FRI-leder: – Våre kamper er ikke vunnet en gang for alle

– Angrepet er fryktelig tragisk, og viser at våre kamper ikke er vunnet en gang for alle. Nå skal vi fortsette å kjempe, sier FRI-leder Ingvild Endestad fire dager før Oslo Pride starter.

Leder for FRI, Ingvild Endestad, frykter angrepet på nattklubben i Orlando var rettet mot homofile.

FØLES VELDIG NÆRT: Endestad synes det var tungt å våkne til nyheten om angrepet på den populære homoklubben Pulse i byen Orlando. Mandag har det sunket enda mer inn.

Leder Ingvild Endestad i FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold mener massakren i Orlando er en påminner om at det er en lang kamp igjen for homofile og transpersoner.

– Det er ingen tvil om at denne hendelsen vil påvirke de neste ukene og Oslo Pride som starter fredag. Vi går inn i periode hvor vi skal feire, men vi skal også fortsette å kjempe, sier Endestad til NRK.

Hun synes det var tungt å våkne til nyheten om angrepet på den populære homoklubben Pulse. Mandag har det sunket enda mer inn.

– Nå kommer det navn og bilder av ofrene, og det er tydelig at angrepet dessverre handlet om at det var homofile på denne nattklubben, sier Endestad.

Omar Mateen

DREPT: 29 år gamle Omar Mateen hadde en halvautomatisk rifle og skjøt vilt inne på homoklubben Pulse. Mateen ble skutt og drept da politiet aksjonerte for å frigi gislene.

– Homokampen startet på et slikt sted

Pulse var i ferd med å stenge etter en kveld med dansing og show med dragartister, men etter at siste drink var servert, skjøt Omar Mateen vilt inne på utestedet.

Endestad sier at slike nattklubber ikke bare er et møtested for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, men også en arena for nettverksbygging og politisk aktivitet.

– Det var nettopp på et sånt utested i New York at vår moderne homokamp startet. Og for mange mennesker er disse klubbene en av de få, trygge stedene som finnes, sier Endestad.

Mateen skjøt dessuten mot politiet og tok gisler i tre timer før han selv ble skutt av politiet. Før han ble skutt og drept, hadde 29-åringen drept 50 personer og såret ytterligere 53 personer.

APTOPIX Nightclub Shooting Florida

ORLANDO: 50 mennesker mistet livet i angrepet og ytterligere 53 er skadd.

Foto: Phelan M. Ebenhack / Ap

– Voldsomme tilbakeslag

Lederen av FRI, som tidligere het Landsforeninga for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, sier at det har vært flere lovforslag i USA, som har uttrykt «voldsomme tilbakeslag», etter at likekjønnet ekteskap ble lovlig i alle USAs delstater i fjor.

– De som ikke var enige da, prøver fortsatt å sette begrensninger. Det har vært flere lovforslag som vil begrense muligheten til å få servering. Vi har også forslag som vil forby transpersoner å gå på de toalettene de ønsker, sier Endestad.

Hendelsen i Orlando skriver seg inn i historien som den verste skytemassakren i USA i nyere tid.

Gjerningsmannens far tror angrepet kan ha sammenheng med en episode i Miami for et par uker siden. Da skal sønnen hans ha blitt sint etter å ha sett to menn som kysset hverandre.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger