Slår alarm om vikingskip: - Har oppdaget nye sprekker i skipene

Alle skipene i Vikingskipshuset på Bygdøy må sjekkes millimeter for millimeter.

Osebergskipet

Det velkjente Osebergskipet er full av sprekker. Nå skal skipes gjennomgås av eksperter.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Det er oppdaget både gamle og nye sprekker i nasjonalskattene.

Arbeidet gjøres for å finne ut om skipene tåler bygging av et nytt museum vegg i vegg med det gamle museet. Og om skipene og gjenstandene tåler flytting.

– Tuneskipet har sprekker overalt, sier overingeniør Bjarte Aarseth som holder på å skanne dette skipet. Også i Gokstad- og Osebergskipet er det oppdaget nye sprekker. Det som er viktig nå er at vi greier å sikre skipene så godt at de kan flyttes til et nytt museum, forteller han.

Skipene testes også av internasjonale eksperter for å se hvilke vibrasjoner de tåler.

– Det vi ser er at de vibrerer mye mens folk går rundt og ser på dem. Det er helt tydelig at de må sikres før arbeidet med nytt museum starter, sier prosjektkoordinator David Hauer i Saving Oseberg-prosjektet. Han jobber med å sikre skattene før de skal flyttes inn i et flunkende nytt museum.

Kan flyttes

Vikingskipshuset

FLYTTES: Alle skipene skal etter planen flyttes til nytt vikingmuseum.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Selv om vi stadig finner mer ut av hvor deformerte skipene er, er arbeidshypotesen vår at de skal kunne tåle byggearbeider og flytting, sier David Hauer.

Skipene tømmes også for gjenstander. Da kjører man lift over skipene, går ned og henter ut ting som ble funnet sammen med skipene den gangen de ble gravd frem. Det er tunge ting og gravitasjon er nå en av de mest alvorlige truslene for skipene.

For flere år siden ble det konkludert med at skipene ikke kunne flyttes til et eventuelt nytt museum i Bjørvika. De var i altfor dårlig tilstand. Også gjenstandene som tilhører skipene er skrøpelige fordi de er konservert med en gammel metode. De alunkonserverte gjenstandene smuldrer opp innenfra. Nå tester man hvor mye disse gjenstandene tåler.

Nytt museum

Vikingskip scannes

Vikingskipene undersøkes i detalj for å sjekke om de kan flyttes.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Vikingskipene er en av Norges nasjonalskatter og i 2016 vil rundt 500.000 mennesker ha besøkt museet på Bygdøy i Oslo. Når det nye museet er klart vil trolig besøkstallene dobles og utstillingen blir enda mer omfattende. Gjenstander og skip skal settes i en større historisk sammenheng.

Arkitektkontoret Aart, et dansk firma med hovedbase i Aarhus, vant konkurransen om å tegne et nytt museum og har nå signert kontrakten med Statsbygg. Deres bidrag heter «Naust».

Det arbeidet som pågår i museet nå skal sikre at gjenstander og skip kan flyttes inn i et helt nytt bygg.

Kulturstrøm

 • Et rollegalleri som fenger

  – Atle Antonsen passer utmerket i rollen som kong Johan. På sitt beste er serien både festlig, skarp og rørende, men vil være vel mye på en gang i spennet mellom komedie og drama, skriver seriekritiker Sigurd Vik som gir TV2-serien «Kjære landsmenn» terningkast 3 hos Filmpolitiet.

  Atle Antonsen i TV2-serien Kjære landsmenn.
  Foto: TV" / TV 2
 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK
 • Aschehougprisen til Karin Haugane

  Aschehougprisen for 2021 tildeles lyrikeren Karin Haugane (71). Prisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Haugane debuterte i 1989 med diktsamlingen «Rester av glemsel». Hun er også oversetter, og har blant annet oversatt Arthur Rimbaud til norsk.