Tom Remlov er ny sjef for Riksteatret

Den tidligere operasjefen tar over lederjobben etter Ellen Horn til neste år.

NY RIKSTEATERSJEF: Tom Remlov (64) ble i dag offentliggjort som Riksteatrets nye leder, etter å ha blitt utnevnt av Kongen i Statsråd. Her sammen med kulturminister Thorhild Widvey under pressekonferansen i Nydalen, Oslo. Foto: BRAASTAD, AUDUN / NTB SCANPIX

NY RIKSTEATERSJEF: Tom Remlov (64) ble i dag offentliggjort som Riksteatrets nye leder, etter å ha blitt utnevnt av Kongen i Statsråd. Se intervju med den nye teatersjefen. Her sammen med kulturminister Thorhild Widvey under pressekonferansen i Nydalen, Oslo. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix

Tom Remlov ble presentert som ny teatersjef av kulturminister Thorhild Widvey (H) under en pressekonferanse i Oslo i dag.

– Med ansettelsen av Tom Remlov har Riksteatret fått en teatersjef med bred erfaring fra lederskap og organisasjonsbygging, og som har et tydelig kulturpolitisk engasjement, sier Widvey i en pressemelding.

Starter 1. april 2015

Remlov kommer fra jobben som direktør ved Den norske Opera & Ballett, en åremål han i fjor høst takket nei til å forlenge.

– Det var ikke tilsiktet at jeg skulle få denne jobben nå. Det lå ingen plan bak. Det bare ble slik, sier Remlov, som starter sitt femårige åremål 1. april 2015.

64-åringen vil være 70 år når hans første åremålsperiode går ut.

– Alder er én ting, den er fysisk. Det er holdning det kommer an på. Det mennesket som bevarer sin nysgjerrighet, trenger ikke bekymre seg om alder. Og jeg er intenst nysgjerrig, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Tom Remlov

FRA OPERA TIL RIKSTEATRET: Tom Remlov ble ansatt som administrativ direktør ved Den Norske Opera & Ballett i 2008. Han sa opp jobben i fjor høst, og begynner til neste år som sjef for Riksteatret.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg er et teatermenneske

Remlov er utdannet teaterinstruktør og har i mange år vært sjef ved Den Nationale Scene i Bergen.

– Hvorfor ønsket du deg denne jobben?

– Jeg er et teatermenneske, og teateret har vært mitt liv. Riksteatret er et enestående teater som når et publikum man ikke kan ta for gitt. Riksteatret er til for å møte det særegne ved at vi bor så spredt, men har alle sammen krav på vårt samfunns fellesgoder, sier han.

– Hva blir den største utfordringen?

– Å sikre kvaliteten på det vi gjør. Det er så mye som kan skape begrensninger. Det skal reises, det koster mye, og vi må tilpasse oss ulike spillesteder. Alt dette kan føre til kompromisser. Utfordringen er å gjøre disse begrensningene til en styrke.

– Hva er det første du skal gjøre som sjef?

– Sesongen 2015/2016 er den jeg hefter for først. Den er jeg selvsagt i gang med i eget hode, men jeg kan ikke fortelle om planene ennå, sier Remlov.

Overtar for operaens styreleder

Remlov overtar jobben etter Ellen Horn (62), som har ledet Riksteatret siden 2004 i to åremålsperioder.

Horn er også styreleder i Den norske Opera & Ballett, hvor Remlov sitter som direktør fram til 31. juli 2014.

Agnes Moxnes

TROR REMLOV HAR SAVNET DET KUNSTNERISKE: – Det blir godt for ham igjen å få en kunstnerisk lederstilling, tror NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Foto: NRK

– Remlov har sittet som direktør for operaen i mange år, som er en mer administrativ stilling. Jeg er helt sikker på at han har lenget etter igjen å være den kunsteriske sjefen, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

– Da han var sjef ved den Nationale scene i Bergen fikk han ord på seg for å være den som oppdaget Jon Fosse, så dette tror jeg vil gå veldig bra, fortsetter hun.

– Må holde politikerne unna

Det var ti søkere til jobben, blant andre skuespiller Jarl Goli, skuespiller og regissør Johannes Joner og regissør Hilde Brinchmann.

Fire av søkerne ønsket ikke å få navnet sitt offentliggjort.

– Hva blir Remlovs største utfordringer, Moxnes?

– Ellen Horn har drevet Riksteatret veldig bra, og jobben hans blir å fortsette hennes linje med å holde de politikerne som ønsker å kutte i bevilgningene til teatret på armlengdes avstand, sier kulturkommentatoren.

LES OGSÅ:

Nils Are Karstad Lysø og Ellen Horn

STYRELEDER OG FORGJENGER: Ellen Horn (til høyre) er både Tom Remlovs forgjenger i hans nye jobb i Riksteatret og styreleder ved der Den norske Opera & Ballett, hvor Remlov er toppsjef fram til sommeren. Her sammen med Remlovs etterfølger som operadirektør, Nils Are Karstad Lysø.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kulturstrøm