The Beatles - på nytt

Hvorfor heter «Norwegian Wood» akkurat det? «Beatles hele livet» kommer ut i oppfrisket utgave.

Bård Ose

Til daglig er forfatteren Bård Ose programleder i NRK Hordaland.

Bård Ose sin bok "Beatles hele livet"

Bård Ose sin bok 'Beatles hele livet' kommer i ny og oppfrisket utgave.

Foto: karolinam

For 14 år siden serverte Bård Ose en lekkerbisken av en bok om platehistorien til Rolling Stones. I år er turen komme til Beatles.

Legger lista høyere

Men Ose har gjort en vri siden 1993. Mens Stones-boka (Eide Forlag) først og fremst tok for seg gruppas 30 år lange platehistorie, album for album, låt for låt, legger forfatteren lista høyere med « Beatles hele livet » (Vigmostad & Bjørke).

Her får vi fyldige historier bak hver låt, hvilke steder, hendelser, personer og substanser som inspirerte John, Paul, George og Ringo.

Billig, norsk furupanel?

Dermed henvender den seg ikke bare til dem som bare må vite om bandets turnémanager Mal Evans og personlige assistent Neil Aspinall var med på «Strawberry Fields Forever», men også til alle de andre som har et forhold til Beatles.

Her får vi vite hvorfor «Norwegian Wood» heter nettopp det - var det noen om sa billig, norsk furupanel? Eller at Dr. John trolig var en av inspirasjonskildene John Lennon bakte inn i teksten til «Come Together».

Kvalifiserte begrunnelser

Når Ose i tillegg kommer med kvalifiserte musikalske begrunnelser, er det bare å lene seg tilbake med en bok som med fordel kan leses etappevis etter hvert som man gjenopplever sangene.

Radioserien « Vår daglige Beatles » i programmet Norgesglasset  på NRK P1 er basert på denne boka som første gang ble utgitt i 1999. Årets utgave er omfattende revidert med nytt innhold og ny design.

Kulturstrøm

  • Bestillingsverk til Biden

    Presidentens "eget" korps, The United States Marine Band har bestilt et musikkstykke av komponisten Peter Boyer, for fremførelse under innsettelsen av Joe Biden onsdag. Stykket Fanfare for Tomorrow er en bearbeidelse av et tidligere verk og ble bestilt på en ukes varsel, skriver nettstedet The Violin Channel. Komponisten måtte ta hensyn til at musikken skal spilles utendørs og lage stemmene lavere, særlig for trompetene.

  • Vant arkitekturpris

    Bofellesskapet Vindmøllebakken i Stavanger er tildelt Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien arkitektur. Det er Design og arkitektur Norge (DOGA) står bak Innovasjonsprisen for universell utforming.

    Vindmøllebakken bofelleskap
    Foto: Helen&Hard/Sindre Ellingsen