Sett deg i salen – via skjermen

Verdens største konserthus og scener er stengt som følge av koronapandemien. Men her kan du likevel oppleve helt fantastiske forestillinger som har solgt ut scener verden over.

Fra «Monumenter i bevegelse»

BALANSEKUNST: Millioner av folk har sett forestillingen «Monumenter i bevegelse».

Foto: NRK

Musikk, dans og akrobatikk – her er 16 sterke opplevelser fra NRK TV:

kultur1

Gåsehud av Karpe:
Adjø Montebello

Karpe overrasker og sjokkerer med ærlige tekster og drøye musikkvideoer, og i Spektrum leverer de en konsert det er umulig å ikke få gåsehud av.

Karpe overrasker og sjokkerer med ærlige tekster og drøye musikkvideoer, og i Spektrum leverer de en konsert det er umulig å ikke få gåsehud av.

kultur2

Balanse uten like:
«Monumenter i bevegelse»

Yoann Bourgeois er sirkusartist, danser og koreograf, og her inntar han Panthéon i Paris for å skape en forestilling der poesien i dansernes bevegelser og kropper starter en dialog med Foucaults berømte pendel. En trampoline og en roterende platting får oss til å oppleve svimmelhet og spenning, men samtidig ærbødighet og undring i takt med pendelen. En kunstinstallasjon om bevegelse og balanse man aldri har sett maken til og som allerede har fasinert millioner av seere på internett. Presentert av Arild Erikstad.

Denne forestillingen har allerede fascinert millioner av seere på internett. Yoann Bourgeois er sirkusartist, danser og koreograf, og her inntar han Panthéon i Paris. En trampoline og en roterende platting får oss til å oppleve svimmelhet og spenning.

kultur3

En kveld du sent vil glemme:
Intimkonsert med Highasakite

Programleder Christine Dancke har i hemmelighet invitert venner og Ingrid Helenes største fans for å lage en uforglemmelig konsertopplevelse.

Christine Dancke har i hemmelighet invitert venner og Ingrid Helenes største fans for å lage en uforglemmelig konsertopplevelse.

kultur4

I Royal Albert Hall:
Åge og Sambandet

Det e langt igjen te Royal Albert Hall, sang Åge Aleksandersen i 1975. Bli med på en historisk konsert, med en strålende opplagt Åge på og bak scenen.

«Det e langt igjen te Royal Albert Hall», sang Åge Aleksandersen i 1975. Men i 2016 sto han der med Sambandet. Bli med på en historisk konsert, med en strålende opplagt Åge på og bak scenen.

kultur5

En uslåelig familieforestilling:
«Nøtteknekkeren og Musekongen»

I denne nye balletten fra Zürich Opera har koreografen Christian Spuck gått tilbake til originaleventyret av E.T.A. Hoffmann. Dette gjør han for å gjenskape rikdommen i Hoffmanns karakterer, humoren og absurditeten, og også for å ta tilbake noe av mørket i denne romantiske fantasien. Men vær ikke redd - Tsjaikovskijs vakre og populære musikk er uforandret - og dette er en fargerik og sprudlende versjon av denne uslåelige familieforestillingen.
Koreografi; Christian Spuck, Dirigent Paul Connelly. 
Presentert av Arild Erikstad.

I denne nye balletten har koreografen gått tilbake til eventyret av E.T.A. Hoffmann. Han ønsker å gjenskape humoren og absurditeten, og også å ta tilbake noe av mørket i denne romantiske fantasien. Men: Tsjaikovskijs vakre og populære musikk er uforandret, og dette er en fargerik og sprudlende versjon av denne uslåelige familieforestillingen.

kultur6

Utrolig at dette skjedde i Norge:
Otis Redding i Njårdhallen

Fra den historiske konserten i Njårdhallen 7. april 1967 med Booker T. & The MG's, The Mar-Keys, Arthur Conley, Otis Redding og Sam & Dave. Konferansier: Barry Matheson. Regi ved Johnny Berg.

