Hopp til innhold

Ingen penger til byggestart for nytt Vikingtidsmuseum

Vikingskipene på Bygdøy må vente på et nytt vikingtidsmuseum. Det er ikke satt av ekstra penger i budsjettavtalen. – Vi er veldig skuffet. Vikingskipene er i fare, og de er vårt viktigste bidrag til verdensarven, sier direktøren for Kulturhistorisk museum, Håkon Glørstad.

Vikingtidsmuseet

Slik skal det nye Vikingtidshuset etter planene se ut. Det er tegnet av AART arkitekter og har fått navnet «Naust». Det kan tidligst stå ferdig i 2024.

Foto: AART Architects/Statsbygg

I sitt alternative budsjett satte KrF av 20 millioner kroner til nytt museum.

– Det er veldig gledelig at Kristelig Folkeparti har valgt å prioritere oss, sa direktør ved Kulturhistorisk museum, Håkon Glørstad den gang.

Likevel er det ikke funnet plass i budsjettavtalen mellom de tre regjeringspartiene og KrF, skriver Universitetet i Oslos nettavis.

Så nå har pipa fått en annen lyd:

– Vikingskipenes framtid er veldig viktig, både for landet og verdensarven. Vi hadde sterke forventninger fordi både KrF og Venstre hadde signalisert at de tok dette alvorlig, sier Håkon Glørstad, men han vil likevel ikke kalle det noe løftebrudd.

Kristelig Folkeparti er også skuffet

– Vi er veldig skuffet over at vi i forhandlingene ikke fikk gjennomslag for de 20 millionene vi hadde spilt inn, for å bevare vikingskipene. Sammen med kirkene er dette en del av vår viktigste og stolteste kulturarv, som nå er i ferd med å smuldre opp mellom fingrene våre, sier Geir Jørgen Bekkevold (KrF).

LES: Hele budsjettavtalen

Museumsdirektør for Vikingtidshuset Håkon Glørstad foran Osebergskipet

Museumsdirektør for Vikingtidshuset Håkon Glørstad

Foto: Petter Sommer / NRK

Brytes ned

Som NRK tidligere har fortalt, brytes vikinggjenstandene på Bygdøy ned slik de er utstilt i dag. Det slo en internasjonal risikorapport fast i 2012.

Museumsdirektør Håkon Glørstad uttalte at han var redd for at politikerne ikke forstår alvoret.

– De store kreftene truer med å bryte ned samlingen. Nå har vi funnet metodene og hvis det ikke bevilges penger til dette så fortsetter ødeleggelsen av samlingen, sa han.

Er det aktuelt i stenge det nåværende museet?

– Ikke som et politisk statement. Men vi vurderer hele tiden hvilken effekt en stenging vil ha på skipene og gjenstandene. Men det som er helt klart er at vi bare kan drive akutt nødhjelp slik som de står nå. Et nytt bygg må til for å redde samlingen, sier museumsdirektøren.

Vikingskip

Vikingskipene, og gjenstandene på Bygdøy, er verdensarv. De er også en av Norges best besøkte turistattraksjoner.

Vekker oppsikt

Norges behandling av verdensarven har valgt internasjonal oppmerksomhet. I oktober kunne kineserne rapportere hjem at Norge ikke klarer å ta vare på vikingskipene.

Planene for det nye Vikingsskipshuset er klare. Statsbygg mener det kan stå klart allerede i 2022–2023. Men da årets statsbudsjett ble lagt fram, var det ikke bevilget én krone.

Saken sorterer under statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø (V).

– Byggeprosjektet ble klart nå i høst, og vi har ikke fått det med på årets statsbudsjett, har hun tidligere sagt til NRK.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.