Hopp til innhold

Slik blir det nye regjeringskvartalet

Nå er det klart: Team Urbis har tegnet det som blir regjeringen og departementenes nye hovedkvarter på Hammersborg.

Adapt

VINNER: Forslaget «Adapt» av Team Urbis gikk seirende ut i arkitektkonkurransen for nytt regjeringskvartal. Se flere bilder av vinnerutkastet her.

Prosjektgruppen Team Urbis med forslaget «Adapt» går seirende ut i kampen om å få tegne det nye regjeringskvartalet.

Det ble klart da Statsbygg-direktør Harald Nikolaisen i formiddag kunngjorde vinneren av arkitektkonkurransen på en pressekonferanse i Oslo.

Hadde tapertalen klar

Umiddelbart etter kunngjøringen brøt jubelen løs hos Team Urbis, som nå kan gå i gang med arbeidet med å realisere vinnerforslaget.

– Jeg var veldig forberedt både på å vinne og tape. Jeg hadde en tapertale og en vinnertale klar her, sier en lettet teamleder Gudmund Stokke til NRK kort tid etter at avgjørelsen ble kunngjort.

Champagneflaskene forble uåpnet hos arkitektteamet G8+, den andre finalisten som sto igjen etter at juryen i juni valgte ut to av sju forslag til å gå videre i konkurransen.

– Jeg er selvfølgelig skuffa over at vi ikke ble valgt, men dette prosjektet fortjener at det beste forslaget vinner, sier Geir Haaversen i G8+-teamet.

Lang prosess

Veien frem mot et nytt regjeringskvartal i Oslo har vært lang.

I 2014 ba Statsbygg, som har ansvaret for utbyggingen, en innledende runde der de inviterte seks grupper av arkitekter til å skissere utformingen av kvartalet.

Året etter leverte arkitektene seks ulike forslag, som igjen dannet utgangspunktet for reguleringsplanen Statsbygg la frem høsten 2015.

I mai i år leverte sju ulike prosjektgrupper sine forslag til hvordan de så for seg fremtidas regjeringskvartal. Prosjektgruppene var satt sammen av arkitekter og ingeniører, og leverte sine forslag anonymt.

I juni valgte juryen ut de to forslagene «Lysning» og «Adapt» til å gå videre i konkurransen. Samtidig ble det kjent hvilke arkitekter som sto bak de ulike forslagene. Og i dag ble det altså kjent hvem som gikk seirende ut til slutt.

Det er fortsatt lenge igjen til grunnsteinen legges på Hammersborg i Oslo. Stortinget skal behandle byggestart og kostnadsramme først i 2019, mens byggearbeidet etter planen skal begynne i 2020.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor