Hopp til innhold

Israel ber Beatles om unnskyldning

Staten Israel nektet Beatles-konsert av frykt for at tenåringsikonene skulle ødelegge landets ungdom. Etter 43 år ber de om unnskyldning.

The Beatles under sin første USA-turne i 1964

The Beatles under sin første USA-turne. Men til Israel kom de seg ikke.

Foto: AP

Under sitt besøk til Beatlesmuseet i Liverpool denne uken gav Israels ambassadør Ron Prosor et brev til John Lennons søster. I brevet ber han om unnskyldning for "misforståelsen" i 1965.

God timing

Det forventes nå at de to gjenlevende bandmedlemmene, Sir Paul McCartney (65) og Ringo Starr (67), vil delta i 60-årsjubileet for staten Israel i mai.

De vil sammen med George Harrisons familie motta et brev der det står at: "Staten Israel uheldigvis avlyste konserten på grunn av manglende finansiering, og fordi flere politikere trodde en konsert kunne være ødeleggende for israelsk ungdom. Det er ingen tvil om at det var en forspilt mulighet å forhindre mennesker som dere, som formet en hel generasjon, fra å komme til Israel og spille".

I 1965 var The Beatles ennå i begynnelsen av sin karriere. Avisen The Daily Mail beskrev dem som gutter av typen man gjerne skulle hatt som naboer. Samme år turnerte de i USA, spilte på The Ed Sullivan Show og de fikk de treffe dronningen. Først senere fant man ut at de hadde røyket hasj på toalettene i Buckingham Palace.

Forstod ikke omfanget

Israeleren Yarden Uriel har skrevet to bøker om The Beatles. Han sier at det tok lang tid før Israel forstod omfanget av gruppens popularitet.

- Når Beatles-manien raste, stod Israel på sidelinjen og så på. Politikerne mente at bandet ikke holdt et høyt kulturelt eller artistisk nivå, og at bandt ville ha dårlig innflytelse på landets ungdom. Derfor bestemte man å ikke gi penger til en konsert med bandet.

Komiteen som forhindret israelsk Beatles-besøk var underlagt Utdanningsdepartementet, som var ledet av General Yaakov Schneider. Sønnen hans, politikeren Yossi Sarid, sier det er en myte at hans far forhindret Beatles-besøket.

- Jeg har undersøkt dette uten å finne bevis på at han saboterte konsertplanene. Men jeg tenker likevel at dette er en artig myte, så hvorfor skulle jeg ødelegge den? Jeg antar at de fortalte faren min at bandmedlemmene hadde langt hår og brukte narkotika, og at de helt sikkert ville ødelegge Israels ungdom.

Kulturstrøm

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.

 • Chile gjenåpner etterforskningen av Pablo Nerudas død

  Chile skal nok en gang forsøke å løse mysteriet rundt nasjonaldikteren Pablo Nerudas død, har en domstol i landet besluttet. Det skriver NTB.

  Neruda, som fikk nobelprisen i litteratur i 1971, døde tolv dager etter militærkuppet der landets folkevalgte president Salvador Allende ble styrtet og en militærjunta under ledelse av general Augusto Pinochet overtok makten.

  Den offisielle dødsårsaken var prostatakreft, men Nerudas sjåfør og assistent Manuel Araya fortalte mange år senere at forfatteren fikk en mistenkelig sprøyte i brystkassen rett før han døde.