Hopp til innhold

Dårlig toppnotering

Nye tall viser nest laveste toppnotering for cd-salg i USA siden 1991.Samtidig laster vi ned mindre musikk til mobilen og går over til «streaming».

Justin Bieber

Det kanadiske popfenomenet Justin Bieber selger best i USA akkurat nå.

Foto: Chris Pizzello / Ap

Justin Bieber: «My world»

Justin Biebers plate «My world» solgte 60.300 eksemplarer i USA siste uke.

Foto: Plateomslag
Dreamgirls, albumcover

Soundtracket til filmen «Dreamgirls» har rekorden for den laveste toppnoteringen for et album på førsteplass på listene, siden 1991.

Foto: Plateomslag
Musikk på mobiltelefonen blir stadig mer populært

Musikk på mobiltelefonen blir stadig mer populært, og da spesielt gjennom streaming-tjenester.

Foto: VALERY HACHE / AFP

Platesalget fortsetter å stupe i USA. Denne uka er det tenåringsfenomenet Justin Bieber som topper listene med plata «My world», men uten å selge imponerende mye.

Nest laveste siden 1991

Faktisk er tallene de nest laveste for en topp-plassering, siden analysebyrået Nielsen Soundscan begynte sine målinger av musikksalget i 1991, melder Reuters.

Biebers album, som totalt har solgt over en million kopier, solgte bare 60.300 eksemplarer siste uke. Det er bare litt mer enn det laveste topp-salget som er registrert; soundtracket til filmen «Dreamgirls», som bare solgte så vidt over 60.000 i januar 2007.

Bunnivå

Det totale albumsalget i USA falt også til et bunnivå, med ni prosent færre solgte enheter enn i samme uke i 2009.

Samtidig forteller en annen rapport at musikkbransjen sliter med å selge musikk til folks mobiltelefoner på den «tradisjonelle» måten, altså nedlastbar musikk. Faktisk oppgir mindre enn to prosent av mobilbrukere i USA og Europa at de laster ned musikk til mobiltelefonen sin.

Laster inn musikk de har fra før

24 prosent av mobilbrukerne sier de bruker telefonen til å lytte til musikk, men de fleste hadde da lastet inn musikk de allerede hadde i et annet format, viser en undersøkelse gjennomført av comScore.

Vi vet også at såkalt streaming av musikk øker i omfang, altså den typen tjenester der du kan abonnere på musikk du hører direkte på nettet, via mobiltelefonen.

Nye tjenester som Spotify og Wimp har gitt en stor økning i denne typen musikkforbruk.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober