Tjolahej tjolahoppsan-sa! Pippi får språkpris

For mange er Pippi Langstrømpe det aller første møtet med et fremmed språk. Derfor går Nordens språkpris i år til Inger Nilsson, skuespilleren som gjorde Pippi udødelig.

Inger Nilsson

Den svenske skuespilleren Inger Nilsson har, via Astrid Lindgrens Pippi, fengslet barn i Norden i 50 år.

Foto: CHRISTIAN GUSTAVSSON / CHRISTIAN GUSTAVSSON

– Det er helt fantastisk! Man får ikke pris hver dag! Det er en ære, virkelig. Jeg ble utrolig overrasket, sier prisvinneren opprømt, før hun senker stemmen.

– Jeg tenkte, ja, men skal virkelig jeg ...?

Språkglade barn

Med en gryende språklig bevissthet oppdager barn at ord kan likne hverandre, inneholde ulike lyder, ha rim og rytme. Og de har en fantastisk evne til å glede seg over disse nyansene. Årets prisvinner har gitt barn nettopp denne gleden og øvelsen, mener juryen i Foreningen Norden, som deler ut prisen hvert år.

Det är inte illa.

Jag har apa, häst och villa.

En kappsäck full med pengar

Är det också bra att ha!

Astrid Lindgren

– Ettersom årene har gått, har jeg forstått hvor viktig Pippi har vært, men jeg hadde ikke tenkt på den språklige innflytelsen. Det er fantastisk, sier Inger Nilsson.

Pippi Langstrømpe

Inger Nilsson som Pippi Langstrømpe

Nei til dubbing

I dag dubbes mange av de skandinaviske barneprogrammene. Det aksepterer ikke Foreningen Norden, som slåss for at fremtidens generasjoner skal kunne se tilbake på møtet med Pippi Langstrømpe som en kilde til forståelse og relasjon til nabolandene.

– Få, om noen, har gjort så mye for å skape en sterk nordisk språkforståelse som årets prisvinner. Gjennom måten hun levendegjorde rollen som «verdens sterkeste jente», gav hun farge og kraft til en av Astrid Lindgrens viktigste figurer.

Samtidig har hun skapt en udødelig karakter, som har hatt umåtelig stor betydning for nabospråkforståelsen blant generasjoner av barn i hele Norden, gjennom 50 år, heter det i juryens begrunnelse.

Pippi Långstrump

Inger Nilsson i filmen «Pippi feirer jul»

Foto: NTB scanpix

Foreningen Norden, som i år markerer sitt 100-årsjubileum, er en partipolitisk uavhengig medlemsforening som arbeider for å styrke og utvikle et folkelig nordisk samarbeid for alle som bor i Norden.

Språkprisen, som i år deles ut for åttende gang, går «til en person, institusjon, myndighet, organisasjon, bedrift eller ildsjel som på en innovativ og god måte bidrar til å styrke den nordiske språkforståelsen», heter det.

Tidligere vinnere er talkshow-kongen Fredrik Skavlan i 2010, artisten Timbuktu i 2011, skuespilleren Ghita Nørby i 2012, Islands tidligere president Vigdís Finnbogadóttir i 2013, skuespilleren Jakob Oftebro i 2014, Finlands tidligere president og fredsprisvinner Martti Ahtisaari i 2015, NRKs dramaserie Skam i 2016, møbelkjeden IKEA og grunnlegger Ingvar Kamprad i 2017 og skuespiller Sofie Gråbøl i 2018.

Og i år altså skuespiller Inger Nilsson, som i 50 år har fengslet barn foran TV-apparatet, fra syttitallets tunge brune bokser til dagens syltynne plasmaskjermer.

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.