Hopp til innhold

Dårlig toppnotering

Nye tall viser nest laveste toppnotering for cd-salg i USA siden 1991.Samtidig laster vi ned mindre musikk til mobilen og går over til «streaming».

Justin Bieber

Det kanadiske popfenomenet Justin Bieber selger best i USA akkurat nå.

Foto: Chris Pizzello / Ap

Justin Bieber: «My world»

Justin Biebers plate «My world» solgte 60.300 eksemplarer i USA siste uke.

Foto: Plateomslag
Dreamgirls, albumcover

Soundtracket til filmen «Dreamgirls» har rekorden for den laveste toppnoteringen for et album på førsteplass på listene, siden 1991.

Foto: Plateomslag
Musikk på mobiltelefonen blir stadig mer populært

Musikk på mobiltelefonen blir stadig mer populært, og da spesielt gjennom streaming-tjenester.

Foto: VALERY HACHE / AFP

Platesalget fortsetter å stupe i USA. Denne uka er det tenåringsfenomenet Justin Bieber som topper listene med plata «My world», men uten å selge imponerende mye.

Nest laveste siden 1991

Faktisk er tallene de nest laveste for en topp-plassering, siden analysebyrået Nielsen Soundscan begynte sine målinger av musikksalget i 1991, melder Reuters.

Biebers album, som totalt har solgt over en million kopier, solgte bare 60.300 eksemplarer siste uke. Det er bare litt mer enn det laveste topp-salget som er registrert; soundtracket til filmen «Dreamgirls», som bare solgte så vidt over 60.000 i januar 2007.

Bunnivå

Det totale albumsalget i USA falt også til et bunnivå, med ni prosent færre solgte enheter enn i samme uke i 2009.

Samtidig forteller en annen rapport at musikkbransjen sliter med å selge musikk til folks mobiltelefoner på den «tradisjonelle» måten, altså nedlastbar musikk. Faktisk oppgir mindre enn to prosent av mobilbrukere i USA og Europa at de laster ned musikk til mobiltelefonen sin.

Laster inn musikk de har fra før

24 prosent av mobilbrukerne sier de bruker telefonen til å lytte til musikk, men de fleste hadde da lastet inn musikk de allerede hadde i et annet format, viser en undersøkelse gjennomført av comScore.

Vi vet også at såkalt streaming av musikk øker i omfang, altså den typen tjenester der du kan abonnere på musikk du hører direkte på nettet, via mobiltelefonen.

Nye tjenester som Spotify og Wimp har gitt en stor økning i denne typen musikkforbruk.

Kulturstrøm