Hopp til innhold

Ingen penger til skipene – Fare for kollaps

– Vi er overrasket over at regjeringen ikke har funnet plass til å sikre verdensarven, sier direktøren for Kulturhistorisk museum. Vikingskipene på Bygdøy trenger nytt hus før de blir enda mer ødelagt.

Osebergskipet

OSEBERGSKIPET: På Vikingskipshuset står blant annet dette Vikingskipet.

Foto: Marianne Rustad Carlsen

Tirsdag la regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett 2019. Regjeringen øker oljepengebruken til 238 milliarder kroner, og økonomer mener pengebruken er i overkant frisk.

For Vikingskipshuset, museet med skipene Gokstad, Oseberg og Tune har det vært knyttet spenning til om de får en del av kaken, men det gjør de ikke i årets budsjett.

Hva er det som står i fare her?

– Det er betydelige skader på Gokstad og Oseberg skipet, og fare for kollaps, sier seniorrådgiver Tore Friis Olsen i Forbundet Kysten.

– Vi er veldig bekymret fordi vi vet at tilstanden til skipene er svært dårlig. Det er påvist gjennom flere rapporter. Det er ingen tvil om det. Vi ber om at Stortinget bevilger penger straks. Det er et bidrag til verdensarven, så det er flaut hvis det ikke gjøres noe, legger han til.

Les også: Ingen penger til byggestart for nytt vikingtidsmuseum

– Bekymret for at politikerne ikke skal forstå alvoret

I september sa direktøren for Kulturhistorisk museum, Håkon Glørstad, til NRK at han fryktet for vikingskipenes fremtid.

– Vi er bekymret for at politikerne ikke skal forstå alvoret. Det er store krefter som truer med å bryte ned samlingen. Nå har vi funnet metodene, og hvis det ikke bevilges penger til dette så fortsetter ødeleggelsen av samlingen, sa han da.

Museumsdirektør for Vikingtidshuset Håkon Glørstad foran Osebergskipet

DIREKTØR: Håkon Glørstad, Museumsdirektør og professor i arkeologi.

Foto: Petter Sommer / NRK

I dag understreker han alvoret nok en gang.

– Situasjonen er prekær for vikingskipene. Vi trenger å bygge et nytt museum som kan ta bedre vare på dem.

Les også: Tror Kineserne blir sjokkerte over hvordan vikingskipene forfaller

Kulturdepartementet skriver i en mail til NRK at regjeringen har slått fast i Granavold-plattformen at de skal starte arbeidet med bygging av Vikingtidsmuseet, men at det ikke er vanlig å finansiere milliardprosjekt over revidert statsbudsjett.

Vil nominere til Europas sju mest utsatte kulturminnene

Nå ønsker blant annet Europa Nostra Norge å nominere vikingskipene til programmet Europas sju mest utsatte kulturminner.

– Vi tror det er nødvendig for å få vekket opinionen og politikere. Jeg er kjempeskuffet for at det ikke kom penger i revidert. Mens gresset gror så dør jo kua. Her er vi veldig utsatt for at disse skipene klapper sammen før det nye museet står ferdig. Poenget er å få den oppmerksomheten som trengs, sier styreleder i Europa Nostra Norge, Erik Schultz.

Det nomineres kandidater til de mest utsatte over hele Europa, og de sju mest utsatte «vinner», og følges opp med prosjekter.

– Det må i alle fall være ubehagelig for de norske politikerne, fordi denne svekkelsen av skrogene og problemene rundt stabilitet har vært på agendaen i ti år. Dette ble oppdaget altfor sent da man vurderte flytting av skipene, legger han til.

Forbundet kysten, Norsk Forening for Fartøyvern, Norsk Kulturarv, Fortidsminneforeningen, Norsk Arkeologisk selskap, Stiftelsen Oseberg vikingarv og Norges Kulturvernforbund er de øvrige forbundene som støtter nomineringen.

Allerede i 2016 ble det slått alarm etter at det ble oppdaget nye sprekker i vikingskipene på Bygdøy. Da fant de både nye og gamle sprekker, og arbeidet med å finne ut om skipene tåler byggingen av nytt museumsbygg og flytting startet.

I tillegg er gjenstandene som ble funnet oppi skipene i dårlig forfatning. De er alunkonserverte, en gammel konserveringsmetode, og smuldrer opp innenifra.

Da nasjonalbudsjettet ble lagt frem i oktober i fjor var det ikke satt av penger til nytt museum. Direktør Glørstad sa da at skipene trenger nytt bygg for å sikre skipene for fremtiden.

I november skrev Forskerforum at KrF satt av 20 millioner kroner i sitt alternative budsjett til vikingskipene. Kort tid senere kom det frem at pengene ikke hadde fått plass i budsjettavtalen mellom de tre partiene.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters