Da «soulmusikkens hellige gral» forsvant i NRKs kjeller

NRKs konsertopptak av en legendarisk konsert var lenge forsvunnet, men kan nå nytes i nett-tv. Les om hvordan opptaket omsider kom til rette over 40 år seinere.

Otis Redding spilte i Njårdhallen i 1967.

LEGENDE: Otis Reddings opptreden i Njårdhallen et halvt år før han døde har fått legendestatus. «Dessverre» la NRK ned fotoforbud under konserten, for å unngå fotografer foran TV-kameraene, så bildene i denne saken er litt kornete.

Foto: NRK

Da manager og konsertarrangør Barry Matheson fikk et unikt konserttilbud våren 1967, gikk han rett til NRK og sa at dette måtte filmes.

Artister fra soul-plateselskapet Stax, med Otis Redding i spissen, skulle nemlig spille i Njårdhallen på sin aller første Europa-turne.

– Musikken var fenomenal. Jeg trodde det var flere i Norge som likte den.

Men soul var ikke fast inventar i norske platesamlinger anno 1967, og konserten ble ikke utsolgt.

– Jeg tror jeg tapte 100.000 kroner på det prosjektet, og den gang var det veldig mye penger.

En forsinkelse førte imidlertid til at artistene ikke rakk lydsjekk på de innlånte instrumentene fra det lokale bandet The Vanguards.

– Konserten ble nesten avlyst på grunn av dekkuhell for bussen underveis, forteller eks-Vanguards-trommis Leif Hemmingsen.

Hemmingsen kunne imidlertid fastslå at det låt som på plate fra første trommeslag.

Sam and Dave under konsert i Njårdhallen.

HOLD ON, I'M COMING: Sam and Dave fikk opp temperaturen under konserten i Njårdhallen.

Foto: NRK

Svett håndballhall

Åse Kleveland (18) på konsert med Stax Volt Revue.

– At Otis og gjengen kom, det var en sensasjon, forteller Åse Kleveland (18 år i 1967) i radiodokumentaren om den legendariske konserten, som du kan høre nederst i saken.

Foto: NRK

Flere norske musikkprofiler var tilstede og rista løs til musikken de svette soulartistene leverte i hallen, som vanligvis var forbeholdt håndball.

– Folk reiste seg, noe som var sjeldent den gang. Var det stoler skulle man sitte, forteller daværende frilansjournalist Svein Boye Andersen.

Da Otis Redding avslutta med Try a little tenderness måtte vakter stille seg opp mellom scenen og publikum.

Matheson, som selv var konferansier, trodde konserten var over flere ganger, men Redding fortsatte.

Tilstedeværende konkluderte med at dette var noe for den berømte historieboka.

Otis Redding i Njårdhallen 1967.

GOD STEMNING: Nordmenn flest satt pent og pyntelig på stolene under konserter. Men da Otis Redding avslutta konserten, måtte vakter holde publikum unna scenen.

Foto: NRK

– Den hellige gral

NRK viste konserten i to deler samme år. Kort tid etter omkom Otis Redding i en flyulykke.

– Stax-turneen er den hellige gral. Det er den største soulturneen noensinne, har Rob Boman, soulfanatiker og musikkprofessor, uttalt.

Så var det slik at NRK ofte sletta det som var sendt for å gjenbruke tapene, noe som kom Matheson for øret.

– Vi hørte at hoveddelen av showet var sletta. Vi var fortvila, men måtte jo akseptere det.

– Hakeslepp

Barry Matheson

– Det føles stort å ha vært med på dette, sier Barry Matheson i dag.

Foto: Privat

To amerikanske samlere nekta imidlertid å gi seg, og takket være dem og hjelpende NRK-arkivarer, dukket programmet opp i kjelleren. Originalen var sletta, men den TV-sendte versjonen fant man under tittelen «Rythm and blues i Njårdhallen».

– Jeg fikk hakeslipp. Der var fire sanger til og med samlere ikke visste om, forteller Dave Peck i Reelin in the years, selskapet som fant materialet og etter hvert ga det ut på DVD i 2007.

Men det måtte altså to amerikanere til for at Norge skulle forstå hvor unike opptakene var.

Nå kan du se det unike opptaket av tidenes kanskje beste soulkonsert på norsk jord:

For alle venner av ekte soul og rhythm & blues var konserten med artister fra plateselskapet Stax i Njårdhallen 7. april 1967 den helt store høytidsstund. For første gang fikk vi her hjemme virkelig oppleve hvordan det kan låte i soulmusikkens mekka i Apollo, Harlem. Stappfullt hus var det av helt unge (blant andre Åse Kleveland), modne og langt tilårskomne tilbedere. Her er første del av den sagnomsuste konserten med Otis Redding, Booker T & The MG's, Eddie Floyd, Arthur Conley, The Mar-Keys og duoen Sam & Dave.

Se første del av konserten her. (Forrige gang vist 21. juni 1967:)

( Klikk her for å se indeksert versjon av konserten. )

Andre del av den historiske konserten i Njårdhallen 7. april 1967 med artister fra det amerikanske plateselskapet Stax. Otis Redding døde bare noen måneder senere i en flyulykke, og det finnes få konsertopptak av ham. Her spiller han med Booker T. & The MG's og The Mar-Keys og vi får også høre duoen Sam & Dave.

Se andre del av konserten her. (Forrige gang vist 6. august 1967:)

( Klikk her for å se indeksert versjon av konserten. ).

Saken er basert på denne radiodokumentaren, som vi anbefaler på det sterkeste:

Denne saken er basert på denne radiodokumentaren fra 2010.

Kulturstrøm

 • «Ulven» er «Grease» for kidsa

  – De tre geitekillingene er til å spise opp, sier NRKs teateranmelder om rockeoperaen «Ulven» på Nationaltheatret. En runde til med kill your darlings ville ha gjort forestillingen bedre, men denne blandingen av «Hakkebakkeskogen» og «Grease» fungerer, med variasjon og masse energi. Geitemor vil ha seg et eventyr og har elektriske nattlige møter med ulven, musikalen frir til de voksne. Om barneflokken blir spist eller ikke, det fenger i alle fall ungene. Nye bunadsinspirerte kostymer fungerer også bra.

  Ulven på Nationalteatret
  Foto: Erica Hebbert / Nationalteatret
 • Dagbladet slakter Märtha Louise-bok

  «Denne boka er så hinsides at jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte», skriver Dagbladets anmelder Cathrine Krøger. Boken hun snakker om er prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordengs bok om høysensitive barn. Boken er skrevet i samarbeid med journalist og kommunikasjonsrådgiver Kjersti Salvesen, og den slippes fra forlaget Cappelen Damm i disse dager. «Gud bevare oss for noe møl», heter det i anmeldelsen – som ender opp med terningkast én. Aftenpostens anmelder er langt mer positiv og skriver blant annet at «Märtha Louise fremstår klok, myk og tøff, en mor og et menneske å lære av». (NTB)

 • Fin litteraturpris deles ut i Norge

  Onsdag 24. oktober deles P. O. Enquists pris 2018 ut. For første gang er det på norsk jord den prestisjefylte prisen skal deles ut. Prisen går til «en yngre forfatter på vei ut i Europa», heter det fra forlagshold, og herfra ramses det opp tidligere vinnere som Trude Marstein, Jonas Hassen Khemiri, Daniel Kehlmann, Dorthe Nors og Lars Petter Sveen. Det er danske Caroline Albertine Minor (1988) som er årets prisvinner. Hun debuterte i 2013 med romanen «Pura Vida». (NTB)