Putin om Panamapapirene: – Et forsøk på å ødelegge Russland

MOSKVA (NRK): Russlands president Vladimir Putin avviser at det som er kommet fram i de såkalte Panamapapirene viser at det er korrupsjon i miljøet rundt ham.

Russia Putin Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin kommentere i dag under et møte i St. Petersburg for første gang beskyldningene om korrupsjon i hans nærmeste krets

Foto: Dmitri Lovetsky / Ap

– De har gått gjennom papirene uten å finne spor av «deres ydmyke tjener», sa den russiske presidenten Vladimir Putin, da han i St. Petersburg i dag for første kan kommenterte det som er kommet fram i dokumentene fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Med «deres ydmyke tjener» refererte han selvfølgelig til seg selv, som med navn ikke er nevnt i de dokumentene som nå er offentliggjort.

Men det er flere personer som står den russiske presidenten svært nær, blant annet cellisten Sergej Roldugin. Roldugin knyttes til flere selskaper og transaksjoner der penger skal være ført ut av Russland og seinere tilbakeført i form av svært gunstige lån.

Gry Blekastad Almaas forklarer hvordan stråselskaper brukes til å skjule penger i skatteparadis.

«Ikke bevis på korrupsjon»

– Men det er ikke noe bevis på at det har skjedd korrupsjon, sa Putin, da han kommenterte at Roldugin skal ha vært involvert i tvilsomme pengetransaksjoner.

– De prøver å ryste oss innenfra, for å gjøre oss mer lydige over for dem, sa Putin, og gjentok dermed det som har vært reaksjonene fra mange i det russiske establishment på avsløringene som er kommet fram denne uken.

Putin - Poldugin

Sergej Roldugin, her fotografert i november 2009 bak daværende statsminister Vladimir Putin, knyttes til flere firma som er opprettet i såkalte skatteparadis

Foto: DMITRY ASTAKHOV / Afp

Dette er som en sprøyte med gift, sier lederen for sikkerhetskomiteen i det russiske parlamentet Irina Jarova, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Jarova har selv vært utsatt for kritikk fordi hun anskaffet en luksusleilighet i sin datters navn i sentrum av Moskva, til en pris som var mange ganger over det hun tjener som folkevalgt.

Dekkes av russisk presse

De statlige russiske TV-kanalene har etter hvert dekket avsløringene i dokumentene fra Panama, etter først å ha ligget svært lavt.

Den innflytelsesrike Kanal 1, som tradisjonelt er svært forsiktig å ytre noe som helst negativt om president Putin og regjeringen, sa i en av sine sendinger at «12 høytstående russiske tjenestemenn skal ha hatt firmaer registret i skatteparadiser og også personer knyttet til Putin er nevnt i forbindelse med lekkasjene».

Men kanalen var raskt ute med å understreke at det ikke er bevist at det er begått ulovligheter.

Over 11 millioner dokumenter har lekket fra et advokatfirma i Panama. De viser at flere statsledere og andre mektige mennesker skjuler formuer i selskaper i skatteparadiser.

I motsetning til Island har det vært sparsomt med protester etter det som er kommet fram.

Da fire personer stilte seg opp utenfor parlamentsbygningen i sentrum av Moskva med krav om at Putin må gå av som en følge av avsløringene, så ble de raskt tatt hånd om av politiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt