Hopp til innhold

Svensk slakt av «Kongens nei»: – Nok en norsk fedrelandshylling

I dag har den norske filmsuksessen «Kongens nei» premiere i Sverige. – Ingen svensker kommer til å se den på kino, mener anerkjent svensk anmelder.

Kongens nei

KONGEN: «Kongens nei» er en norsk historisk dramafilm fra 2016, regissert av Erik Poppe. På bildet ser du danske Jesper Christensen, som spiller kongen.

Foto: Paradox / Nordisk Film Distribusjon

Den ble sett av over 700.000 nordmenn og hyllet i norsk presse etter premieren i fjor. Nå har den norske megasuksessen «Kongens nei» premiere på kinoer over hele Sverige.

Men ikke alle de svenske filmanmelderne er like begeistret som de norske.

«Beklager den etniske stereotypen, men nabolandet vårt ser fortsatt ut til å være av den patriotiske arten».

Slik starter den kjente filmkritikeren i SVT, Fredrik Sahlin, sin anmeldelse.

Nasjonalisme

Fredrik Sahlin i SVT

ANMELDEREN: Fredrik Sahlin har anmeldt filmer for SVT i Sverige i en årrekke. Han har også vært programleder på TV.

Foto: SVT

– De filmene i Norge som alltid får størst budsjetter og som alltid drar mest publikum er de som spiller på den nasjonalistiske stemningen, skriver han videre og viser til filmer som «Max Manus» og «Kon-Tiki»

Sahlin gir filmen 2 av 5 stjerner i anmeldelsen.

– Filmen er litt udynamisk fortalt. Erik Poppe er egentlig en flink regissør, men vi vet allerede fra starten av at kongen kommer til å si nei på slutten og det blir ikke spennende nok underveis, utdyper Sahlin til NRK.

– Sverige har kanskje ikke en like stolt krigshistorie som nordmenn. Er dere misunnelige?

– Hehe, nei. Men jeg tror ikke en heltefilm fra Sverige under andre verdenskrig hadde blitt en stor suksess, svarer Sahlin.

–​ Tror du mange svensker kommer til å gå og se filmen?

– Nei, men det er først og fremst fordi svensker ser lite norsk film. Og det er synd, for dere har mange flinke regissører.

Får skryt fra andre

Flere andre svenske medier er positive til filmen.

Svenska Dagbladet gir filmen terningkast 5 og kaller den «storslagen». Også Dagens Nyheter roser filmen og mener den beskriver følelsesrik krigshistorie.

Sveriges Radio gir filmen 3 av 5 stjerner, men skryter uhemmet av hovedrolleinnsatsen til danske Jesper Christensen.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.