Rydder strendene før festival: – Vi har funnet sauer som har satt seg fast

Trænafestivalen ligger magisk til langt ut på havet, men der det er hav er det også søppel. Heldigvis har noen tatt tak for å holde disse vakre stedene fine.

Idunn Brattland (18) og Tirill Høgset (18)

Idunn Brattland og Tirill Høgset er frivillige i In the same boat som holder Trænafestivalen ryddig.

Foto: Aurora Henni krogh / NRK

Trænafestivalen gir en mulighet til å oppleve festival i naturskjønne omgivelser som overgår fantasien. Strandrydderne i In the same boat er til stede for å holde naturen like nydelig som før festivalgjestene inntar øyen på Helgelandskysten.

– Vi er ikke moren din, så rydd etter deg selv, forteller Idunn Brattland (18) og Tirill Høgset (18).

Jenten fra Mo i Rana er blant dem som frivillig plukker søppel i strandlinjen og på Trænas festivalområde for å holde det rent.

Trænafestivalen - solnedgang

Trænafestivalen byr på helt unike naturopplevelser

Foto: ANE-KRISTIN BUSTNESLI

– In the same boat er en strandrydder- og miljøorganisasjon, der frivillige kan melde seg på og være med å plukke søppel.

Det var faren til Tirill, Rolf-Ørjan, som startet organisasjonen i 2017. Han hadde sett seg lei på forsøplede strender og ønsket å gjøre en forskjell. Derfor startet han organisasjonen som fokuserer på å rydde strender og øyer langs norskekysten.

– Det er skadelig for naturen når det er så mye søppel, spesielt for dyrelivet. Det er veldig mye garn og tau. Når du er ute og plukker så kan du finne noen døde fugler som har hekler seg inn i det, forteller Idunn.

Søppel på Trænafestivalen

Søppelplukk er ikke for pyser. Jentene forteller at de har funnet både fugl og sau i nettet.

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK

Tirill trekker frem et minne som har satt seg da hun måtte redde et par sauer som hadde satt eg fast i et fiskegarn da hun var med å rydde på Trænafestivalen i 2018.

– Jeg har vært vitne til at sauer har satt seg helt fast. Da måtte vi redde noen sauer og få dem løs, sier hun.

Det blir bedre

Idunn Brattland (18) og Tirill Høgset (18) på Træna festivalen

Trænafestivalen er et av stedene In the same boat har ryddeaksjoner.

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK

Jentene er på festivalen for å rydde opp og dele ut poser slik at folk kan kaste søppelet sitt der heller enn i naturen.

I tillegg til å holde festivalområdet rent, har In the same boat ryddeaksjoner for dem som vil gjøre noe ekstra når de er på Træna.

– Vi har ryddeaksjoner som folk kan delta på på dagen. Det har også vært unger som har fått lov å bli med i år. Vi har vanligvis ikke barn med, så det var fint, forteller jentene.

Likevel er det ikke alle som er lette å ha med å gjøre.

– Folk kaster mye søppel når de blir fulle, og det er litt vanskelig å passe på at de faktisk rydder etter seg da. Da blir vi nok litt irriterende for folk. Vi vil jo egentlig ikke plukke opp etter folk, vi vil at de skal plukke opp etter seg selv, forteller strandrydderne.

Siden starten i 2017 har ryddegjengen vært på Træna hvert år. Tirill synes publikum har blitt langt bedre til å rydde etter seg med årene.

Træna midnattssol

Træna er kjent for sin spektakulære natur.

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK
Strandsøppel plukket av In the same boat

Folk har blitt langt flinkere på å håndtere søppelet sitt mener strandrydderne.

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK

– Det blir bedre og bedre. Vi så noen gode resultater etter forrige året vi var med. Jeg høre fra en Træn-væring at de vanligvis bruker mange dager på å rydde opp etter festivalen, men sist brukte de et par timer.

Trænafestivalen i solnedgang

Ryddegjengen hjelper å holde festivalområdet på Trænafestivalen idyllisk.

Foto: Aurora Henni Krogh / NRK

– Hva er det viktig for dere at festival gjestene husker på?

– Rydd opp etter dere og tenk over hva konsekvensene er dersom du hiver søppel.

Vil du se mer fra Trænafestivalen? Sjekk Festivalsommer i NRK TV, eller på NRK 1 mandager 19:45.

Spektakulære Trænafestivalen på Helgelandskysten får besøk av Tine Skolmen. Noen av Norges mest spennende artister spiller i vakre, ville omgivelser.

Spektakulære Trænafestivalen på Helgelandskysten får besøk av Tine Skolmen. Noen av Norges mest spennende artister spiller i vakre, ville omgivelser.

Campen på Trænafestivalen

Festivalcampen på Træna 2017, året da gjengen i In the same boat startet ryddejobben.

Foto: Ole Dalen / NRK

Kulturstrøm

 • Journalister angrepet i Kina

  - Over helga har et innlegg i sosiale medier, fra en del av Det kinesiske kommunistpartiet, oppfordret borgere til å poste informasjon om hvor BBC-medarbeidere som dekket flommene i Henan-provinsen befant seg, skriver BBC News' presseteam på Twitter.

  BBC forteller at journalister fra andre medehus har blitt konfrontert av en «sint folkemengde» på jakt etter BBCs medarbeidere.

  - Den kinesiske regjering må umiddelbart handle for å stanse disse angrepene, som fortsetter å sette utenlandske journalister i fare, skriver BBC.

  BBC News Press Team
  Foto: Utklipp fra Twitter
 • Pink hyller strandhåndballjentene

  Den amerikanske artisten Pink skriver på Twitter at hun er stolt av det norske kvinnelaget i strandhåndball, som har protestert mot trusepåbudet under konkurransene. Hun mener at det internasjonale håndballforbundet bør bøtelegges for sexisme, og tilbyr seg å betale den ilagte boten.

  Pink skriver om norsk strandhåndball på Twitter
  Foto: Skjermdump fra Twitter
 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

Flere kulturnyheter