Over 300 klager mot Satiriks-sketsj

Etter at NRK Satiriks publiserte en «jødesvin»-video, har kritikken haglet. Kringkastingsrådet har nå mottatt 327 klager på sketsjen.

Skjermdump fra sketsjen
Foto: Norske grønnsaker / NRK

NRK Satiriks publiserte tirsdag forrige uke en videosnutt av to menn som spiller brettspill. Videoen viser en ortodoks jøde og en annen mann som spiller Scrabble, hvor mannen har muligheten til å legge ned ordet «jødesvin» på brettet.

Det har skapt reaksjoner. NRKs klageorgan Kringkastingsrådet har onsdag formiddag mottatt 327 klager på sketsjen. Mange av klagerne beskylder Satiriks for jødehat.

– Denne kritikken kom litt overraskende på oss. Intensjonen med sketsjen er langt på vei motsatt av det vi blir kritisert for, sier programredaktør Charlo Halvorsen i NRK Underholdning.

Han sier at poenget de prøvde å få fram er at man ikke kan bruke ord som «jødesvin», ifølge Halvorsen. Kringkastingsrådet har neste møte 17. september. Om de skal behandle klagene eller ikke, er foreløpig ikke bestemt.

Må forvente reaksjoner

– Når man lager humor på minoriteter, forventer man alltid noen reaksjoner, sier Halvorsen.

Han trekker også fram at det er bra at folk klager til Kringkastingsrådet.

– Kringkastingsrådet er stedet man skal si fra, både når man er fornøyd og misfornøyd med det NRK produserer, sier Halvorsen.

Laster Twitter-innhold

Legger litt mye i det

Halvorsen mener at mange legger mer i sketsjen enn de har grunn til.

– Jeg tror mange legger litt for mye i den. Poenget er at han har valget mellom å legge et grovt nedsettende ord, eller tape. Og da legger han ikke ned det ordet, sier Halvorsen.

Produksjonsselskapet «Norske grønnsaker», som har lagd videoen, publiserte den på Facebook sammen med teksten «Tag en jøde». Den teksten er nå fjernet.

– Pur antisemittisme

I et innlegg i Aftenposten skriver forfatter og regissør Monica Csango at sketsjen er «pur antisemittisme».

– Hvordan kan bruken av ordet «jødesvin» i en kontekst hvor en ultraortodoks, karikert og hoverende jøde ikke ses på som hets av jøder, spør hun i innlegget.

Til NRK utdyper Csango at hun ikke mener at det er opp til NRKs underholdningsavdeling og Charlo Halvorsen å definere hva som er antisemittisk.

– Når både den lille jødiske minoriteten, men også tusenvis av andre, reagerer på en video, er det et ganske tydelig signal om at man har gjort en feil, sier hun.

Begrepet er brukt i århundrer

Csango understreker også at det er særlig bruken av ordet «jødesvin» hun reagerer på.

– «Jødesvin», «jødesugge» og «jødepurke» er begreper som er blitt brukt nedsettende om jøder i århundrer, sier hun.

– Begrepene ble først tatt i bruk i middelalderen, så plukket opp av nazistene, så senere av andre som vil hundse jødene og nå plukket opp på nytt av NRK, sier Csango.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Første skeive Pixar-figur

  Den komande filmen «Fremad» vil vere den første animerte Disney-Pixar-filmen med ein opent homofil figur, meldar Disney. Det er politikvinna Spector som sjølv snakkar om sin kvinnelege kjærast i filmen.

  Officer Specter fra Disney-Pixar-filmen «Fremad»
  Foto: Disney
 • Erling Sandmo er død

  Historikeren, forfatteren og musikkanmelderen Erling Sandmo (56) døde brått fredag, på skitur. Han var nylig ansatt som leder for Nasjonalblibliotekets nye kartsenter, og har gitt ut flere bøker, sist om sjømonstre i kart og litteratur. Han er også kjent som programleder i NRK P2s musikkprogram På sporet.

  Professor Erling Sandmo i Kartsenteret ved Nasjonalbiblioteket
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • For drøy for Frp-politiker

  Frp-stortingsrepresentant syns det er hårreisende at det offentlige støtter kunstnere som bruker kjønnsorganer, kroppsvæsker eller avføring i kunsten. Kulturminister Abid Raja mener at det blir helt feil at politikere skal gå inn og bestemme hvem som skal få støtte til kunst.