Hopp til innhold

Saksøkes for prissamarbeid

De største plateselskapene saksøkes for mistanke om prissamarbeid.

Illustrasjonsbilde, nedlasting av musikk
Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox

Ulovlig nedlasting

De store plateselskapene ville bekjempe ulovlig nedlasting med sitt lovlige alternativ, men til høye priser som de sammen ble enige om.

Foto: PHOTOPQR / LE TELEGRAMME / COLOURBOX
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Plateselskapene ser ut til å få flere problemer i fanget enn det synkende cd-salget . Nå saksøkes de største for mistanke om prissamarbeid på nedlastet musikk.

Godkjente søksmål

Nå har amerikansk høyesterett nemlig godkjent et søksmål mot de fire største plateselskapene Sony, Universal, Warner og EMI.

Anklagene går ut på at de seg i mellom på starten av 2000-tallet ble enige om å holde prisen for nedlastet musikk på et relativt høyt nivå i forhold til andre aktører, skriver The Guardian.

Les også:

De ønsket å holde prisene høye på nedlastede produkter samtidig som det skulle være vanskelig å kopiere den lovlig kjøpte musikken videre til CD. Selskapene lanserte de digitale tjenestene MusicNet og Pressplay som konkurrenter til Napster.

Strenge betingelser

Der hadde de én felles, høy pris og strenge betingelser for hva forbrukerne kunne gjøre med musikken etter at den var lastet ned.

Resultatet ble 28 forskjellige statlige og overstatlige anmeldelser i forhold til konkurranselovgivning og for et år siden bestemte en lavere amerikansk rettsinstans at sakene var sterke nok til å starte en samlet rettssak mot plateselskapene.

Fiasko

Saken går altså tilbake til tiden før iTunes kom inn og tok over store deler av markedet og tjenestene MusicNet og Pressplay ble en stor fiasko. De havnet blant annet på PC-world sin liste over «Tidenes dårligste tekno-produkter» med en niendeplass.

I anklagene mot selskapene heter det blant annet at de også etter 2005, da de var ferdige med å digitalisere sine kataloger, noe som ville redusere kostnadene ved distribusjon dramatisk, faktisk satte opp prisene på enkeltlåter.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober