Hopp til innhold

Nord-Korea-blogger slår tilbake mot kritikere

Vlogger avkrefter at han sponses av Nordkoreanske myndigheter. Får støtte fra norsk kunstner.

Militærparade i Pyongyang

AVKREFTER SAMARBEID MED NORD-KOREA: Vlogger Louis Cole fikk massiv kritikk etter å ha videoblogget fra hvite strender i Nord-Korea. Den norske kunstneren Morten Traavik mener Cole er modig, men naiv.

Foto: KCNA / Reuters

– Jeg blir ikke betalt av Nordkoreanske myndigheter. Jeg tar avstand fra nordkoreansk ideologi, men jeg bryr meg om og er glad i menneskene som bor i landet.

Slik starter britiske Louis Cole sin nyeste videoblogg, som er et svar på den massive kritikken han har fått etter at han vlogget fra Nord-Korea.

Ville bli kjent

Den britiske YouTube-stjernen med nesten to millioner følgere reiste som turist til regimet og vlogget om strender, mat og hvor nydelig landet er. Nettaviser som The Independent og BBC har skrevet kritiske artikler om turist-vloggingen fra regimet.

Cole, som allerede har returnert, unnskylder seg for at han ikke var klar nok med sine intensjoner fra start, men sier også:

– Samfunnets forhold til Nord-Korea er fullt ut avhengig av hvor godt vi kjenner innbyggerne der, og intensjonen med denne reisen var å bli bedre kjent, sier han, og oppfordrer alle til å gjøre seg opp sine egne meninger om landet.

Traavik: Modig, men naiv

Morten Traavik

FORNØYD: Morten Traavik synes det er helt prosjekt om hans kunstprosjekter kan bidra til at folk har det gøy sammen i Nord-Korea.

Kunstneren Morten Traavik, som har regissert flere kunstprosjekter i Nord-Korea synes Louis Cole har vært modig, men kanskje litt naiv.

– Presenterer du et land med et så dårlig image på en så gladlynt måte, stiller du deg lagelig til for hogg. Samtidig vil jeg si at det bildet han viser av Nord-Korea er minst like representativt som et bilde av en fange i en fangeleir i det samme landet, sier han.

– Hurra-reportasjer

Historiker Bård Larsen i Civita mener at hvorvidt Cole sponses av regimet eller ikke er et gradsspørsmål om moralsk fallitt.

– Nord Korea er like fullt et land som lider under et av de mest brutale regimene i etterkrigstiden, sier han og fortsetter:

– Den som velger å lage hurrareportasjer fra et land som forgår i sult, undertrykkelse og fornedrelse, og samtidig oppfordrer til å luksusferiene der, har enten forstått veldig lite eller forstått såpass at dette er provoserende nok til å generere treff på internett.

– Kanskje har Traavik vært døråpner for Cole

Bård Larsen

HURRAREPORTASJER: Det kaller historiker Bård Larsen i Civita, Coles vlogging fra Nord-Korea.

Han mener vloggerens prosjekt ligner på det Morten Traavik gjør.

– Det spørs om ikke han har vært en døråpner for slike typer som Cole.

– Det tar jeg som et kompliment. Det er jo helt topp om mine prosjekter kan bidra til at folk treffes i uformelle sammenhenger og har det gøy i Nord-Korea, sier Morten Traavik.

Traavik mener at det er de som skriker høyest om Nord-Korea som vet minst om landet.

– Det er et evig problem for alle oss som forsøker å formidle et nyansert bilde av et land som Nord-Korea.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.