Hopp til innhold

Kulturtips for Nord-Norge i sommer

Nyt festivaler i vakker natur, kunstutstilling i havgapet eller utforsk historisk verdensarv. Her er kulturtipsene for deg som skal bruke norgesferien i Nord-Norge i sommer.

På vei til Trænafestivalen

NORD-NORGE-FERIE? Trænafestivalen er en av de mange festivalene i landsdelen som kombinerer vakker natur og kultur. Her fra turen ut mot øya Træna og Trænafestivalen et tidligere år.

Foto: NRK

I tillegg til mye flott natur har Nord-Norges to fylker mange spennende kulturopplevelser å by på denne sommeren.

I denne saken får du:

 • en kulturkalender for hvert fylke med det som skjer der i sommer
 • en liste med tips til 10 kulturattraksjoner i hvert fylke som er tilgjengelig gjennom hele sommeren, som flotte utsiktspunkt, museum eller skulpturparker. Tipsene er sortert etter gammel fylkesinndeling.

Du vil se at NRKs kulturkritikere har valgt ut sine favoritter begge steder.

God sommer!

NB! Vi tar forbehold om at arrangement kan bli avlyst og at åpningstider blir endret. Enkeltarrangement er i hovedsak ikke inkludert i kulturkalenderne, men i stedet arrangement som går over flere dager. Vi oppfordrer derfor til å sjekke ut konsertscener og spillesteder der du er i tillegg!

Finnmark

Kulturkalender for Finnmark sommeren 2021

10 kulturtips i Finnmark

1. Steilneset minnested, Vardø

Kunstinstallasjon av Louise Bourgeois og arkitekt Peter Zumthor på Steilneset minnesmerke over hekseprosessene, Vardø.
Foto: Pierre-Henry DESHAYES / Afp/NTB

Minnestedet er til minne om de 91 ofrene som ble brent på bål under hekseprosessene i Finnmark mellom 1600 og 1692. Minnestedet er utformet som en 100 meter lang minnehall samt en kunstinstallasjon med en brennende stol, og er skapt av den verdenskjente kunstneren Louise Bourgeois og arkitekten Peter Zumthor.

2. RiddoDuottarMuseat – De samiske samlingene, Karasjok

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker

Riddoduottarmusea (RDM)
Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Museet i Karasjok – som er del av det store samiske RiddoDuottarMuseat – tar vare på de samiske samlingene som ble etablert i 1972, som Norges første samiske kulturinstitusjon. Museet forvalter i dag mer enn 5000 gjenstander, og skaper skiftende utstillinger, men byr også på et spennende friluftsmuseum. Her kan man vandre omkring i den rike samiske kulturhistorien i den største museale samiske samlingen i Norge. (Også Kautokeino Bygdetun hører under RiddoDuoattarMuseat).

3. Nordlyskatedralen, Alta

Nordlyskatedralen i Alta
Foto: Jo Hermstad Tronsen / NRK

Europas nordligste katedral, Nordlyskatedralen Alta kirke, er landemerket i byen som har kallenavnet Nordlysbyen. Arkitekturen i seg selv er inspirert av nordlyset og det er Link Arkitektur/Sschmidt hammer lassen architects som har tegnet bygget.

4. Helleristninger fra eldre steinalder, Alta

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker

Helleristning av ku
Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

Alta i Finnmark har Nord-Europas største konsentrasjon av bergkunst, altså helleristninger og bergmalerier laget i eldre steinalder ca. 5000 år før Kristus. Bildene skildrer scener fra jakt og fangst. Alta-bergkunsten ble innskrevet på Unescos Verdensarvliste i 1985, som de eneste forhistoriske kulturminnene i Norge. Man kan enklest oppleve kunsten gjennom besøk på Verdensarvsenter for bergkunst – Alta Museum. Steinalder-aktiviteter for hele familien gjennom sommeren.

5. Drakkar-monumentet, Vardø

Skulpturen "Drakkar" ved Bussesundet nord på Vardøya. Laget av håndverkere fra Arkhangelsk. Ligger langs Nasjonale Turistveger.
Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Kunstverket «Drakkar-Leviathan» er laget av det russiske kunstkollektivet Taibola, og forestiller restene av et vikingskip, en dinosaur og en hval. Laget av rekved og annet restmateriale. Ordet drakkar ble brukt om store vikingskip med over 20 roere. Ligger langs Nasjonale turistveger Varanger.

6. Hamningberg, Båtsfjord

I det fraflyttede fiskeværet Hamningberg ytterst på Varangerhalvøya kan du besøke et av få steder i Finnmark som ikke ble brent ned under andre verdenskrig. De fleste av bygningene som ligger her er vernet. Hamningberg ligger på den nordligste delen av Nasjonale turistveger.

7. Ceavccegeađgi/Mortensnes, Nesseby

I Mortensnes kulturminneområde/Ceavccegeađgi i Nesseby kommune kan man vandre blant spor etter boplasser og andre samiske kulturminner fra de siste 10 000 årene. Kulturminneområdet anses som et av de mest mangfoldige kulturminneområder i Europa.

8. Rasteplassen Selvika, Havøysund

Selvika
Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter RRA / Reiulf Ramstad Arkitekter RRA

Rasteplassen og toalettet er en del av Nasjonale turistveger og er tegnet av Reiulf Ramstad Arkitekter.

9. Domen utsiktspunkt, Vardø

Utsiktspunktet på fjellet Domen er tegnet av Biotope arkitekter og er designet for at man blant annet kan nyte det rike fuglelivet i området.

10. Krigsmonumenter, Kirkenes

Kirkenes har to krigsmonumenter: «Frigjøringsmonumentet», også kalt «Russermonumentet», et nasjonalt krigsminnesmerke for å hedre Den Røde Armés innsats for å frigjøre byen fra nazistene. Senere kom også «Krigsmødremonumentet» av Per Ung opp.

 • Klikk her for å komme tilbake til oversikten over Nord-Norge

Troms

Kulturkalender for Troms sommeren 2021

10 kulturtips i Troms

1. Ishavskatedralen, Tromsø

"Ishavskatedralen"/Tromsdalen kirke, Tromsø
Foto: Terje Pedersen / NTB

Tromsdalen kirke fra 1965 er Tromsøs arkitektoniske landemerke, populært kalt «Ishavskatedralen». Tegnet av arkitekt Jan Inge Hovig og glassmosaikken på østveggen er av glasskunstner Victor Sparre.

2. Helleristningene på Tennes, Balsfjord

I Balsfjord finnes flere titalls helleristninger som er fra 7000 til 4000 år gamle. Det største feltet, Kirkely, har 40 helleristninger med motiver som niser, båter og hjortedyr (rein eller elg).

3. Skulpturen «Labyrinten», Universitetet i Tromsø

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker

Labyrinten av Guttorm Guttormsgaard der folk sitter i labyrinten
Foto: Kjell Ove Storvik / KORO

På universitetet i Tromsø kan du finne Guttorm Guttormsgaards «Labyrinten» (1991). En 620 meter lang labyrint leder inn til en varm kilde i midten. Temperaturen i kilden er 37 grader året rundt, og gir frostrøyk om vinteren, mens den gir sydenfølelse om sommeren. I bunnen av kilden er det en metallplate der stjernene på nordhimmelen er stanset ut i miniatyr. Et kunstverk i sin egen rett, men som også er et sted man kan være.

4. «Milliondoene» på Senja

"Gulldoen" ved Ersfjordstranda, del av Nasjonale Turistveger Senja.
Foto: Espen Bergersen, Naturgalleriet / Statens vegvesen

Gjennom Nasjonale turistveger kan Senja nå skilte med hele tre arkitekttegnede offentlige toaletter, som alle har fått mye omtale. Så enten du faktisk er nøden, eller du bare vil se arkitekturen: du finner toalettene på Tungeneset, Ersfjordstranda («Gulldassen») eller Mefjordvær.

5. Verdensteatret, Tromsø

Verdensteatret i Troms, som huser Cinemateket i Tromsø.
Foto: Marianne Løvland / NTB

Verdensteatret i Tromsø er en av Nord-Europas eldste kinoer som fremdeles er i drift. Her viser Cinemateket i Tromsø nye kvalitetsfilmer og gamle klassikere ut juni og fra midten av august. Kafeen og baren i bygget er åpen hele sommeren, så det er uansett mulig å sjekke ut de historiske lokalene.

6. Galleri Nord-Norge, Harstad

I tillegg til at galleriet huser festspillutstillingen (Festspillene i Harstad) har de også en fast utstilling med byens egen kunstner, Ragnhild Kaarbø. Kaarbø (1889–1949) er kjent for sine kubistiske verker og fargesterke landskapsmalerier, mange fra området.

7. Trondenes middelaldergård, Harstad

På Trondenes middelaldergård kan du se hvordan livet var på en gård på 1200-tallet. Aktiviteter for hele familien, og i løpet av sommeren skal også en stavkirke reises på gården. Gården er en del av Trondenes Historiske Senter, der man kan se en utstilling over regionens historie. I forbindelse med Festspillene i Nord-Norge vises også utstillingen «Tråder mellom oss» her.

8. Skulpturen «Syv magiske punkter», Tjeldsund

Kunstverket "Syv magiske punkter" i Skånland kommune av kunstneren Martti Aiha
Foto: Skulpturlandskap Nordland/Nordland fylkeskommune

Dette er den eneste skulpturen i gamle Troms fylke som er del av Skulpturlandskap Nordland. «Syv magiske punkter» av kunstneren Martti Aiha ligger på et egnet sted for å se midnattssolen og omrisset forestiller solen.

9. Nasjonalt senter for Outsider Art, Trastad samlinger, Kvæfjord

I den tidligere institusjonen Trastad Gård ligger Nasjonalt senter for Outsider Art, som inkluderer Trastad Museum og Trastad Galleri. Trastad Gård het tidligere Nord-Norges Åndssvakehjem, og var en institusjon for personer med utviklingshemminger. I tillegg til å være et galleri, er det et dokumentasjonssenter og museum for utviklingshemmedes historie og kunst.

10. Bergsbotn, Senja

Bergsbotn utsiktsplattform på Nasjonal turistveg Senja. Arkitekt: Code arkitektur as.
Foto: Trine Kanter Zerwekh / Statens vegvesen

Utsiktsplattformen på Bergsbotn på Senja er tegnet av Code Arkitektur. Del av Nasjonale turistveger Senja.

 • Klikk her for å komme tilbake til oversikten over Nord-Norge

Nordland

Kulturkalender for Nordland sommeren 2021

10 kulturtips i Nordland:

1. Hamunsenteret på Hamarøy

Hamsunsenteret på Hamarøy
Foto: Ernst Furuhatt/Nordlandsmuseet

Her kan du både dykke inn i Knut Hamsuns forfatterskap og utforske den karakteristiske arkitekturen til bygget, som er tegnet av den kjente arkitekten Steven Holl.

2. Skulpturlandskap Nordland

36 skulpturer og kunstverk plassert ut forskjellige steder i fylket. Med kunstnere som Per Inge Bjørlo, Bård Breivik, Kjell Erik Killi Olsen. Er du på veien i Nordland i sommer er det altså mange sjanser til å få med seg kunstverk!

3. Uteskulptur av kunstneren Dan Graham, Lofoten (mellom Svolvær og Leknes)

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker

Kunstverket "Uten tittel" i Vågan kommune av kunstneren Dan Graham
Foto: Skulpturlandskap Nordland/Nordland fylkeskommune

Ved Europavei 10 ved Lyngvær gamle fergeleie, mellom Svolvær og Leknes ligger Dan Grahams store glasskonstruksjon og speiler det storslagne landskapet. Skulpturen skaper et levende landskapsbilde, og blir en underlig hybrid mellom arkitektur, skulptur og maleri. Verket reflekterer over maleriets historiske funksjon som speiling av virkeligheten, men skaper også en situasjon der betrakteren ser seg selv som seende. Dette verket er en del av Skulpturlandskap Nordland.

4. Petter Dass-museet og Alstahaug, Sandnessjøen

Museet formidler kulturarven etter dikterpresten Petter Dass. Museet, som er tegnet av Snøhetta, ligger på Alstahaugtunet sammen med den gamle prestegården og middelalderkirken Alstahaug kirke. (NB: Kirken og prestegården er stengt denne sommeren, men museumsbygget er åpent). Årets sommerutstilling på museet er laget av Magne Furuholmen.

5. Ureddplassen, Gildeskål

Toalettet på Uredd-plassen i Meløy, rett ved kommunegrensen til Gildeskål langs Kystriksveien. Det er kåret til verdens vakreste utedo.
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Her ligg toalettet som er utpekt av avisa The Telegraph som verdens vakreste offentlige toalett. Det er tegnet av arkitektene Haugen/Zohar og er en del av Nasjonale turistveger. I tillegg har stedet et monument til minne om de som omkom da ubåten Uredd gikk på en mine under andre verdenskrig.

6. Bodø Domkirke

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker

Bodø domkirke
Foto: Torild Granhaug/kirkesok.no
Foto: Torild Granhaug/kirkesok.no

I Nordland fylke finnes en av de mest særpregede funksjonalistiske kirkene i landet, nemlig Bodø domkirke tegnet av de store modernistiske arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe Kaas. Kirkens arkitektur forener fortid og samtid, med formmessige referanser til både den tidligkristne tid og høymiddelalderen, samtidig som bygningsmaterialet armert betong knytter kirken til samtiden. Kirken er en langkirke med frittstående klokketårn. Noen har ment at den er stygg og ugjestmild, mens andre fremholder at det er en av Norges aller flotteste, funksjonalistiske kirker. Uansett er den verdt et besøk!

7. Lofotr vikingmuseum Borg på Vestvågøy, Lofoten

Museet er bygd opp rundt vikingfunn, blant annet det største vikinghuset funnet i Norge. Huset er rekonstruert i full størrelse 83 meter langt. Et av fylkets mest populære turistattraksjoner med mange aktiviteter for hele familien.

8. Hurtigrutemuseet, Stokmarknes

Det nye Hurtigrutemuseet i Stokmarknes åpner for publikum i slutten av august 2021.
Foto: Heidi Vigeland Johansen/Museum Nord

På Stokmarknes åpner det splitter nye Hurtigrutemuseet i slutten av august. Museumsanlegget er bygget rundt det tidligere hurtigruteskipet «MS Finnmarken» fra 1956 og ligger midt i sentrum av byen, som er Hurtigrutens fødested. Det nye museet har mange nye utstillinger og forskjellige aktiviteter for barn. I tillegg kan man komme inn og se flere deler av skipet som ikke har vært tilgjengelig før, samt tilgang til salongene fra dampskipet «Finmarken» fra 1912. Hva med å spise lunsj i skipets originale spisesal der menyen består av mat fra 1950- og 60- tallet?

9. Kaviarfactory, Henningsvær

KaviarFactory
Foto: OLE DALEN / NRK

Et galleri for samtidskunst i Henningsvær i Lofoten som har fått internasjonal anerkjennelse. Selve bygget har dører med håndtak designet av kunstner Bjarne Melgaard. I sommer vises en utstilling med den verdenskjente kunstneren Ai Weiwei.

10. Galleri Espolin, Kabelvåg

Et galleri for kunstneren Kaare Espolin Johnson. Espolins kunst viser landsdelens historie og livet langs kysten.

 • Klikk her for å komme tilbake til oversikten over Nord-Norge

Svalbard

Fra utstillingen hos Svalbard Museum, Longyearbyen.

ISBJØRN: Fra utstillingen på Svalbard Museum, Longyearbyen.

Foto: Lise Åserud / NTB

I tillegg til de spektakulære naturomgivelsene og opplevelsene er det også ting å finne på for den kulturinteresserte på Svalbard. På arrangementsfronten er det lavsesong om sommeren, men for deg som strekker sommerferien litt ekstra i år (eller tar en tidlig høstferie) kan det være verdt å få med seg disse arrangementene:

 • Longyearbyen Litteraturfestival

6. - 11. september: Med forfattere som Helene Flood, Vigdis Hjorth, Ine og Edvard Hoem, Olaug Nilssen m. fl.

 • Kunsthall Svalbard, Longyearbyen

Midten av september: Kunsthall Svalbard åpner utstillingen «Sal 11» i midten av september på Longyearbyen Folkebibliotek. Utstillingen viser verk av den amerikanske kunstneren Sean Snyder. Kunsthallen er en underavdeling av Nordnorsk Kunstmuseum.

 • Isfjord Radio Musikkfestival

17. - 19. september: Denne festivalen arrangeres 90 km utenfor Longyearbyen i en nedlagt Radiostadsjon fra 1933 som nå er Isfjord Radio Adventure Hotel. En skikkelig intimfestival der artister og publikum er sammen gjennom helga. Årets artister er Frida Ånnevik og Torgeir Waldemar.

Andre kulturtips:

 • North Pole Expedition Museum, Longyearbyen

I 1926 drar Roald Amundsen og Ellsworth ut på en ny Nordpolferd med luftskipet "Norge". Luftskipet fotografert utenfor Svalbard fra Byrd's fly.

LUFTSKIP: Fra Roald Amundsen og Lincoln Ellsworths ekspedisjon til Nordpolen i luftskipet «Norge» i 1926. En av ekspedisjonene du får lære om på museet.

Foto: NTB / NTB

Museet forteller historien om de forskjellige ekspedisjonene til Nordpolen, hovedsakelig de som ble gjort med luftskip. Men også de med ski, hundesleder og båter. Her kan du finne gamle dokumenter, bilder og originale filmer fra ekspedisjonene.

 • Svalbard Museum, Longyearbyen

På Svalbard Museum finner du blant annet basisutstillingen «Liv i lys og is», som tar for seg Svalbards natur- og kulturhistoriske plass i Norge og Arktis. Her får du lære om oppdagelsen av øygruppa i 1597 og historien med hvalfangst, russiske pomorer, bosetting etc.

 • Gatekunst, Longyearbyen

Gatekunstverk i Longyearbyen, Svalbard, laget av grafittikunstner Martin Whatson.

GATEKUNST: Den kjente gatekunstneren Martin Whatson laget dette verket i 2018.

Foto: StudioWhatson

Den kjente norske graffitikunstneren Martin Whatson står bak et isbjørnportrett som skiller seg fra de fleste andre du får se på Svalbard. Verket kom opp i 2018, og du finner det på veggen til Svalbardbutikken.

 • Wildphoto Gallery, Longyearbyen

Fotografi av isbjørn fra Wild Photo Gallery, Longyearbyen.

GALLERI: Dette fotografiet er tatt av Roy Mangersnes som driver Wildphoto Gallery i Longyearbyen sammen med Ole Jørgen Liodden.

Foto: Roy Mangersnes

Dette fotogalleriet kaller seg verdens nordligste fotogalleri og drives av to naturfotografer som også arrangerer fototurer.

 • Galleri Svalbard, Longyearbyen

(NB! Stenger 30. juni) Det kan være verdt å merke seg at Galleri Svalbard, som huser både Svalbardsamlingen og Tveter-samlingen stenger 30. juni pga. flytting. Svalbardsamlingen består blant annet av historiske dokumenter fra Svalbards historie som flere kunstferdige kart og såkalte «Svalbardsedler», betalingsmerker som ble brukt i stedet for penger. Tveter-samlingen består av rundt 40 verk maleren Kåre Tveter selv donerte. Tveter kalles gjerne «lysets maler», kjent for malerier med nyanser av hvitt, inspirert av Svalbard-lyset. Åpningsdato i nytt hus er ikke klar.

Alle anmeldelser og anbefalinger fra NRK finner du på nrk.no/anmeldelser.

Hvor skal du tilbringe sommeren? Sjekk kulturtips for hele Norge.

Artikkelen ble oppdatert 23. juni 2021 med et eget avsnitt om Svalbard.

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord

Fosse-fest i 40 timer

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.