Hopp til innhold

Oftebro får språkpris: – Jeg snakket «Harald Eia-dansk»

Jakob Oftebro slet med språket den første tiden i Danmark. Nå blir skuespilleren hedret for sin nordiske språkbruk.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få en sånn pris. Det er klart at det er en veldig stor ære, sier Jakob Oftebro om å få Nordens språkpris.

Det er Foreningen Norden som tildeler ham prisen for sitt «brennende engasjement for nordisk språkforståelse».

Oftebro fullførte siste år på Teaterhøgskolen i København i 2008. Han har siden jobbet parallelt i Danmark og i hjemlandet.

I høst spiller han i den danske krigsserien «1864», og til neste år har tre danske storfilmer med Jakob Oftebro i hovedrollen premiere.

Den norske skuespilleren snakker klingende dansk i alle disse rollene.

Hør Oftebros dansk i Dagsrevyens reportasje:

Foreningen Norden tildeler Nordens språkpris for 2014 til den norske skuespilleren Jakob Oftebro. Se Dagsrevyens reportasje.

VINNER SPRÅKPRIS: Skuespiller Jakob Oftebro blir hedret av Foreningen Norden. Se Dagsrevyens reportasje.

Snakket dansk som Harald Eia

Oftebro flyttet til København i 2007. Han fant raskt ut at han måtte lære seg dansk for å ha en sjanse som skuespiller.

– Jeg måtte det. Det var vanskelig å gjøre seg forstått, så da slo jeg over. I starten var det bare «Harald Eia-dansk», så jeg skjønte at jeg måtte gjøre en innsats, sier han.

Skuespilleren deltok derfor på språkkurs, hørte danske lydbøker og så danske filmer.

Jakob Oftebro i serien «1864»

SPILLER I KRIGSSERIE: Serien «1864» utspiller seg under den slesvigske krig mellom Danmark og Østerrike og Preussen. Den hadde et budsjett på like i underkant av 190 millioner norske kroner. Det er ny dansk rekord.

Foto: Fotograf Per Arnesen

– Det var rett og slett hard jobbing. Dessuten kjente jeg ingen i Danmark da jeg flyttet dit. Så jeg hadde veldig mye tid til overs, sier Oftebro.

Synes dubbing er «fordummende»

28-åringen fra Oslo synes at de nordiske landene bør bli flinkere til å studere hverandre i stedet for å se til utlandet.

– Det å se svenske og danske filmer og serier er viktig for forståelsen av språket, sånn at man ikke må snakke engelsk hvis man møter en svenske eller en danske, sier Oftebro.

Han mener dubbing av skandinaviske produksjoner har ført til at dansker ikke lenger hører forskjell på svensk og norsk.

– Dubbing er fordummende. Jeg har sett Astrid Lindgren på svensk og syntes det var helt topp. Det har bidratt til at vi forstår svensk, sier han.

Spiller i tre danske storfilmer

Jobben med å lære seg flytende dansk har virkelig båret frukter for Oftebro.

Fra og med neste år kommer nemlig de danske storproduksjonene på rekke og rad for den norske skuespilleren.

 • Filmen «Skammerens datter» har premiere i slutten av mars. Oftebro spiller den mannlige hovedrollen som fyrstesønnen Nico.
 • I juli har filmen «Guldkysten» dansk premiere. Her spiller Oftebro botanikeren Wulff, som oppdager illegal slavehandel ved de dansk-norske koloniene utenfor Vest-Afrika.
 • Oftebro avsluttet nylig innspillingen av den dansk-norske filmen «Tordenskiold», hvor han spiller Peter Wessel Tordenskiold. Den har planlagt premiere i februar 2016.
Jakob Oftebro i "Guldkysten"

GIKK NED I VEKT: Oftebro måtte gå ned 26 kg for å spille botaniker Wulff i «Guldkysten».

Foto: ©Guldkysten - Haslund/Dencik Entertainment / HEIN-Photography

– Det lages i en periode nå veldig mange historiske dramaer og serier. Og jeg er så heldig å få være med og fortelle de historiene, sier skuespilleren.

– Ikke hatt tid til USA ennå

Danske skuespillere som Mads Mikkelsen, Jesper Christensen og Nicolaj Coster-Waldau har de siste årene lykkes i Hollywood.

Flere nordmenn har også tatt turen over. Blant disse Ingrid Bolsø Berdal, Tobias Santelmann og Aksel Hennie, som alle spilte i «Hercules».

I likhet med denne trioen har Jakob Oftebro dansk agent.

– Mange mannlige skuespillere som lykkes i Danmark ser mot USA. Gjør du det?

– Det er et godt spørsmål. Jeg har jobbet hardt i seks år for å få en fot innenfor i Danmark. Det er en stor seier for meg og har gitt meg dobbelt arbeidsmarked. Jeg har foreløpig ikke hatt tid til å se andre steder, sier Oftebro.

Vil ikke avkrefte «Pirates»

Skuespilleren jobbet sammen med regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg på «Kon-Tiki», og duoen skal nå regissere den nye «Pirates of the Caribbean»-filmen.

Men Oftebro vil verken bekrefte eller avkrefte at han er aktuell for en rolle i den nye filmen.

– Det vet jeg ikke. Men de «Kon-Tiki»-gutta skal jo regissere den, så det blir jo gøy å se, svarer Oftebro og titter ned i gulvet for første gang under intervjuet.

Saken fortsetter under Oftebros reaksjon på spørsmål om «Pirates of the Caribbean»:

Jakob Oftebro tittet ned for første gang under intervjuet da NRKs reporter spurte om han var aktuell for den neste «Pirates of the Caribbean»-filmen. Se klipp.

Gikk ned 18 kg og opp 26 kg

Oftebros neste prosjekt er uansett helnorsk: Han spiller en av tre hovedroller i «Birkebeinerne», Nils Gaups film om krigen mellom birkebeinerne og baglerne.

– Endelig spiller jeg i en film hvor jeg ligger helt normalt i vekt, og det i forhåpentlig lang tid framover, sier Oftebro, som i løpet av åtte uker måtte gå ned 18 kg for å spille Wulff – og opp igjen 26 kg for å spille Tordenskiold.

– Jeg fikk beskjed om å legge på meg så mye som mulig. Det var tøft å ta en «Raging Bull». Det ble mye croissanter, for å si det sånn, sier han.

Førstkommende mandag drar Jakob Oftebro til Lillehammer for å lære seg sverdkamp.

– Nå skal vi trene med sverd, ri på hest og gå på ski. Det gleder jeg meg til. Mine opptak er i februar, og det er premiere i 2016. Så jeg har god tid til å lære meg det, avslutter den prisvinnende skuespilleren.

LES OGSÅ:

Kristofer Hivju, Jakob Oftebro og Pål Sverre Hagen

«BIRKEBEINERNE»-TRIO: Kristofer Hivju, Jakob Oftebro og Pål Sverre Hagen spiller hovedrollene i Nils Gaups film. Innspillingen starter i februar 2015, filmen kommer på kino i 2016.

Foto: Laila Meyrick Velour / Paradox

Kulturstrøm

 • Lattervekkande steinandlet

  – Ingen har sagt at jul er enkelt. Det som skal vera å samla familien i høgtida, er for nokon krampaktig hygge, for andre kamuflert katastrofe eller ei sprengladning av irritasjonsmoment. Og kjem du frå Sørlandet, då brest slike demningar så å seie aldri. Det veit dei å utnytta i «Small talk – Ring julen inn med familien Dvergsnes» på Kilden i Kristiansand, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl.

 • Kina hevder arrestert BBC-reporter ikke identifiserte seg

  En journalist fra BBC ble søndag pågrepet av politiet mens han dekket en demonstrasjon i Shanghai mot myndighetenes covid-tiltak. Ifølge kringkasteren ble mannen, som nå er løslatt, slått og sparket av politiet i varetekt.

  – Det er absolutt ingen unnskyldning for at journalister som dekker pågående protester blir slått av politiet, sier Storbritannias næringslivsminister Grant Shapps ifølge Reuters.

  Ifølge nyhetsbyrået sier Kinas utenriksdepartement mandag at BBC-reporteren ikke identifiserte seg som en
  journalist.

  Departementets talsmann Zhao Lijian sa at de hadde lagt merke til BBC-uttalelsen om hendelsen, men hevder at den ikke reflekterte det som skjedde.

  Senere mandag morgen uttaler Storbritannias innenriksminister, Grant Shapps, at hendelsen er «uakseptabel» og «foruroligende».

  – Uansett hva som skjer, skal pressefriheten holdes hellig, uttaler Shapps, ifølge AFP.