Normal

– Større sykefravær enn i en mafiasak

Slik kommenterte forsvarer John Christian Elden oppmøtet på dag to av skattesaken mot Odd Nerdrum.

Odd Nerdrum og John Christian Elden

FORSVARER NERDRUM: John Christian Elden (til høyre) representerer kunstneren i lagmannsretten. – Elden og Nerdrum har veldig god kjemi, sier NRKs Agnes Moxnes, som er til stede i retten. Til venstre Odd Nerdrum i lagmannsretten i dag.

Foto: Agnes Moxnes/Thomas Winje Øijord / NRK/NTB Scanpix

Dag to i Borgarting lagmannsrett i saken mot Odd Nerdrum startet med at kunstneren selv leverte en legeerklæring til dommeren.

Der gikk det fram at Nerdrum er syk, og ikke vil kunne møte mer i retten denne uka i forbindelse med denne saken. Så startet han sin forklaring.

Nerdrum var også sykemeldt da saken ble berammet i fjor høst.

Flere sykemeldte

Ett av dagens sakkyndige vitner, som skulle snakke om Nerdrums diagnose Tourettes syndrom, var også sykemeldt og fraværende.

I tillegg er Odd Nerdrums kone Turid Spildo Nerdrum ikke i retten grunnet sykemelding.

– Det er større sykefrafall her enn i en gjennomsnittlig mafiasak, sa Nerdrums forsvarer John Christian Elden til en lattermild lagmannsrett.

– Som å få et skudd i siden

Dagen i retten startet kl 09. Da inntok Nerdrum vitneboksen for å forklare hvorfor han i 1997 overførte 900.000 dollar til en østerriksk bankkonto.

Pengene ble lagt der etter at 35-40 malerier som Nerdrum hadde solgt i USA begynte å renne på grunn av dårlig maling.

Odd Nerdrum i retten

FORKLARER SEG I DAG: Odd Nerdrum sitter i vitneboksen i Borgarting lagmannsrett i dag. Bildet er tatt tidligere i forbindelse med behandlingen i Høyesterett.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Nerdrum valgte å male bildene om igjen, og la til side 900.000 dollar som økonomisk sikkerhet i fall han ble krevet erstatning for de ødelagte bildene.

– Jeg var livredd. Jeg følte enorm skam overfor dem som hadde kjøpt bilder. Hver gang jeg fikk beskjed om et ødelagt maleri var det som å få et skudd i siden, sa Nerdrum i sin forklaring i dag.

Og det er beskatningen av disse pengene som påtalemyndigheten stiller spørsmål ved.

– Nerdrum er klar og tydelig

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes følger saken i lagmannsretten, og sier Odd Nerdrum framstår skarp fra vitneboksen.

– Nerdrum er god i sin forklaring. Han er mye klarere og tydeligere enn før, og husker mer, sier hun.

Nerdrum er tiltalt for grovt skattesvik av millioninntekter fra salg av malerier.

Dette er andre runde av saken i lagmannsretten, etter at Høyesterett i fjor kalte lagmannsrettens første behandling for ugyldig. Saken måtte derfor opp på nytt.

– Dette er sjette gangen skatteforholdene til Nerdrum behandles i retten. Problemet er at han ikke blir trodd. Han slåss som en løve. Da kan man også fort bli skinnfell, sier Agnes Moxnes.

Borgarting lagmannsrett har satt av fem dager til saken. Behandlingen startet i går.

LES OGSÅ:

Se den mediesky Nerdrum hos Fredrik Skavlan i 2011:

Lengre intervju med Odd Nerdrum på Skavlan 30. september 2011.

En yngre Odd Nerdrum i dette klippet fra slutten av 70-tallet:

Odd Nerdrum, utdrag fra portrettprogram fra 1978.

Se Nerdrum sammen med Åge Aleksandersen hos Dan Børge Akerø:

På 80-tallet var Odd Nerdrum gjest flere ganger hos Dan Børge Akerø i Lørdan.

Kulturstrøm

 • Dato klar for Downton Abbey-filmen

  Deadline.com og en rekke andre amerikanske medier melder at datoen for når Downton Abbey-filmen kommer er klar: 20. September, 2019. Downton Abbey-TV-serien er et historisk drama som er sendt i over 100 land og har vunnet en rekke priser.

  Downton Abbey
  Foto: Carnival Film & Television Ltd
 • – Det var virkelig på tide

  «Stille lys» er den første retrospektive utstillingen av bildene til Morten Krogvold. – Han er en bauta i norsk fotografi, sier NRKs kunstanmelder, som er spesielt fascinert av portrettene. Haugar Vestfold Kunstmuseum stiller også ut skildringer av kvinner i Afrika og Sør-Amerika og mange av landskapsfotografiene hans. Her kan du høre anmeldelsen til Mona Pahle Bjerke. Og her kan du høre et dypdykk i utstillingen i Kulturreportasjen på P2.

  Frosset kristus i regn av Morten Krogvold
  Foto: Morten Krogvold
 • Saksøkt for kjønnsdiskriminering

  Ein tidlegare tilsett hevdar at kvinner blir betalt mindre og at Spotify driv med systematisk kjønnsdiskriminering. Ho hevdar også at salssjefen i USA arrangerte fuktige gutteturar til Sundance Film-Festival, og ekskluderte kvinner som var betre kvalifisert, melder Variety. Spotify seier dei ikkje kjenner seg igjen i skuldingane.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters