Hopp til innhold

Odd Nerdrum dømt til fengsel

Kunstneren Odd Nerdrum (70) ordnet bevisst økonomien sin for å unndra salgsinntekter beskatning, mener retten. Nå er han dømt til fengsel for grovt skattesvik.

Odd Nerdrum i lagmannsretten

Odd Nerdrum i Borgarting lagmannsrett 23. mai.

Foto: Ann-Iren Finstad / NRK

Den verdenskjente kunstneren er i Borgarting lagmannsrett dømt til ett år og åtte måneders fengsel, hvorav åtte måneder av straffen er gjort betinget.

– Lagmannsretten har tatt denne saken ned på jorden. De har redusert beløpet Nerdrum tidligere var dømt for dramatisk, sier forsvarer John Christian Elden til NRK.

– Av de ett år og åtte måneder som de nå har ilagt, så er åtte måneder gjort betinget, slik at de har sagt at han skal sone ett år i fengsel, fortsetter Elden.

Tar betenkningstid i forhold til å anke

Forsvareren forklarer at straffen er vesentlig redusert i forhold til tidligere utmålinger, og at de vil ta betenkningstid i forhold til å anke dommen.

– Tåler Nerdrum et år på cella?

– Jeg tror ikke det er det beste for hans vedkommende, men sånn som saken nå ser ut er det i hvert fall lys i enden av tunellen, sier Elden.

– Det er klart at det er en vesentlig reduksjon fra tidligere utmåling, og sånn som dommen nå er avsatt må vi også se på soning utenfor fengsel som et alternativ, påpeker advokaten.

I Borgarting lagmannsrett 23. mai la aktor og konstituert statsadvokat Asbjørg Lykkjen ned påstand om to år og ti måneders fengsel for kunstner Odd Nerdrum (70). Saken ble i mai behandlet på nytt i lagmannsretten.

Anket til Høyesterett

Odd Nerdrum og John Christian Elden

Odd Nerdrum ankom ankesaken i Borgarting lagmannsrett sammen med sin forsvarer John Christian Elden i midten av mai.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I juni 2012 ble Nerdrum dømt i lagmannsretten for å ha solgt bilder for nesten 14 millioner kroner uten å føre opp inntektene på selvangivelsen. Kunstneren ble dømt til fengsel i to år og ti måneder.

Nerdrum anket til Høyesterett, som opphevet dommen fordi de mente domsgrunnene i lagmannsretten var mangelfulle. Dermed måtte hele saken behandles på nytt av Borgarting lagmannsrett i mai 2013.

Krevde frifinnelse

Forsvarer John Christian Elden ba i lagmannsretten om frifinnelse, og at hvis Nedrum ble kjent skyldig, at han skulle idømmes mildest mulig straff.

Under sin sluttprosedyre i lagmannsretten kritiserte han etterforskningen i saken.

– Det har ikke vært ett spørsmål fra politiet til meg i løpet av det året jeg har vært forsvarer. Da kan ikke politiet stå i ettertid og si at forsvaret burde kommet med mer. Det er en fundamental svikt i en etterforskning, sa Elden i Borgarting lagmannsrett 23. mai.

Odd Nerdrum har selv sagt at skatteunndragelsene skyldes hans eget rot, og ikke vond vilje.

– Jeg hadde liten kjennskap til disse sjekkene. Hadde dem i lommen. Glemte dem. Måtte få nye. Så håpløs er jeg, forklarte Nerdrum i retten.

Parallelle saker

Odd Nerdrum har to parallelle saker gående i rettssystemet. Kunstneren har gått til sak mot Skatt Øst fordi han mener seg feilaktig etterlignet for årene 1998–2002 og vil ha opphevet vedtaket fra skattekontoret.

Han har tapt saken i både tingretten og lagmannsretten, og anket i mai saken til Høyesterett.

Se den mediesky Nerdrum hos Fredrik Skavlan i 2011 forklare seg inngående om skattesakene:

Lengre intervju med Odd Nerdrum på Skavlan 30. september 2011.

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.