Hopp til innhold

– Å tæppe er engelsk!

Tæppe? Nei, det er et engelsk ord, sier Språkrådet. Bankfolket mener at du betaler med kort, uten å taste inn kode, når du tæpper. Bølgene går høyt i sosiale medier.

Betale med kort

BankAxept, som er vårt nasjonale betalingssystem, vil ha oss til å bruke ordet «tæppe» når vi betaler med kort, uten å taste kode. Vi bare holder kortet over terminalen.

Foto: Sara Johannessen, Sara Johannessen / SCANPIX

Kontaktløs betaling er teknologien som har skapt behovet for nyordet. Det mener i alle fall BankAxept, som ba folk komme med forslag.

– Det kom inn flere tusen forslag, noen lagde avstemninger, og ordet «tæppe» skilte seg ut, sier markedsdirektør i BankAxept, Vegar Heir.

Nordstat har også gjort en undersøkelse blant to tusen representative nordmenn. De fikk se en video av handlingen, og ble bedt om å finne et ord. Her landet mange på «tæpping».

– Det var jo et morsomt ord, og vi fant ut at det kan brukes både på norsk og engelsk. Det kommer fra det norrøne ordet tappa, men vi skriver det med æ.

Åse Wetås

Språkrådets direktør Åse Wetås mener bankfolket bør overlate nyordene til språkfolket.

Foto: Sigrid Sørumgård Botheim / NRK

– Æ-en hjelper ikke

Heir forteller at BankAxept har bedt Språkrådet om råd, men direktør Åse Wetås sier at de ikke har fulgt dem.

– Vi hadde jo gjerne sett at de hadde valgt et norsk ord. Vi var inne i navneprosessen veldig tidlig og anbefalte kort, forståelig, og selvsagt, norsk, sier hun.

At det skrives med æ signaliserer ekstra tydelig at det er et engelskspråklig ord, mener Språkrådets direktør.

– En annen grunn til at vi ikke er så fornøyd er at ordet på engelsk betyr å snerte borti noe, eller gjøre en rask bevegelse, og vi synes ikke ordet tæppe treffer helt, sier Wetås. Men hun har ingen andre forslag.

Stavekontrollen i denne artikkelen godtar heller ikke ordet, og Åse Wetås synes at ordene bør gjenspeile den norskspråklige selvtilliten vi alle bør ha på vegne av det norske språket.

Rote med nyord

Er nyord noe bankfolk bør befatte seg med?

– Generelt synes jeg at de som vet hvor skoen trykker, og som har fagkompetanse, blir hørt, slik at resultatet blir bra, sier Wetås.

Festivalklare terminaler

Øya-festivalen

BankAxept mener at alle burde tæppe på festivaler, det skaper kortere køer foran tappekranene.

Foto: Tom Iver Øverlie

I løpet av sommeren skal BankAxept være tilstede på 24 festivaler og konserter rundt omkring i Norge.

–Det blir spennende å se på hvor mange som tæpper. Vi vet at det går ni sekunder raskere å tæppe kortet fremfor å bruke pinkode eller chip, så det vil bli kortere køer, mer salg og enda mer fornøyde festivaldeltagere, sier kommunikasjons – og markedssjef Frode Riis Andersen.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Skuespiller Joe Turkel er død

  Han ble 94 år gammel og døde på sykehus i Santa Monica, California, mandag, skriver The Hollywood Reporter.

  Turkel er kjent fra blant annet Ondskapens hotell, Blade Runner, og King Rat.

 • Oslo Pride takker for støtten

  Oslo Pride har mottatt støtteerklæringer fra inn- og utland i løpet av den siste uken etter masseskytingen natt til lørdag.

  – I løpet av de siste dagene har vi fått mye støtte. Det setter vi enormt pris på. Jeg er sikker på at støtten også vil være der når det er trygt å samle skeive i Oslos gater til et stort arrangement igjen, sier leder av Oslo pride, Inger Kristin Haugsevje.

  Oslo pride opplyser dette i ei pressemelding og skrive at de ikke vil arrangere noe i juli måned.

  Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Enormt stor pengebruk på festivaler i sommer

  Forbruket på mat og drikke og annet tilbehør på festivaler i sommer har økt med over 60 prosent sammenlignet med normalsommeren 2019, ifølge Bankaxept.

  – At festivaler og konserter går så bra, tyder på at mange har fått litt brakkesyke etter to år med oppussing og sofatilværelse med familien, sier leder Kjetil Bøe for Bankaxept i en pressemelding.

  I juni omsatte festivalene for 140 millioner kroner. Det er 85 millioner kroner mer enn i juni i normalåret 2019.