Hopp til innhold

Israel ber Beatles om unnskyldning

Staten Israel nektet Beatles-konsert av frykt for at tenåringsikonene skulle ødelegge landets ungdom. Etter 43 år ber de om unnskyldning.

The Beatles under sin første USA-turne i 1964

The Beatles under sin første USA-turne. Men til Israel kom de seg ikke.

Foto: AP

Under sitt besøk til Beatlesmuseet i Liverpool denne uken gav Israels ambassadør Ron Prosor et brev til John Lennons søster. I brevet ber han om unnskyldning for "misforståelsen" i 1965.

God timing

Det forventes nå at de to gjenlevende bandmedlemmene, Sir Paul McCartney (65) og Ringo Starr (67), vil delta i 60-årsjubileet for staten Israel i mai.

De vil sammen med George Harrisons familie motta et brev der det står at: "Staten Israel uheldigvis avlyste konserten på grunn av manglende finansiering, og fordi flere politikere trodde en konsert kunne være ødeleggende for israelsk ungdom. Det er ingen tvil om at det var en forspilt mulighet å forhindre mennesker som dere, som formet en hel generasjon, fra å komme til Israel og spille".

I 1965 var The Beatles ennå i begynnelsen av sin karriere. Avisen The Daily Mail beskrev dem som gutter av typen man gjerne skulle hatt som naboer. Samme år turnerte de i USA, spilte på The Ed Sullivan Show og de fikk de treffe dronningen. Først senere fant man ut at de hadde røyket hasj på toalettene i Buckingham Palace.

Forstod ikke omfanget

Israeleren Yarden Uriel har skrevet to bøker om The Beatles. Han sier at det tok lang tid før Israel forstod omfanget av gruppens popularitet.

- Når Beatles-manien raste, stod Israel på sidelinjen og så på. Politikerne mente at bandet ikke holdt et høyt kulturelt eller artistisk nivå, og at bandt ville ha dårlig innflytelse på landets ungdom. Derfor bestemte man å ikke gi penger til en konsert med bandet.

Komiteen som forhindret israelsk Beatles-besøk var underlagt Utdanningsdepartementet, som var ledet av General Yaakov Schneider. Sønnen hans, politikeren Yossi Sarid, sier det er en myte at hans far forhindret Beatles-besøket.

- Jeg har undersøkt dette uten å finne bevis på at han saboterte konsertplanene. Men jeg tenker likevel at dette er en artig myte, så hvorfor skulle jeg ødelegge den? Jeg antar at de fortalte faren min at bandmedlemmene hadde langt hår og brukte narkotika, og at de helt sikkert ville ødelegge Israels ungdom.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.