Hopp til innhold

Youtube-stjerner brukes som propaganda for Nord-Korea

Nord-Korea bruker Youtube-stjerner for å fortelle verden hvor flott landet er. – Dypt umoralsk, sier historiker.

Nord-Koreas leiar Kim Jong-un.

MISBRUK: Det nord-koreanske regimet misbruker vloggeres vidoer for å skryte av landet.

Foto: Wong Maye-E / Ap

Har den Nordkoreanske regjeringen invitert unge vestlige bloggere til landet, for å skape et nytt image av Nord-Korea som en turistdestinasjon?

33 år gamle Louis Cole er en kjent vlogger (videoblogger, red.anm.) fra Storbritannia med rundt 1,8 millioner abonnenter på Youtube-kanalen sin, FunForLouis.

Turistvideoer fra Nord-Korea

Han har nettopp lastet opp en rekke videoer fra reisen til Nord-Korea, der han, sammen med surfere, og andre vloggere, var på besøk i sommer, blant annet for å lære Nord-Koreanere å skate og surfe, ifølge hans engen vlogg.

– Jeg prøver å fokusere på positive ting i landet og bekjempe det utelukkende negative bildet vi ser i media, skriver han om en av videoene han har lastet opp.

– Dypt umoralsk

Ifølge Vanity Fair er Louis Cole en dyktig reise-vlogger, som sjeldent poster noe kjedelig. Men hvorfor han har reist til Nord-Korea, og hvorfor han beskriver landet som en potensiell turistdestinasjon, vet de ikke.

Bård Larsen

UMORALSK: Historiker Bård Larsen i Civita.

– Dette er dypt umoralsk i alle betydninger av ordet. Det er ikke galt å reise til Nord-Korea, men han viser en pastellversjon av et system som genererer ekstrem lidelse, sier historiker Bård Larsen i Civita.

– I tillegg tenker jeg dette er uttrykk for en slags postmodernistisk nihilisme, hvor ingen ting egentlig betyr noe, alt er i flyt og hvor det gjelder å være kul og kontrær, sier han.

– Et «utrolig nydelig» land

I vloggen beskriver Louis Cole landet som «utrolig nydelig». Det serveres banketter med mat og de vestlige gjestene frekventerer lange sandstrender. I januar varslet FNs barnefond nok en gang om fare for en ny sultkatastrofe i Nord-Korea, og beskrev matmangelen i landet som kritisk.

– Grunnen til at vi er her er for at vi vil ha kontakt med og bry oss om folkene i Nord-Korea. Vi prøver å bygge bro, sier Cole.

Reaksjoner fra publikum

Reaksjoner fra publikum har ikke latt vente på seg: «Hvorfor viser du ikke verden undertrykkingen som foregår i landet?», skriver en.

«Hvorfor bidrar du med penger til det grusomme diktatorveldet ved å reise dit? ( ... ) Du kunne like gjerne gitt penger til nazister,» skriver en annen.

Andre tror Louis Cole er nødt til å holde maska mens han er i landet, og at han kommer med den ekte versjonen når han er tilbake og har summet seg. Så langt har Louis Cole ikke engasjert seg i diskusjonene rundt oppholdet i Nord-Korea.

I Norge er kunstneren Morten Traavik omstridt for sine kunstprosjekter i Nord-Korea. Han er blitt kritisert for å bygge opp under terrorregimet der.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.