NRK Meny
Normal

Prins William: «Ingen skal mobbes for sin seksuelle legning»

For første gang pryder et medlem av den britiske kongefamilien omslaget på et magasin for homofile.

Prins William

Prins William på forsiden av juliutgaven av det britiske magasinet «Attitude».

Foto: ATTITUDE

– Ingen bør bli mobbet for sin seksuelle legning, eller for andre grunner.

Det sier Prins William på forsiden av juliutgaven av det britiske magasinet «Attitude». I intervjuet inne i bladet oppfordrer han unge som blir mobbet til å søke hjelp.

Historisk forsidegutt

William er den første noensinne i den britiske kongefamiliens historie som er på forsiden av et magasin for homofile, ifølge avisen The Guardian.

Magasinet har fra før hatt storheter som komiker Stephen Fry og musiker Gary Barlow som forsidegutt, men ingen i samme klasse som William.

Det hele kom i stand etter at prinsen inviterte «Attitude» til å ta med seg representanter for det homofile, lesbiske, transseksuelle og biseksuelle miljøet til Kengsington Palace. Møtet fant sted 12. mai 2016.

Her fikk prisen høre fra ni personer om deres erfaringer med mobbing og diskutere hvordan det har hatt innvirking på deres mentale helse.

Vil ikke godta hatet

– Ingen skal behøve å finne seg i å leve med den typen hat som de som blir mobbet må leve med, sier han til magasinet.

Ifølge nyhetsbyrået AP avslørte prinsen at han er på omslaget, etter at han signerte en kondolansebok for ofrene etter Orlando-skytingen. Skytingen på nattklubben for homofile krevde 49 menneskeliv.

Prins Harry fronter nå «Heads Together»-kampanjen, som kjemper mot stigmatisering av psykisk syke.

Roser prinsen

Ingvild Endestad i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold sier det er veldig positivt at sentrale personer i samfunnet støtter opp om ideen om at alle seksualiteter er likeverdige.

Ingvild Endestad

Leder Ingvild Endestad i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Foto: FRI

– Budskapet til prins William er veldig viktig, mener hun. Men hvor kjent magasinet «Attitude» er i Norge kjenner hun ikke til.

Med festivalen Oslo Pride for døren (17. -26. juni) er det homofile miljøet opptatt av å stå sammen i en tung tid. I 2015 var det 25.000 deltakere.

– Vi håper på rekordoppmøte i år. Både i paraden, blant tilskuerne og antall deltakere på arrangementene. Mange i miljøet kjenner på kroppen at man vil samles og kjempe for å beholde friheten og gi den til andre som ikke har det, sier Endestad.

Hun opplyser at homofili fortsatt er forbudt i 75 av verdens land.

– Men nå kan vi bli kvitt de lovene i India, Sri-Lanka og Kenya. Vi får besøk av aktivister fra disse landene, som vi selvsagt støtter i deres arbeid for å avkriminalisere homofile.

Kulturstrøm

  • Vant pris under Oslo Runway

    Designerduoen Harald Lunde Helgesen og Ida Falck Øien bak klesmerket Haik vant designprisen under avslutningen av Oslo Runway, skriver VG. Årets nominerte var Bror August, HAiKw/, Merilin Kolk, O-F-C og Søster Studio.

  • Den første filmplakaten

    Verdens første filmplakat skal selges på auksjon. Plakaten er for den første visningen av Lumière-brødrenes filmer i Paris in 1895, og markere dermed starten på den moderne filmepoken, skriver The Guardian. Plakaten er designet av Henri Brispot, og viser publikum på vei til å se bevegelige bilder på skjerm for aller første gang. Plakaten forventes solgt for over en halv million kroner.