Hopp til innhold

– Å tæppe er engelsk!

Tæppe? Nei, det er et engelsk ord, sier Språkrådet. Bankfolket mener at du betaler med kort, uten å taste inn kode, når du tæpper. Bølgene går høyt i sosiale medier.

Betale med kort

BankAxept, som er vårt nasjonale betalingssystem, vil ha oss til å bruke ordet «tæppe» når vi betaler med kort, uten å taste kode. Vi bare holder kortet over terminalen.

Foto: Sara Johannessen, Sara Johannessen / SCANPIX

Kontaktløs betaling er teknologien som har skapt behovet for nyordet. Det mener i alle fall BankAxept, som ba folk komme med forslag.

– Det kom inn flere tusen forslag, noen lagde avstemninger, og ordet «tæppe» skilte seg ut, sier markedsdirektør i BankAxept, Vegar Heir.

Nordstat har også gjort en undersøkelse blant to tusen representative nordmenn. De fikk se en video av handlingen, og ble bedt om å finne et ord. Her landet mange på «tæpping».

– Det var jo et morsomt ord, og vi fant ut at det kan brukes både på norsk og engelsk. Det kommer fra det norrøne ordet tappa, men vi skriver det med æ.

Åse Wetås

Språkrådets direktør Åse Wetås mener bankfolket bør overlate nyordene til språkfolket.

Foto: Sigrid Sørumgård Botheim / NRK

– Æ-en hjelper ikke

Heir forteller at BankAxept har bedt Språkrådet om råd, men direktør Åse Wetås sier at de ikke har fulgt dem.

– Vi hadde jo gjerne sett at de hadde valgt et norsk ord. Vi var inne i navneprosessen veldig tidlig og anbefalte kort, forståelig, og selvsagt, norsk, sier hun.

At det skrives med æ signaliserer ekstra tydelig at det er et engelskspråklig ord, mener Språkrådets direktør.

– En annen grunn til at vi ikke er så fornøyd er at ordet på engelsk betyr å snerte borti noe, eller gjøre en rask bevegelse, og vi synes ikke ordet tæppe treffer helt, sier Wetås. Men hun har ingen andre forslag.

Stavekontrollen i denne artikkelen godtar heller ikke ordet, og Åse Wetås synes at ordene bør gjenspeile den norskspråklige selvtilliten vi alle bør ha på vegne av det norske språket.

Rote med nyord

Er nyord noe bankfolk bør befatte seg med?

– Generelt synes jeg at de som vet hvor skoen trykker, og som har fagkompetanse, blir hørt, slik at resultatet blir bra, sier Wetås.

Festivalklare terminaler

Øya-festivalen

BankAxept mener at alle burde tæppe på festivaler, det skaper kortere køer foran tappekranene.

Foto: Tom Iver Øverlie

I løpet av sommeren skal BankAxept være tilstede på 24 festivaler og konserter rundt omkring i Norge.

–Det blir spennende å se på hvor mange som tæpper. Vi vet at det går ni sekunder raskere å tæppe kortet fremfor å bruke pinkode eller chip, så det vil bli kortere køer, mer salg og enda mer fornøyde festivaldeltagere, sier kommunikasjons – og markedssjef Frode Riis Andersen.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Toffen Gunnufsen blir ny kultursjef i Lillesand

  Toffen Gunnufsen (62) er ansatt som kultursjef i Lillesand kommune. Det opplyser Lillesand kommune i en pressemelding søndag kveld.

  – Jeg gleder meg til å påta meg rollen som kultursjef. Å skape kulturopplevelser for alle, samt å dele glede med andre er noe jeg virkelig ser frem til. Vi må sikre at det spesielle og karakteristiske ved byen vår bevares, samtidig som vi har et åpent syn på fremtiden, uttaler den kommende kultursjefen i pressemeldingen.

  Gunnufsen har lang erfaring innen festival- og kultursektoren og har tidligere jobbet for Quartfestivalen i Kristiansand i 15 år. Han var med å starte opp Hovefestivalen på Tromøya i Arendal og Skral i Grimstad.

  Toffen Gunnufsen
  Foto: Robert Rønning / NRK
 • Kongen åpnet det nye skimuseet i Holmenkollen

  Kong Harald deltok på den høytidelige åpningen av det nye skimuseet i Holmenkollen lørdag.

  Skiforeningen har oppgradert skimuseet for 90 millioner kroner og fra og med søndag er museet åpent for alle.

  Skimuseet, som i år fyller 100 år, har fått et helt nytt inngangsparti tegnet av Snøhetta. Også flere utstillinger er opgradert.

  – Nå skaper vi et reisemål som er enda mer attraktivt for både norske og utenlandske gjester – enten de er interessert i sport, kultur, arkitektur eller utsikt, sier generalsekretær Håvard Abrahamsen i Skiforeningen.

  (NTB)

  Hans Majestet Kong Harald deltar på åpningen av det nye Skimuseet.
  Foto: Frederik Ringnes / NTB
 • Omstridt russisk dirigent tar over som sjef på Bolsjoj

  Den omstridte russiske stjernedirigenten Valerij Gergijev blir ny sjef for Bolsjoj-teatret i Moskva.

  Gergijev opplevde et skred av avlysninger i Vesten da han i fjor nektet å ta avstand fra Russlands krigføring i Ukraina. Han ble avskjediget som sjefdirigent for München-filharmonikerne i mars 2022, bare dager etter invasjonen.

  Gergijev har vært nær venn av president Vladimir Putin i 30 år.

  Den russiske dirigenten var en av initiativtakerne bak Østersjøfestivalen i Karlshamn i 2002, men er ikke blitt invitert de siste årene. (NTB)

  MIfOmk48Q6s
  Foto: AP