Hopp til innhold

"Love" overrasker ikke

Den nye Beatles-CD-en er et interessant eksperiment, men det hele er litt for respektfullt gjort og overrasker ikke.

The Beatles
Foto: AP

The Beatles: Love

The Beatles’ faste produsent George Martin med sønnen Giles har satt sammen gruppens musikk på en ny måte. Men de som håper på en sjokkartet ny opplevelse av The Beatles vil bli skuffet, og kun de mest konservative purister kommer til å ergre seg over "Love".

CD-en er egentlig bare en forsiktig omarbeidet relansering av velkjent Beatles-musikk. Stort sett ligger forskjellene i overgangene mellom kuttene og i små detaljer der ulike Beatles-fragmenter flettes inn i en bærende låt.

Overrask meg!

"Love" er egentlig laget til nysirkus-gruppen Cirque du Soleils show med samme navn, som hadde premiere i Las Vegas i sommer. Produsentene av lydsporet, far og sønn Martin, har hatt tilgang til The Beatles sine arkiver med demoer, andre tagninger og konsertopptak, som de sømløst og elegant har blandet med plateversjonene. Kun på "While My Guitar Gently Weeps" er ny musikk komponert og spilt inn.

George Martin har skrevet et nytt strykearrangement som erstatter el-gitaren. Dermed skaper han en grei kammerpop-versjon som kun blir et alternativ til originalen.

Skal man først resirkulere The Beatles, er dette kanskje en fin måte å gjøre det på. Men jeg kunne godt ha blitt oftere overrasket av "Love". Sånn som når "Being For The Benefit Of Mr. Kite" smeltes sammen med "I Want You (She's So Heavy)" og krydres med vokallinjer fra "Helter Skelter" dypt inni miksen.

River skikkelig

Dette river skikkelig og blir faktisk et helt nytt stykke musikk. Det hypnotiske rytmesporet fra Lennons "Tomorrow Never Knows" under den psykedeliske indiskinspirerte melodilinjen til Harrisons "With You Without You" er også en god idé.

Men siden Harrisons låt er en smått datert overlevning fra hippietiden, og Lennons fremdeles er et udødelig mesterstykke innenfor eksperimentell rock, kommer det nye sporet aldri i nærheten av kvaliteten til det beste av det opprinnelige.

Det er stor fallhøyde på et prosjekt som "Love", og det er loset pent nok i havn uten at platen dermed bør skape særlig store bølger.

 

Kulturstrøm

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

  • Cannes-pris til norsk regissør

    Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

    Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
    Foto: AFP