Normal

Ber om to år og 10 måneder for Nerdrum

Aktor Asbjørg Lykkjen vil at kunstner Odd Nerdrum dømmes til to år og 10 måneders fengsel for grovt skattesvik i millionklassen. Nerdrums forsvarer ber om frifinnelse.

Odd Nerdrum i lagmannsretten

RISIKERER FENGSEL: Påtalemyndigheten ber om at Odd Nerdrum dømmes til fengsel i to år og 10 måneder. Kunstneren møtte selv i retten på rettssakens siste dag, og leverte en egen sluttappell etter forsvarer John Christian Eldens prosedyre.

Foto: Ann-Iren Finstad / NRK

Asbjørg Lykkjen

GÅR FOR DOM: Aktor og konstituert statsadvokat Asbjørg Lykkjen ber om at Odd Nerdrum dømmes for skattesvik i Borgarting lagmannsrett. Bildet er tatt under en tidligere rettssak.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix
Odd nerdrum i retten

IKKE TROVERDIG: – Jeg har siden jeg debuterte for femti år siden, hatt liten troverdighet, sa Nerdrum under sin egen sluttappell fredag.

Foto: Ann Iren Finstad / NRK

Jeg har siden jeg debuterte for femti år siden, hatt liten troverdighet.

Odd Nerdrum
Agnes Moxnes

BEDRE ODDS: NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes følger rettssaken mot Nerdrum tett, og mener han kan ha bedre sjanser nå enn under den første behandlingen av saken i lagmannsretten.

Foto: NRK
Odd Nerdrum og John Christian Elden

UFORSTÅENDE: John Christian Elden er forsvarer for Odd Nerdrum i skattesviksaken. – Det er for meg uforståelig at aktoratet kan opprettholde tiltalen i sin helhet, sa han i sin sluttprosedyre.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Fredag var siste rettsdag i forbindelse med at saken mot Odd Nerdrum (70) behandles på nytt i Borgarting lagmannsrett.

Les: Ny rettsrunde for Odd Nerdrum | – Større sykefravær enn i en mafiasak

Dagen var satt av til avslutningsprosedyrene til aktor Asbjørg Lykkjen og forsvarer John Christian Elden.

Aktor og konstituert statsadvokat Asbjørg Lykkjen la i retten ned påstand om to år og 10 måneders fengsel. Hun ber også om at Nerdrum betaler saksomkostningene.

Dette er identisk med påstanden under forrige behandling av saken i Borgarting lagmannsrett.

Forsvarer John Christian Elden ba på sin side om at Nerdrum frifinnes, og at han, dersom han blir kjent skyldig, idømmes mildest mulig straff.

Dom i saken er ventet om rundt fire uker.

– Nøye veloverveid

– Påtalemyndigheten mener det er helt åpenbart at Nerdrum er klar over hva han gjorde. Nerdrum har gjort særdeles mye for å skjule pengene og sporene av dem. Det er en vedvarende aktivitet fra Nerdrum fra sommeren 2002 og fram til i dag, sa Lykkjen i sin oppsummering i retten.

Hun mener at Nerdrum har hentet inn råd fra profesjonelle aktører, og at han har brukt sine kontakter både på Island og i Østerrike for å få råd om hvordan skatteunndragelsene skulle gjøres.

Nerdrum, som var til stede på rettens siste dag, stirret ned i pulten og ristet på hodet av Lykkjens ord.

– Det er nøye veloverveid, og hele formålet er å skjule pengene, sa Lykkjen, og ba om at det blir vurdert som straffeskjerpende at Nerdrum i løpet av sakens gang har lagt fram dokumentasjon som viser seg å være uriktig.

Ny behandling av saken

Nerdrum sitter tiltalt for å ha lurt unna 13,8 millioner kroner fra norske skattemyndigheter mellom 1998 og 2002. Strafferammen er seks år.

Dette er andre runde av saken i lagmannsretten, etter at Høyesterett i fjor kalte lagmannsrettens første behandling for ugyldig. Saken måtte derfor opp på nytt.

Kunstneren selv er på plass i retten fredag etter at han har vært sykmeldt tidligere under rettsbehandlingen. Nerdrum var også sykemeldt da saken ble berammet i fjor høst.

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes, som har vært til stede under store deler av rettssaken, tror at Nerdrum har en bedre sak nå enn sist gang saken ble behandlet i lagmannsretten.

– Det kan se lysere ut for Nerdrum. Det stilles svært kritiske spørsmål til påstandene fra aktoratet, både med hensyn til bevis og hvilken sum Nerdrum er siktet for å ha unndratt beskatning, sier hun.

Moxnes tror også at Nerdrums valg av John Christian Elden som ekstra forsvarer kan slå positivt ut for ham.

– Nerdrum har toppet laget med Elden. Han evner å forenkle en kompleks sak, sier hun.

Kritiserer etterforskningen

Nerdrums forsvarsadvokat John Christian Elden krever full frifinnelse. Under sin sluttprosedyre kritiserte han etterforskningen i saken.

– Aktor kan ikke stå i retten og si følgende: «Vi i politiet har brukt den gamle lensmannsmetoden og gjør en begrenset etterforskning». Jeg håper ikke det er sånn man lærte å etterforske en straffesak på politiskolen, sa Elden, og la til:

– Det har ikke vært ett spørsmål fra politiet til meg i løpet av det året jeg har vært forsvarer. Da kan ikke politiet stå i ettertid og si at forsvaret burde kommet med mer. Det er en fundamental svikt i en etterforskning.

Elden mener at aktoratet ikke har tatt nok hensyn til hva vitnene som har vært i retten i løpet av uken faktisk har sagt.

– Det er for meg uforståelig at aktoratet kan opprettholde tiltalen i sin helhet. Argumentasjonen svekker seg selv når aktoratet er så påståelige og nekter å se på bevisbildet som foreligger og pengestrømmen som er dokumentert – i en situasjon der det ikke er vi som skal dokumentere noe som helst, sa Nerdrums forsvarer.

Nerdrum tok selv ordet

Etter Eldens sluttprosedyre tok Nerdrum selv ordet.

Kunstneren leverte en forsvarstale der han trakk paralleller mellom sin outsider-status i kunstmiljøet og det at han nå føler seg forfulgt av skattemyndighetene.

Nerdrum viste til kunstsosiolog Dag Solhjells hypotese om at Nerdrums rettsikkerhet er svak på grunn av det negative bildet som er skapt av ham på kunstfeltet.

– Jeg har siden jeg debuterte for femti år siden, hatt liten troverdighet. Og derfor liten rettssikkerhet, sa Nerdrum, og henviste til sitt brudd med den dominerende moderne retning innenfor bildekunsten.

– Dét har igjen befestet seg som et slags slamlag over miljøet: Nerdrum er ikke troverdig!, hevdet kunstneren.

Han fastholdt at skatteunndragelsene skyldes hans eget rot, og ikke vond vilje.

– Jeg hadde liten kjennskap til disse sjekkene. Hadde dem i lommen. Glemte dem. Måtte få nye. Så håpløs er jeg, forklarte Nerdrum.

Kulturstrøm

 • Kinesisk sinne over svensk satire

  Et humorinnslag på SVT har opprørt den kinsesiske ambassaden. I en uttalelse på ambassadens nettsider kreves det at den svenske allmennkringkasteren ber om unnskyldning for innslaget som ble vist i satireprogrammet «Svenska Nyheter» fredag kveld, skriver SVT Nyheter. Innslaget beskrives som rasistisk og hetsende. Redaktør for SVTs underholdningsavdeling, Thomas Hall, sier de ikke føler at de har gjort noe galt. Den kinesiske ambassaden har foreløpig ikke gitt noen uttalelse til SVT Nyheter.

 • Unike opptak av John Lennon

  Et videoopptak viser John Lennon og George Harrison spille «How Do You Sleep» i Lennons Ascot Sound Studios i 1971. Videoopptakene deles i forbindelse med nyutgivelsen av John Lennons ikoniske album «Imagine» fra samme år, skriver The Rolling Stone.

 • Storslått kostymedrama på NRK TV

  Den britiske dramaserien «Vanity Fair» er basert på 1800-tallsklassikeren av William Makepeace Thackeray om den unge, smarte og ambisiøse Becky Sharpe. Hun vokser opp i den fattige delen av London, men vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.

  Becky Sharp vokser opp i den fattige delen av London. Hun vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.