Soppretter

Lise Finckenhagen gir deg oppskriften på to av sine soppfavoritter.

Risotto med kantarell
Foto: Nitimen / NRK

Sopptoast
1 pers.

1 stor skive toastet hvitt brød
100 g renset sopp
1 sjalottløk
1 ss hakket persille
1 dl fløte
2 skiver sprøstekt bacon
1 speilegg
smør til steking
salt og kvernet pepper

Stek soppen gyllen i litt smør, krydre med salt og pepper.
Tilsett hakket sjalottløk og fløte. La det koke til en tykk stuing.
Dryss over hakket persille. Legg soppstuingen på toasten, topp med sprøstekt bacon og speilegg.



Kantarell risotto

200 g risottoris
300 g kantareller, renset og vasket
1 1/2 dl tørr vin
2 sjalottløk, finhakket
2 hvitløkfedd, finhakket
1 ss hakket frisk salvie, kan sløyfes
2 ss olivenolje
2 ss smør
70 g revet parmesan
2 ts sitronsaft
Salt og pepper
ca 8 dl vann, sopp eller kyllingkraft

Del soppen i passende biter. Bruk en vid kjele og fres sjalottløk og hvitløk i olivenolje.
Tilsett smør, sopp og salvie.
La det frese over middels varme i 3 min. Rør inn risen og fres den blank. Tilsett vinen og la den fosskoke til nesten all væske har kokt inn.
Spe med kraft eller vann, en stor øse av gangen, og rør til væsken har trukket inn i risen. Fortsett å tilsette kraft og rør den inn til risen er aldente. Dette tar ca 20 min.
Rør inn parmesan og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Kulturstrøm