Hopp til innhold

Israel ber Beatles om unnskyldning

Staten Israel nektet Beatles-konsert av frykt for at tenåringsikonene skulle ødelegge landets ungdom. Etter 43 år ber de om unnskyldning.

The Beatles under sin første USA-turne i 1964

The Beatles under sin første USA-turne. Men til Israel kom de seg ikke.

Foto: AP

Under sitt besøk til Beatlesmuseet i Liverpool denne uken gav Israels ambassadør Ron Prosor et brev til John Lennons søster. I brevet ber han om unnskyldning for "misforståelsen" i 1965.

God timing

Det forventes nå at de to gjenlevende bandmedlemmene, Sir Paul McCartney (65) og Ringo Starr (67), vil delta i 60-årsjubileet for staten Israel i mai.

De vil sammen med George Harrisons familie motta et brev der det står at: "Staten Israel uheldigvis avlyste konserten på grunn av manglende finansiering, og fordi flere politikere trodde en konsert kunne være ødeleggende for israelsk ungdom. Det er ingen tvil om at det var en forspilt mulighet å forhindre mennesker som dere, som formet en hel generasjon, fra å komme til Israel og spille".

I 1965 var The Beatles ennå i begynnelsen av sin karriere. Avisen The Daily Mail beskrev dem som gutter av typen man gjerne skulle hatt som naboer. Samme år turnerte de i USA, spilte på The Ed Sullivan Show og de fikk de treffe dronningen. Først senere fant man ut at de hadde røyket hasj på toalettene i Buckingham Palace.

Forstod ikke omfanget

Israeleren Yarden Uriel har skrevet to bøker om The Beatles. Han sier at det tok lang tid før Israel forstod omfanget av gruppens popularitet.

- Når Beatles-manien raste, stod Israel på sidelinjen og så på. Politikerne mente at bandet ikke holdt et høyt kulturelt eller artistisk nivå, og at bandt ville ha dårlig innflytelse på landets ungdom. Derfor bestemte man å ikke gi penger til en konsert med bandet.

Komiteen som forhindret israelsk Beatles-besøk var underlagt Utdanningsdepartementet, som var ledet av General Yaakov Schneider. Sønnen hans, politikeren Yossi Sarid, sier det er en myte at hans far forhindret Beatles-besøket.

- Jeg har undersøkt dette uten å finne bevis på at han saboterte konsertplanene. Men jeg tenker likevel at dette er en artig myte, så hvorfor skulle jeg ødelegge den? Jeg antar at de fortalte faren min at bandmedlemmene hadde langt hår og brukte narkotika, og at de helt sikkert ville ødelegge Israels ungdom.

Kulturstrøm

 • TV 2 og Altibox forhandler fortsatt

  TV 2 og Altibox sier at de fortsatt forhandler om en avtale, men vil ikke svare på om det er framdrift i forhandlingene.

  – Vi er fremdeles i dialog og ønsker å komme fram til en løsning med Altibox. Det tar lengre tid enn vi først antok, og jeg skjønner at folk er utålmodige, skriver kommunikasjonsdirektør i TV 2 Sarah C.J. Willand i en epost til NTB.

  Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox er like ordknapp når det gjelder situasjonen i forhandlingene.

  – Det er fortsatt forhandlinger. Det er alt vi kan si, sier han til NTB.

 • Kardashian betaler 13 millioner etter Instagram-reklame

  Kim Kardashian har gått med på å betale 1,26 millioner dollar i bøter. Det tilsvarer rundt 13 millioner norske kroner. Forliket kommer etter anklager fra finanstilsynet i USA.

  Realitystjernen skal ulovlig ha markedsført kryptovaluta på sin Instagram-konto, som nå har mer enn 330 millioner følgere. Hun har også gått med på å ikke markedsføre kryptovaluta på tre år, skriver BBC.

  Kardashian Crypto
  Foto: Evan Agostini / AP
 • Må svare på TikTok-bruk

  Justisminister Emilie Enger Mehl må svare på om hun bruker tjenestetelefonen sin når hun bruker appen TikTok. Det sier Høyres Sveinung Stensland til Dagbladet.

  Mehl har fått kritikk etter at hun tok i bruk den kinesiske appen der hun deler videoer fra livet som statsråd.

  Stensland viser til at vi levere i en tid med stor uro og flere sikkerhetsutfordringer.