Hopp til innhold

Saksøkes for prissamarbeid

De største plateselskapene saksøkes for mistanke om prissamarbeid.

Illustrasjonsbilde, nedlasting av musikk
Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox

Ulovlig nedlasting

De store plateselskapene ville bekjempe ulovlig nedlasting med sitt lovlige alternativ, men til høye priser som de sammen ble enige om.

Foto: PHOTOPQR / LE TELEGRAMME / COLOURBOX
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Plateselskapene ser ut til å få flere problemer i fanget enn det synkende cd-salget . Nå saksøkes de største for mistanke om prissamarbeid på nedlastet musikk.

Godkjente søksmål

Nå har amerikansk høyesterett nemlig godkjent et søksmål mot de fire største plateselskapene Sony, Universal, Warner og EMI.

Anklagene går ut på at de seg i mellom på starten av 2000-tallet ble enige om å holde prisen for nedlastet musikk på et relativt høyt nivå i forhold til andre aktører, skriver The Guardian.

Les også:

De ønsket å holde prisene høye på nedlastede produkter samtidig som det skulle være vanskelig å kopiere den lovlig kjøpte musikken videre til CD. Selskapene lanserte de digitale tjenestene MusicNet og Pressplay som konkurrenter til Napster.

Strenge betingelser

Der hadde de én felles, høy pris og strenge betingelser for hva forbrukerne kunne gjøre med musikken etter at den var lastet ned.

Resultatet ble 28 forskjellige statlige og overstatlige anmeldelser i forhold til konkurranselovgivning og for et år siden bestemte en lavere amerikansk rettsinstans at sakene var sterke nok til å starte en samlet rettssak mot plateselskapene.

Fiasko

Saken går altså tilbake til tiden før iTunes kom inn og tok over store deler av markedet og tjenestene MusicNet og Pressplay ble en stor fiasko. De havnet blant annet på PC-world sin liste over «Tidenes dårligste tekno-produkter» med en niendeplass.

I anklagene mot selskapene heter det blant annet at de også etter 2005, da de var ferdige med å digitalisere sine kataloger, noe som ville redusere kostnadene ved distribusjon dramatisk, faktisk satte opp prisene på enkeltlåter.

NRK anbefaler

Kulturstrøm

 • Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight får Kim Frieles minnepris

  Regjeringa kunngjorde opprettinga av Kim Frieles minnepris under Oslo pride i fjor, og no er dei første prisvinnarane klare.

  Støttegruppa 25. juni får prisen fordi dei har vore ei viktig støtte og tydeleg stemme for dei som vart ramma av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo 25. juni 2022. Insight får prisen for si sentrale rolle i å fremme rettane til skeive i Ukraina.

  – Trass i alle framsteg vi har gjort, står det framleis jobb igjen å gjere. Kim Frieles minnepris er viktig for å synleggjere at kampen for rettane til skeive må halde fram, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  Prisen blei delt ut under Oslo Prides femtiårsmarkering i Operaen onsdag.

  Kim Frieles minnepris deles ut av kronprins Haakon
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Kalde kvinnestudiar

  Lena Andersson har ein særs karakteristisk forteljar­stemme. Ho dyrkar ein allvitande forteljar med fullt innblikk i tankar og kjensler, som analyserer desse med kald autoritet. Det har også sine fordeler og ulemper. Av og til er resultatet nydeleg, skriv litteraturkritikar Gerd Elin Sandve om boka «Studie i menneskelig atferd».

  bildecollage med forfatter Lena Anderson og omslaget for hennes bok "Studie i menneskelig atferd".
  Terningkast 4 Bok

  «Ei skarp observasjons­evne, og ein endå skarpare penn»

  ANMELDELSE: «Studie i menneskelig atferd» av Lena Andersson

 • For de godt forberedte

  – FromSoftware er mestere i å bygge ufattelig stilige omgivelser, fylle disse omgivelsene med ekstremt kule bosser og fiender, og så levere ut en jevn strøm av tilfredsstillende belønninger til spillerne. Dette er mestringsfølelse på boks, skriver spillkritiker Rune Fjeld Olsen om «Elden Ring: Shadow of the Erdtree».

  Bilde fra spillet "Elden Ring: Shadow of the Erdtree" (2024)
  Terningkast 6 Spill

  «Ingen over, ingen ved siden»

  ANMELDELSE: «Elden Ring: Shadow of the Erdtree»