Statsbygg har brukt nesten åtte milliarder på regjeringskvartalet

Før selve utbyggingen av det nye regjeringskvartalet har startet har prosjektet alllerede kostet flere milliarder kroner.

Dronebilder Oslo.

Regjeringskvartalet har forventet byggestart i 2021.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Siden bomben gikk av i regjeringskvartalet 22. juli 2011 har Statsbygg hatt store utgifter knyttet til prosjektet.

Arbeidet i regjeringskvartalet har kostet omtrent 7,9 milliarder kroner for Statsbygg fra 2011 til 2019, ifølge tall fra Statsbygg. Store deler av disse utgiftene har gått til leie og oppgradering av erstatningslokaler mens byggingen pågår (se faktaboks).

Statsbygg er nå også byggherre for det nye Nasjonalmuseet, der er kostnadsrammen på seks milliarder kroner.

Allerede før byggingen av de nye bygningene har startet, har Statsbygg brukt to milliarder mer på arbeidet i regjeringskvartalet.

Pengene er brukt på blant annet planlegging av nytt regjeringskvartal, opprydningsarbeid, riving av S-blokken og erstatningslokaler. Se detaljer i faktaboksen under.

Visning Nasjonalmuseet på Vestbanen

Det nye Nasjonalmuseet har kostnadsramme på 6 milliarder kroner.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Planleggingskostnadene var i 2017 på 242 millioner kroner, den posten er nå på 850 millioner kroner, ifølge Statsbygg.

I denne posten ligger blant annet reguleringsplaner, designkonkurranser, utredninger og prosjektkontor og flere ting, forklarer kommunikasjonsleder i Statsbygg Pål Weiby.

– Men selve den fysiske byggingen, utover riving, har ikke begynt i regjeringskvartalet ennå, legger han til.

Det totale budsjettet forventes å være klart til at Stortinget skal behandle saken i 2020.

Riving av Y-blokka estimert til 59 millioner

Forrige uke utsatte ikke Fylkesmannen i Oslo rivingen av Y-blokka, men ba regjeringen gjøre en ny vurdering. Det gjør de ikke.

Statsbygg estimerer at det vil koste omtrent 59 millioner kroner å rive bygget.

– Planen er å rive R4 og Y-blokka, og den estimerte kostnader er 117 millioner totalt, som er ganske jevnt fordelt på de to, forklarer Weiby.

Beslutningen om å rive Y-blokka har fått kritikk fra blant andre Riksantikvaren. Det er både på grunn av selve blokka, men også kunstverkene av Nesjar og Picasso som er på endeveggen og i foajeen.

Y-blokken / Y-blokka har adresse Akersgata 44 og ligger delvis over Arne Garborgs plass. Bygningen har navn etter Y-formen

Kunstverket «Fiskene» av Nesjar og Picasso på Y-blokka skal etter planen inkluderes i det nye regjeringskvartalet.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Disse skal etter planen skjæres ned og oppbevares under arbeidet med det nye regjeringskvartalet. Prislappen på dette er estimert til å være 18–20 millioner kroner.

– De vil bli oppbevart på best mulig sikkerhetsmessig måte, sier Weiby.

Utelukker ikke å vise frem Picasso-kunsten

Han utelukker ikke at det kan bli mulig å stille ut kunstverkene i byggeperioden, men legger til at det ikke er avgjort.

– Om vi får vist frem kunstverkene på noe måte under utbyggingen så er det fint, men det viktigste for Statsbygg er at vi får tatt vare på det på en fin og trygg måte under byggeperioden, sier han.

I oktober ble de første entreprisekontraktene for det nye regjeringskvartalet kjent. De har en samlet antatt verdi på 2,8 milliarder kroner, og gjelder rehabilitering av høyblokka, kjeller under hele kvartalet og energiforsyning, opplyste de i en pressemelding da.

I tillegg har Statsbygg kontrakter for D-blokka, rigg og drift og forberedende arbeider lyst ut. Forventet byggestart er i 2021.

Presisering: I saken ble opprinnelig kostnadene for regjeringskvartalet så langt sammenliknet med kostnadsrammen på det nye nasjonalmuseet. Det ble upresist, og er endret klokken 12.42.

Kulturstrøm

 • Sveriges Television ut mot rasisme

  Sveriges deltaker i Eurovision Song Contest, Tousin «Tusse» Chiza (19), fikk flere rasistiske kommentarer da sceneprøven hans ble delt på konkurransens offisielle Instagramkonto. Sveriges Television fordømmer hatet og rasismen, melder Aftonbladet.

  Sweden Melodifestivalen
  Foto: Henrik Montgomery / AP
 • Raja frykter id blir en smittebombe

  Til uka er fastemåneden ramadan over og den viktigste muslimske høytiden id skal feires. Kulturminister Abid Raja mistet selv sin egen mor til Covid-19, og er bekymret for at feiringen kan gi nytt smittehopp i innvandrerbefolkningen i Norge.

 • 300 millioner dollar til vaksiner

  Veldedighetskonserten «Vax Live» ble sendt på amerikansk tv lørdag kveld. Målet var å samle inn penger til koronavaksiner i fattige land, samt å spre kunnskap om vaksinene. Målet for innsamlingen ble passert, og i alt 302 millioner dollar kom inn.

Flere kulturnyheter

Else Kåss Furuseth vinner pris for tredje gang

– Jobben har reddet livet mitt, sier Else Kåss Furuseth som er rørt til tårer under kveldens utdeling av Gullruten.