Hopp til innhold

Da «soulmusikkens hellige gral» forsvant i NRKs kjeller

NRKs konsertopptak av en legendarisk konsert var lenge forsvunnet, men kan nå nytes i nett-tv. Les om hvordan opptaket omsider kom til rette over 40 år seinere.

Otis Redding spilte i Njårdhallen i 1967.

LEGENDE: Otis Reddings opptreden i Njårdhallen et halvt år før han døde har fått legendestatus. «Dessverre» la NRK ned fotoforbud under konserten, for å unngå fotografer foran TV-kameraene, så bildene i denne saken er litt kornete.

Foto: NRK

Da manager og konsertarrangør Barry Matheson fikk et unikt konserttilbud våren 1967, gikk han rett til NRK og sa at dette måtte filmes.

Artister fra soul-plateselskapet Stax, med Otis Redding i spissen, skulle nemlig spille i Njårdhallen på sin aller første Europa-turne.

– Musikken var fenomenal. Jeg trodde det var flere i Norge som likte den.

Men soul var ikke fast inventar i norske platesamlinger anno 1967, og konserten ble ikke utsolgt.

– Jeg tror jeg tapte 100.000 kroner på det prosjektet, og den gang var det veldig mye penger.

En forsinkelse førte imidlertid til at artistene ikke rakk lydsjekk på de innlånte instrumentene fra det lokale bandet The Vanguards.

– Konserten ble nesten avlyst på grunn av dekkuhell for bussen underveis, forteller eks-Vanguards-trommis Leif Hemmingsen.

Hemmingsen kunne imidlertid fastslå at det låt som på plate fra første trommeslag.

Sam and Dave under konsert i Njårdhallen.

HOLD ON, I'M COMING: Sam and Dave fikk opp temperaturen under konserten i Njårdhallen.

Foto: NRK

Svett håndballhall

Åse Kleveland (18) på konsert med Stax Volt Revue.

– At Otis og gjengen kom, det var en sensasjon, forteller Åse Kleveland (18 år i 1967) i radiodokumentaren om den legendariske konserten, som du kan høre nederst i saken.

Foto: NRK

Flere norske musikkprofiler var tilstede og rista løs til musikken de svette soulartistene leverte i hallen, som vanligvis var forbeholdt håndball.

– Folk reiste seg, noe som var sjeldent den gang. Var det stoler skulle man sitte, forteller daværende frilansjournalist Svein Boye Andersen.

Da Otis Redding avslutta med Try a little tenderness måtte vakter stille seg opp mellom scenen og publikum.

Matheson, som selv var konferansier, trodde konserten var over flere ganger, men Redding fortsatte.

Tilstedeværende konkluderte med at dette var noe for den berømte historieboka.

Otis Redding i Njårdhallen 1967.

GOD STEMNING: Nordmenn flest satt pent og pyntelig på stolene under konserter. Men da Otis Redding avslutta konserten, måtte vakter holde publikum unna scenen.

Foto: NRK

– Den hellige gral

NRK viste konserten i to deler samme år. Kort tid etter omkom Otis Redding i en flyulykke.

– Stax-turneen er den hellige gral. Det er den største soulturneen noensinne, har Rob Boman, soulfanatiker og musikkprofessor, uttalt.

Så var det slik at NRK ofte sletta det som var sendt for å gjenbruke tapene, noe som kom Matheson for øret.

– Vi hørte at hoveddelen av showet var sletta. Vi var fortvila, men måtte jo akseptere det.

– Hakeslepp

Barry Matheson

– Det føles stort å ha vært med på dette, sier Barry Matheson i dag.

Foto: Privat

To amerikanske samlere nekta imidlertid å gi seg, og takket være dem og hjelpende NRK-arkivarer, dukket programmet opp i kjelleren. Originalen var sletta, men den TV-sendte versjonen fant man under tittelen «Rythm and blues i Njårdhallen».

– Jeg fikk hakeslipp. Der var fire sanger til og med samlere ikke visste om, forteller Dave Peck i Reelin in the years, selskapet som fant materialet og etter hvert ga det ut på DVD i 2007.

Men det måtte altså to amerikanere til for at Norge skulle forstå hvor unike opptakene var.

Nå kan du se det unike opptaket av tidenes kanskje beste soulkonsert på norsk jord:

For alle venner av ekte soul og rhythm & blues var konserten med artister fra plateselskapet Stax i Njårdhallen 7. april 1967 den helt store høytidsstund. For første gang fikk vi her hjemme virkelig oppleve hvordan det kan låte i soulmusikkens mekka i Apollo, Harlem. Stappfullt hus var det av helt unge (blant andre Åse Kleveland), modne og langt tilårskomne tilbedere. Her er første del av den sagnomsuste konserten med Otis Redding, Booker T & The MG's, Eddie Floyd, Arthur Conley, The Mar-Keys og duoen Sam & Dave.

Se første del av konserten her. (Forrige gang vist 21. juni 1967:)

( Klikk her for å se indeksert versjon av konserten. )

Andre del av den historiske konserten i Njårdhallen 7. april 1967 med artister fra det amerikanske plateselskapet Stax. Otis Redding døde bare noen måneder senere i en flyulykke, og det finnes få konsertopptak av ham. Her spiller han med Booker T. & The MG's og The Mar-Keys og vi får også høre duoen Sam & Dave.

Se andre del av konserten her. (Forrige gang vist 6. august 1967:)

( Klikk her for å se indeksert versjon av konserten. ).

Saken er basert på denne radiodokumentaren, som vi anbefaler på det sterkeste:

Denne saken er basert på denne radiodokumentaren fra 2010.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.