Hopp til innhold

The Pirate Bay-gründere dømt igjen

Dommen i ankesaken mot fildelingstjenesten The Pirate Bay falt i svensk lagmannsrett i dag. De tre tiltalte fikk lavere fengselsstraff, men større erstatningskrav.

Video Dom i Pirate Bay-saken

VIDEO: Pirate Bay-dommen fra Svea hovrätt leses opp.

Fredrik Neij får ti måneders straff, norsk-finske Peter Sunde får åtte måneder, og Carl Lundström fire måneders fengselsstraff for brudd på opphavsrettloven.

Erstatningskravet til platebransjen ble i lagmannsretten økt til 46 millioner svenske kroner, fra 30 millioner kroner i den opprinnelige dommen.

– Jeg tipper vi vil levere inn en ankebegjæring til høyesterett innen årets slutt, sier Fredrik Neijs advokat Jonas Nilsson til Expressen.

Hør Nilssons kommentar til dommen:

– Dommen er sjuk

Peter Sunde, som altså ble dømt til åtte måneders fengsel, skriver også på Twitter at saken vil bli tatt videre i rettssystemet.

– Dommen er sjuk. Retten bør gjøre en bedre vurdering, og lese beslagsprotokollen, twitrer han, og fortsetter:

Peter Sunde

Peter Sunde.

Foto: Rune Håkonsen / NRK

– Det blir anke til høyesterett, don't worry. Så får vi håpe at høyesterett kjenner til EU-direktivene.

Forskjellig straff

I tingretten ble alle tiltalte dømt til ett års fengsel. Lagmannsretten valgte i stedet å differensiere dommene.

Retten uttaler at det er umulig å gi kollektivt ansvar i denne saken, derfor får de dømte ulik straff. Dommen sier også at alle påstandene ikke kan bevises for noen av de dømte.

– De dømte hadde forskjellige roller i saken, så differensierte dommer er forsåvidt riktig, sier platebransjens advokat Peter Danowsky til Sveriges Radio.

Peter Danowsky om dommen:


Skaper presedens

Universitetslektor i informatikk ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr, sier lagmannsrettens dom skaper presedens.

Gisle Hannemyr

Universitetslektor Gisle Hannemyr er ikke overraska.

Foto: Privat

– Dommen viser at hvis man tilrettelegger for fildeling såpass flamboyant og i så stort omfang som Pirate Bay-folkene har gjort, kan det få klare konsekvenser i form av fengselsstraff og store bøter. Dette viser at åndsverkloven bør respekteres, sier han til NRK.

– En vanvittig dom

Piratene mener nettstedet er en helt lovlig samling av lenker, men bransjen anser den som ulovlig og et angrep på underholdningsindustrien.

Christian Engström, som representerer Piratpartiet i Europaparlamentet, er kritisk til dommen.

– Det er en vanvittig dom. Det går ikke an å stole på det svenske rettsvesenet i spørsmål som gjelder opphavsrett. Dette rokker ved tilliten til det svenske rettsvesenet, sier han til Aftonbladet.

Den fjerde dømte i tingretten, Gottfrid Svartholm Warg, har vært sjuk i Kambodsja, og vil stilles for retten ved ei senere anledning.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fredrik Neijk og Peter Sunde

The Pirate Bay-gründerne Fredrik Neij og Peter Sunde fra starten av ankesaken i september. De ble dømt i lagmannsretten i dag, men fikk lavere straff og større erstatningskrav enn i tingrettens dom.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Hva synes du om The Pirate Bay-dommen?

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober