Normal

Slår alarm om vikingskip: - Har oppdaget nye sprekker i skipene

Alle skipene i Vikingskipshuset på Bygdøy må sjekkes millimeter for millimeter.

Osebergskipet

Det velkjente Osebergskipet er full av sprekker. Nå skal skipes gjennomgås av eksperter.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Det er oppdaget både gamle og nye sprekker i nasjonalskattene.

Arbeidet gjøres for å finne ut om skipene tåler bygging av et nytt museum vegg i vegg med det gamle museet. Og om skipene og gjenstandene tåler flytting.

– Tuneskipet har sprekker overalt, sier overingeniør Bjarte Aarseth som holder på å skanne dette skipet. Også i Gokstad- og Osebergskipet er det oppdaget nye sprekker. Det som er viktig nå er at vi greier å sikre skipene så godt at de kan flyttes til et nytt museum, forteller han.

Skipene testes også av internasjonale eksperter for å se hvilke vibrasjoner de tåler.

– Det vi ser er at de vibrerer mye mens folk går rundt og ser på dem. Det er helt tydelig at de må sikres før arbeidet med nytt museum starter, sier prosjektkoordinator David Hauer i Saving Oseberg-prosjektet. Han jobber med å sikre skattene før de skal flyttes inn i et flunkende nytt museum.

Kan flyttes

Vikingskipshuset

FLYTTES: Alle skipene skal etter planen flyttes til nytt vikingmuseum.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Selv om vi stadig finner mer ut av hvor deformerte skipene er, er arbeidshypotesen vår at de skal kunne tåle byggearbeider og flytting, sier David Hauer.

Skipene tømmes også for gjenstander. Da kjører man lift over skipene, går ned og henter ut ting som ble funnet sammen med skipene den gangen de ble gravd frem. Det er tunge ting og gravitasjon er nå en av de mest alvorlige truslene for skipene.

For flere år siden ble det konkludert med at skipene ikke kunne flyttes til et eventuelt nytt museum i Bjørvika. De var i altfor dårlig tilstand. Også gjenstandene som tilhører skipene er skrøpelige fordi de er konservert med en gammel metode. De alunkonserverte gjenstandene smuldrer opp innenfra. Nå tester man hvor mye disse gjenstandene tåler.

Nytt museum

Vikingskip scannes

Vikingskipene undersøkes i detalj for å sjekke om de kan flyttes.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Vikingskipene er en av Norges nasjonalskatter og i 2016 vil rundt 500.000 mennesker ha besøkt museet på Bygdøy i Oslo. Når det nye museet er klart vil trolig besøkstallene dobles og utstillingen blir enda mer omfattende. Gjenstander og skip skal settes i en større historisk sammenheng.

Arkitektkontoret Aart, et dansk firma med hovedbase i Aarhus, vant konkurransen om å tegne et nytt museum og har nå signert kontrakten med Statsbygg. Deres bidrag heter «Naust».

Det arbeidet som pågår i museet nå skal sikre at gjenstander og skip kan flyttes inn i et helt nytt bygg.

Kulturstrøm

 • Kinesisk sinne over svensk satire

  Et humorinnslag på SVT har opprørt den kinsesiske ambassaden. I en uttalelse på ambassadens nettsider kreves det at den svenske allmennkringkasteren ber om unnskyldning for innslaget som ble vist i satireprogrammet «Svenska Nyheter» fredag kveld, skriver SVT Nyheter. Innslaget beskrives som rasistisk og hetsende. Redaktør for SVTs underholdningsavdeling, Thomas Hall, sier de ikke føler at de har gjort noe galt. Den kinesiske ambassaden har foreløpig ikke gitt noen uttalelse til SVT Nyheter.

 • Unike opptak av John Lennon

  Et videoopptak viser John Lennon og George Harrison spille «How Do You Sleep» i Lennons Ascot Sound Studios i 1971. Videoopptakene deles i forbindelse med nyutgivelsen av John Lennons ikoniske album «Imagine» fra samme år, skriver The Rolling Stone.

 • Storslått kostymedrama på NRK TV

  Den britiske dramaserien «Vanity Fair» er basert på 1800-tallsklassikeren av William Makepeace Thackeray om den unge, smarte og ambisiøse Becky Sharpe. Hun vokser opp i den fattige delen av London, men vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.

  Becky Sharp vokser opp i den fattige delen av London. Hun vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.