Opplev den historiske konserten i Njårdhallen i 1967 med noen av verdens aller største soulstjerner. Flere norske musikkprofiler var til stede og rista løs til musikken de svette soulartistene leverte i hallen, som vanligvis var forbeholdt håndball. Les historien om den utrolige konserten, der opptaket så ut til å være tapt i årevis.

kultur7

Svensk stjernekoreograf:
«Play»

Ballet de l'Opera national de Paris er kjent for stor allsidighet og tilstedeværelse på scenen - noe som den svenske stjernekoreografen Alexander Ekman utnytter til det ytterste i denne lekne og humoristiske "Play" - en ballett som har fått strålende omtale og vunnet en rekke internasjonale priser. Vi beveger oss inn i barnets verden av bekymringsløse gleder, men blir også minnet om hvor viktig det er å beholde leken inn i voksen alder. Musikken er ved Mikael Karlsson og på scenen skaper gospelsanger Callie Day og slagverker Adelaïde Ferriere spennende rytmer og masse energi. Presentert av Arild Erikstad.

Denne balletten har fått strålende omtale og vunnet en rekke internasjonale priser. Den handler om barnets verden av bekymringsløse gleder, men man blir også minnet om hvor viktig det er å beholde leken inn i voksen alder. På scenen skaper gospelsanger Callie Day og slagverker Adelaïde Ferriere spennende rytmer og masse energi.

kultur8

Intimkonsert i Oslo:
Arif:

Programleder Christine Dancke har i hemmelighet invitert venner og Arifs største fans for å lage en uforglemmelig konsertopplevelse.

Rapperen Arifs største fans får en unik konsertopplevelse.

kultur9

Lyden av et århundre:
Ella Fitzgerald

I denne filmen følger vi jazzsangeren Ella Fitzgerald fra hun vinner en talentkonkurranse i Harlem i 1934 og videre gjennom fem turbulente tiår som reflekteres gjennom hennes liv og musikk - en musikk som på mange måter blir lyden av et århundre.
Presentert av Arild Erikstad.

Følg Ella Fitzgerald fra hun vinner en talentkonkurranse i Harlem i 1934 og videre gjennom fem turbulente tiår som reflekteres gjennom hennes liv og musikk – en musikk som på mange måter blir lyden av et århundre.

kultur10

Verdensklasse i alle ledd:
Yo-Yo Ma og Mariss Jansons

Richard Strauss' tonedikt Don Quixote er en musikalsk beskrivelse av Cervantes riddelige helt. Et virtuost orkesterverk med et tema og ti variasjoner med en cello solo omkranset av en stor og imponerende orkestersats. På mange måter er dette Strauss sin andre cellokonsert der også en bratsj solo personifiserer den trofaste Sancho Panza - her spilt av Wen Xiao Zheng.
Mariss Jansons dirigerer Symphoniorchester des Bayerischen Rundfunks.
Presentert av Arild Erikstad.

«All the things I love about life outside music have to do with people, and playing the cello allows me to fulfill all those interests through music» sier Yo-Yo Ma. Her kan du oppleve Richard Strauss' tonedikt Don Quixote med den verdenskjente cellisten og den ikke mindre kjente, og mangeårig dirigent for Oslo Filharmonien, Mariss Jansons.

kultur11

En av de største:
Radka Toneff

Radka Toneff var vokalstjernen som skinte sterkest på den norske jazzscenen på 1970-tallet. Hun spilte med noen av Europas største musikere og har vært til enorm inspirasjon for mange av dagens sangere. Radka ble bare 30 år gammel. 5. desember deles Radka Toneff Minnepris 2015 ut, og i kveld får vi gjensyn, både med gjennombruddskonserten hennes på Kongsberg Jazzfestival i 1977, samt hyllesten hun fikk fra norske artister under Oslo Jazzfestival i 2009. Presentert av bassist Arild Andersen og sanger Solveig Slettahjell.

Radka Toneff var vokalstjernen som skinte sterkest på den norske jazzscenen på 1970-tallet. Hun spilte med noen av Europas største musikere og har vært til enorm inspirasjon for mange av dagens sangere. Her får vi gjensyn, både med gjennombruddskonserten hennes på Kongsberg Jazzfestival i 1977, samt hyllesten hun fikk fra norske artister under Oslo Jazzfestival i 2009.

kultur12

Internasjonal suksess:
«Ghosts»

Nasjonalballetten har hatt stor internasjonal suksess med balletten Ghosts - Ibsens Gjengangere. Hvor mye løgn tåler et menneske? Det er spørsmålet i Ibsens Gjengangere av teaterregissør Marit Moum Aune og koreograf Cina Espejord. En sterk, fortellende historie om hvordan det usagte kan vokse og bli uoverkommelig, og hvor vanskelig det kan være å ta et oppgjør med livsløgnen. Fransk produksjon fra Den Norske Opera&Ballett.

Hvor mye løgn tåler et menneske? Det er spørsmålet. En sterk historie om hvordan det usagte kan vokse og bli uoverkommelig, og hvor vanskelig det kan være å ta et oppgjør med livsløgnen. Se Nasjonalballetten fra Den Norske Opera&Ballett.

kultur13

Intimkonsert for fansen:
Aurora

Programleder Christine Dancke har i hemmelighet invitert venner og Auroras største fans for å lage en uforglemmelig konsertopplevelse.

Den norske verdensstjernen Auroras største fans får en helt uforglemmelig konsertopplevelse. Det kan du også få her.

kultur14

For en konsert!:
Quincy Jones Orkester med Michael Jackson hits

Vi følger opp kveldens Maestro sending på NRK1 med et fyrverkeri av en konsert der Quincy Jones Orkester spiller musikk fra Off The Wall, Thriller og Bad - tre legendariske album av Michael Jackson.
Med Jonah Nilsson, Shelea Ibrahim Maalouf, Salif Gueye, Marcus Miller og Richard Bona.
Dirigent, Jules Buckley.
Presentert av Arild Erikstad.

Et fyrverkeri av en konsert der Quincy Jones Orkester spiller musikk fra Off The Wall, Thriller og Bad – tre legendariske album av Michael Jackson.

kultur15

Kanskje det siste intervjuet:
Bill Evans i Molde

Konsert. Molde Jazzfestival 1980 med Bill Evans Trio. De spiller bl.a. "Your Story". I etterkant av konserten gjør Jon Skarstein intervju med Bill Evans. Dette er muligens det siste intervjuet med Bill Evans. Han døde 15.09.1980.

Bill Evans Trio spilte på Molde Jazzfestival i august 1980. I etterkant av konserten gjorde Jon Skarstein et intervju med Bill Evans. Dette er muligens det siste intervjuet med jazzstjernen. Han døde 15.09.1980.

kultur16

Leken og liberal Mozart:
«Cosi fan tutte»

Mozart var utvilsomt opptatt av kjærlighetens mange sider - både den søte og den bitre. Hans liberale og humanistiske synspunkter på kjærligheten finner vi både i hans private brev til sin kone, men også i flere av hans operaer. Dette er et inspirerende tema for den verdensberømte filmskaperen Michael Haneke, som har skapt en moderne og underholdende forestilling på Teatro Real i Madrid. I hovedrollene: Anett Fritsch, Paola Gardina, Juan Francisco, Andreas Wolf, Kerstin Avemo og William Shimell.
Dirigent: Sylvain Camberling. Regi: Michael Haneke.
Presentert av Arild Erikstad.

Mozart var opptatt av kjærlighetens mange sider – både den søte og den bitre. Hans liberale og humanistiske syn på kjærligheten finner man både i hans private brev til sin kone, men også i flere av hans operaer. Dette er tema for den verdensberømte filmskaperen Michael Haneke, som har skapt en moderne og underholdende forestilling på Teatro Real i Madrid.

Det foregår unike konsertopplevelser hver dag til tross for at de må skje uten publikum. Om du vil ha artistene direkte hjemme i stua kan du det via arrangører som for eksempel Brakkesyke og Koronerulling.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Fikk inspirasjon på nachspiel

    Men hvordan starter egentlig Kjartan Fløgstads arbeide med en bok? I hans siste roman – Due og dronen – kom ideen til en av hovedkarakterer på et nachspiel i Finnmark.

    Litteraturfestivalen på Lillehammer er i år flyttet til NRKs studio i Oslo. Se og hør mer i NRK TV og NRK Radio.

    Forfatter Kjartan Fløgstad snakker på "Litteraturfestivalen rett hjem" om hvordan han får inspirasjon til roman-karakterene sine. I tilfellet Due og Drone kom inspirasjonen på et nachspiel i Finmark
  • Forhandlingsfristen går ut midnatt

    Avtalen mellom TV 2 og Telia-eide Get om distribusjon går ut ved midnatt. Dersom selskapene ikke finner enighet, mister rundt 480.000 Get-kunder TV 2s kanaler. Det melder NTB. Avtalen bestemmer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.