NRK Meny
Normal

Norsk kunstner bringer slovenske støyrockere til Nord-Korea

Kunstneren Morten Traavik har i flere år jobbet med kunstprosjekter i Nord-Korea. Nå har han fått det totalitære landet til å holde konsert med et utenlandsk rockeband for første gang.

Laibach og Kim Jong-Un

KANSKJE KOMMER KIM: Slovenske Laibach (til venstre) blir det første utenlandske bandet til å spille i lukkede Nord-Korea. Det er ikke kjent om Kim Jong-Un (til høyre) blir å finne blant publikum.

Foto: Jure Makovec / KNS / AFP

De siste tre årene har Morten Traavik regissert flere kunstprosjekter i Nord-Korea, og har også tatt med seg nordkoreanske musikere til Norge.

Morten Traavik

ARRANGØR: Morten Traavik blir den første til å arrangere en konsert med et utenlandsk band i Nord-Korea. Her under åpningen av Festspillene i Bergen i fjor.

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / NTB scanpix

Tillitsforholdet som har oppstått har ifølge kunstneren selv åpnet opp for de to konsertene det slovenske bandet Laibach skal holde i Nord-Koreas hovedstad i august. Det blir første gang en utenlandsk pop-/rock-artist spiller i det lukkede landet.

– Laibach er den foreløpige kronen på verket i dette kunstsamarbeidet. Det er et resultat av en lang prosess, sier Traavik til NRK.

Fikk selv velge settliste

Låtene Laibach skal spille har Traavik fått plukke fritt fra bandets 35 år lange historie. I tillegg vil det være gjesteopptredener fra nordkoreanske musikere.

Laibach, som ble grunnlagt i 1980 i det som da var Jugoslavia, har gjennom karrieren blitt knyttet til nasjonalisme grunnet sin bruk av uniformer og totalitære symboler.

– Laibach kan ikke sies å være et tannløst band som spiller en musikk tilpasset nordkoreanske sensurkrav, mener Traavik.

Traavik og Laibach har ikke fått noen spesielle krav eller premisser for å spille i landet, men kunstneren forteller om noen grunnleggende «regler».

– Så lenge du ikke kritiserer den herskende familien eller politiske ideologien, kan mye gå an, sier Traavik.

Vet ikke om Kim stiller

Det er ikke første gang kunstneren samarbeider med det slovenske avant-garde-bandet.

– Mitt samarbeid med Laibach startet da de ønsket meg til å regissere musikkvideoen til «The Whistleblowers» fra deres nye album som kom i fjor. En video som fikk god respons og gjorde at vi ville fortsette å arbeide sammen, sier Traavik til NRK.

Ideen med å spille konserter i Nord-Korea kom fra kunstneren selv, og var ifølge Traavik en slags historisk nødvendighet.

– Laibach har jo operert innenfor et visuelt og musikalsk univers som kan minne om totalitær propaganda. De trengte ingen overtalelse for å si ja til dette, sier Traavik.

De to konsertene skal spilles 19. og 20. august i hovedstaden Pyongyang i en konsertsal som rommer rundt 1000 publikummere.

Om «Den store leder» Kim Jong-un selv skal på konserten, er usikkert.

– Det vet jeg ikke. Han er jo foreløpig mer interessert i basketball enn kunst, sier Traavik.