NRK Meny
Normal

Israel ber Beatles om unnskyldning

Staten Israel nektet Beatles-konsert av frykt for at tenåringsikonene skulle ødelegge landets ungdom. Etter 43 år ber de om unnskyldning.

The Beatles under sin første USA-turne i 1964

The Beatles under sin første USA-turne. Men til Israel kom de seg ikke.

Foto: AP

Under sitt besøk til Beatlesmuseet i Liverpool denne uken gav Israels ambassadør Ron Prosor et brev til John Lennons søster. I brevet ber han om unnskyldning for "misforståelsen" i 1965.

God timing

Det forventes nå at de to gjenlevende bandmedlemmene, Sir Paul McCartney (65) og Ringo Starr (67), vil delta i 60-årsjubileet for staten Israel i mai.

De vil sammen med George Harrisons familie motta et brev der det står at: "Staten Israel uheldigvis avlyste konserten på grunn av manglende finansiering, og fordi flere politikere trodde en konsert kunne være ødeleggende for israelsk ungdom. Det er ingen tvil om at det var en forspilt mulighet å forhindre mennesker som dere, som formet en hel generasjon, fra å komme til Israel og spille".

I 1965 var The Beatles ennå i begynnelsen av sin karriere. Avisen The Daily Mail beskrev dem som gutter av typen man gjerne skulle hatt som naboer. Samme år turnerte de i USA, spilte på The Ed Sullivan Show og de fikk de treffe dronningen. Først senere fant man ut at de hadde røyket hasj på toalettene i Buckingham Palace.

Forstod ikke omfanget

Israeleren Yarden Uriel har skrevet to bøker om The Beatles. Han sier at det tok lang tid før Israel forstod omfanget av gruppens popularitet.

- Når Beatles-manien raste, stod Israel på sidelinjen og så på. Politikerne mente at bandet ikke holdt et høyt kulturelt eller artistisk nivå, og at bandt ville ha dårlig innflytelse på landets ungdom. Derfor bestemte man å ikke gi penger til en konsert med bandet.

Komiteen som forhindret israelsk Beatles-besøk var underlagt Utdanningsdepartementet, som var ledet av General Yaakov Schneider. Sønnen hans, politikeren Yossi Sarid, sier det er en myte at hans far forhindret Beatles-besøket.

- Jeg har undersøkt dette uten å finne bevis på at han saboterte konsertplanene. Men jeg tenker likevel at dette er en artig myte, så hvorfor skulle jeg ødelegge den? Jeg antar at de fortalte faren min at bandmedlemmene hadde langt hår og brukte narkotika, og at de helt sikkert ville ødelegge Israels ungdom.

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz