Hopp til innhold

Tjolahej tjolahoppsan-sa! Pippi får språkpris

For mange er Pippi Langstrømpe det aller første møtet med et fremmed språk. Derfor går Nordens språkpris i år til Inger Nilsson, skuespilleren som gjorde Pippi udødelig.

Inger Nilsson

Den svenske skuespilleren Inger Nilsson har, via Astrid Lindgrens Pippi, fengslet barn i Norden i 50 år.

Foto: CHRISTIAN GUSTAVSSON / CHRISTIAN GUSTAVSSON

– Det er helt fantastisk! Man får ikke pris hver dag! Det er en ære, virkelig. Jeg ble utrolig overrasket, sier prisvinneren opprømt, før hun senker stemmen.

– Jeg tenkte, ja, men skal virkelig jeg ...?

Språkglade barn

Med en gryende språklig bevissthet oppdager barn at ord kan likne hverandre, inneholde ulike lyder, ha rim og rytme. Og de har en fantastisk evne til å glede seg over disse nyansene. Årets prisvinner har gitt barn nettopp denne gleden og øvelsen, mener juryen i Foreningen Norden, som deler ut prisen hvert år.

Det är inte illa.

Jag har apa, häst och villa.

En kappsäck full med pengar

Är det också bra att ha!

Astrid Lindgren

– Ettersom årene har gått, har jeg forstått hvor viktig Pippi har vært, men jeg hadde ikke tenkt på den språklige innflytelsen. Det er fantastisk, sier Inger Nilsson.

Pippi Langstrømpe

Inger Nilsson som Pippi Langstrømpe

Nei til dubbing

I dag dubbes mange av de skandinaviske barneprogrammene. Det aksepterer ikke Foreningen Norden, som slåss for at fremtidens generasjoner skal kunne se tilbake på møtet med Pippi Langstrømpe som en kilde til forståelse og relasjon til nabolandene.

– Få, om noen, har gjort så mye for å skape en sterk nordisk språkforståelse som årets prisvinner. Gjennom måten hun levendegjorde rollen som «verdens sterkeste jente», gav hun farge og kraft til en av Astrid Lindgrens viktigste figurer.

Samtidig har hun skapt en udødelig karakter, som har hatt umåtelig stor betydning for nabospråkforståelsen blant generasjoner av barn i hele Norden, gjennom 50 år, heter det i juryens begrunnelse.

Pippi Långstrump

Inger Nilsson i filmen «Pippi feirer jul»

Foto: NTB scanpix

Foreningen Norden, som i år markerer sitt 100-årsjubileum, er en partipolitisk uavhengig medlemsforening som arbeider for å styrke og utvikle et folkelig nordisk samarbeid for alle som bor i Norden.

Språkprisen, som i år deles ut for åttende gang, går «til en person, institusjon, myndighet, organisasjon, bedrift eller ildsjel som på en innovativ og god måte bidrar til å styrke den nordiske språkforståelsen», heter det.

Tidligere vinnere er talkshow-kongen Fredrik Skavlan i 2010, artisten Timbuktu i 2011, skuespilleren Ghita Nørby i 2012, Islands tidligere president Vigdís Finnbogadóttir i 2013, skuespilleren Jakob Oftebro i 2014, Finlands tidligere president og fredsprisvinner Martti Ahtisaari i 2015, NRKs dramaserie Skam i 2016, møbelkjeden IKEA og grunnlegger Ingvar Kamprad i 2017 og skuespiller Sofie Gråbøl i 2018.

Og i år altså skuespiller Inger Nilsson, som i 50 år har fengslet barn foran TV-apparatet, fra syttitallets tunge brune bokser til dagens syltynne plasmaskjermer.

Kulturstrøm

 • Forfatter Sissel Lange-Nielsen er død

  Tidligere litteraturanmelder i Aftenposten og forfatter Sissel Lange-Nielsen er død. Det melder forfatterens barnebarn på vegne av familien i en pressemelding, skriver Dagbladet.

  – Sissel Lange-Nielsen sovnet stille inn 28. september, står det i pressemeldingen.

  Hun ble 92 år gammel og er spesielt kjent for romaner om europeisk historie.

  Hennes siste bok, «Et forfatterliv», utkom i 2006.

  Hun har vært med i PEN-Klubbens styre, vært styremedlem i Den norske Forfatterforening og medlem av foreningens litterære råd, og hun har sittet i den norske komiteen for utdeling av Nordisk Råds litteraturpris og den nordiske komiteen for oversettelsesstøtte, foruten i Kringkastingsrådet, skriver Store norske leksikon.

  Forfatter Sissel Lange-Nielsen
  Foto: Inge Gjellesvik / NTB
 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB