Hopp til innhold

Operadirektør Tom Remlov om masseoppsigelsene: – Forferdelig

Den Norske Opera & Ballett varsler masseoppsigelser: Om halvannen måned står nærmere 30 ansatte ved institusjonen uten jobb.

JB

Både i 2010 og 2011 har Operaen hatt behov for midlertidig kreditt for å dekke løpende kostnader. I år må de ty til masseoppsigelser for å kutte i kostnadene.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

I begynnelsen av desember ble det kjent at Den Norske Opera & Ballett må spare inn 20 millioner kroner og kutte omtrent 25 årsverk.

Årsaken til masseoppsigelsene en kombinasjon av internasjonal finanskrise, høy lønnsutvikling og økte pensjonsutgifter, har Tom Remlov, administrerende direktør ved Den Norske Opera & Ballett, fortalt til NRK.

Operaen har varslet NAV om kommende masseoppsigelser, slik arbeidsmiljøloven krever, det skriver Dagsavisen.

– Forferdelig

Både ansatte og operadirektøren karakteriserer kuttene som dramatiske.

– Siden jeg begynte ved operaen for tjue år siden har vi vært gjennom både innkjøpsstopp, ansettelsesstopp og frivillig nedbemanning. Men vi har aldri vært i nærheten av en sånn situasjon som vi befinner oss i nå, sier Knut Brotnow, som er tillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag (NTL) ved operaen, til Dagsavisen.

– Å måtte gjennomgå en sånn prosess er både smertefullt og forsmedelig. Og forferdelig, du må gjerne kalle det forferdelig, sier operadirektør Tom Remlov til avisen.

De fleste kuttene vil komme innenfor produksjon, teknikk, og administrasjon.

Galopperende pensjonsutgifter

Tom Remlov og Petter Singaas

Operadirektør Tom Remlov har tidligere uttalt at publikum ikke kommer til å merke noe til nedskjæringene hos Den Norske Opera & Ballett.

Foto: Tore Meek/Bo Mathisen / NTB Scanpix/Den Norske Opera & Ballett

Det offentlige tilskuddet til operaen for 2013 er på 558 millioner kroner, altså over en halv milliard. Det er en økning på 48,5 millioner kroner fra året før.

At operaen i Bjørvika må kutte kostnadene skyldes ikke dalende billettsalg eller manglende popularitet.

Årsaken er pensjon- og lønnsutgifter som spiser opp budsjettet. Pensjonskostnadene har økt fra 50 til 120 millioner fra 2011 til i år.

Lønnskostnadene utgjør 431 millioner kroner av budsjettet, og ytterligere 17 millioner kroner blir brukt på overtid og ekstralønn. Ifølge Remlov er det vanskelig å unngå overtidsutgifter i Operaen.

– Vi produserer på stedet, det oppstår sykdom, men forestillinger må likevel avvikles. Ting må løses underveis, så overtidsutgifter unngår vi ikke. Men at vi kan kutte ned på overtiden, og frigjøre midler på denne måten, det er det ingen tvil om, forteller direktøren.

– Som å drive et sosialkontor

Fagforeningen krever at ansiennitetsprinsippet må ligge til grunn nå staben skal kuttes. Mange av de ansatte er fortvilet og redd for å miste jobben.

– Det oppleves litt som å drive et sosialkontor akkurat nå. Ved det minste tegn til posisjonering eller lignende uønsket adferd, heiser vi «varsomhetsplakaten», sier Brotnow til Dagsavisen.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.