Prinsebabyen ble endelig vist

Klokken 20.15 norsk tid var ventetiden endelig over. Pappa William og mamma Kate kom ut på sykehustrappen på St Mary’s Hospital med den nyfødte prinsebabyen.

Prins William og hertuginne Kate viser frem sønnen for skuelystne og pressefolk utenfor St. Mary's sykehus i London.
– Han har fått et par gode lunger, sier prins William til de frammøtte.

VENTETIDEN OVER: Prins William og hertuginne Kate viste frem den nye prinsebabyen til stor jubel for de mange fremmøtte utenfor sykehuset i London.

Espen Aas i London

Journalister og andre skuelystne har ventet i flere dager på den kongelige babybegivenheten. Mandag fødte Kate en velskapt sønn og tirsdag kveld ble han vist frem for offentligheten for første gangen.

Den nyfødte prinsen i Storbritannia ble vist fram

HJERTEKNUSER: Den søte babyen ble vist frem til stor jubel fra de mange fremmøtte. De nybakte foreldrene jobber fortsatt med hvilke navn prinsebabyen skal få.

Foto: John Stillwell / Ap

De mange fremmøtte jublet da prins William og hertuginne Kate stod på sykehustrappen mens blitsene fra fotografer gikk tett som hagl. Det er ennå ikke sikkert hva babyen skal hete.

– Ligner heldigvis på moren

– Alle som er foreldre vet hva vi føler nå. Det har vært et følelsesmessig og spesielt øyeblikk, sa Kate og William før han fortsatte:

– Det er mye lyd i ham og han er nok så tung. Og heldigvis ligner han på moren!

William avsluttet med å si at det lykkelige paret fortsatt jobber med å finne et navn til prinsebabyen.

Etter å ha vist frem den nyfødte babyen kjørte William og Kate hjem til Kensington Palace.

Kongelig baby, ny

VENTETIDEN OVER: Her er det første bildet av den nyfødte prinsen, som er nummer tre i arverekkefølgen til tronen i Storbritannia. Prins William og Hertuginne Kate er naturlig nok stolte foreldre.

Foto: Reuters / Skjermdump

Prins Charles hilste på sitt barnebarn for første gang tirsdag ettermiddag. Han ankom St Mary's Hospital klokken 18.30 sammen med sin kone hertuginne Camilla.

– Nydelig baby

25 minutter senere var besøket over. Da Charles forlot sykehuset antydet han til de ventende journalistene at den nyfødte babyen ville bli vist om kort tid,

– Babyen var nydelig, utrolig nydelig! Det kommer dere også til å få se om en liten stund, sa Charles da han forlot sykehuset.

Klokken 19.49 meldte BBC at det er ventet at prins William og hertuginne Kate vil komme ut på sykehustrappen og vise frem den nye babyen i løpet av 20 minutter..

– Hjerteknuser

Prins Charles og konen Camilla ankommer St Mary's Hospital for å besøke den nyfødte tronarvingen.

STOLT: Prins Charles ble bestefar for første gang mandag. Han ankom St Mary's Hospital for å se sitt barnebarn sammen med konen Camilla.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Kates foreldre besøkte også den nyfødte tronarvingen. Det er første gangen de blir besteforeldre, og de tok seg tid til å snakke med pressen utenfor sykehuset etter besøket.

– Han er helt nydelig. De gjør begge en god jobb, og vi synes dette er veldig spennende, sa Carole Middleton til pressen.

Kates foreldre fikk også spørsmål om navnet på babyen fra de ventende journalistene, men fikk til svar at det var noe som helt og holdent er opp til William og Kate selv. Det er BBC som melder dette.

– Blir flott pappa

Tenåringsjenten Sara Hughes var en av mange skuelystne som hadde ventet i flere timer utenfor sykehuset. Hun og moren fikk sett alt og var lykkelig etter kveldens opplevelse.

Sarah Hughes i London

FAN AV KONGELIGE: Sarah Hughes var en av de mange som ventet i spenning på å se prinsebabyen. Hun var også til stede da Kate og William giftet seg.

– De blå klærne, Kates kjole med de små hvite prikkene, de matchet så vakkert. Det var virkelig rørende da Kate ga babyen til William. Han er en flott pappa, sier Hughes til NRk.no.

– Er dette det største øyeblikket i ditt liv?

Moren til Sara Hughes bryter inn:

– Nei, det var da hun fikk håndhilse på William etter vielsen i april 2011. Det var det største øyeblikket i hennes liv!

Nå er både mamma og datter Hughes euforisk lykkelig over å ha opplevd å se den nye prinsebabyen.

Takker helsepersonell

Kates foreldre har møtt den nye prinsen

FØRSTE BESØK: – Han er helt nydelig, sa Kates foreldre, som ble besteforeldre for første gangen mandag.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

I en offisiell uttalelse tirsdag takket William og Kate St. Mary's sykehus i London etter den vellykkede fødeselen.

– Vi vil takke personalet på Lindo-fløyen og på hele sykehuset for den veldig gode behandlingen de har gitt oss tre, sier paret i en pressemelding.

Utenfor sykehuset står pressen og skuelystne og venter på å få se den nyfødte prinsen.

På bildet under kan du se hvordan det så ut da William som nyfødt baby ble båret ut av sykehuset.

Prins William blir båret ut av prinsesse Diana og prins Charles i 1982

DEN GANG DA: 22. juni 1982, dagen etter at han ble født, var det lille William som ble båret ut av St Mary's Hospital. Her med mamma Diana og pappa Charles.

Foto: John Redman / Ap

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt