NRK Meny
Normal

Youtube-stjerner brukes som propaganda for Nord-Korea

Nord-Korea bruker Youtube-stjerner for å fortelle verden hvor flott landet er. – Dypt umoralsk, sier historiker.

Nord-Koreas leiar Kim Jong-un.

MISBRUK: Det nord-koreanske regimet misbruker vloggeres vidoer for å skryte av landet.

Foto: Wong Maye-E / Ap

Har den Nordkoreanske regjeringen invitert unge vestlige bloggere til landet, for å skape et nytt image av Nord-Korea som en turistdestinasjon?

33 år gamle Louis Cole er en kjent vlogger (videoblogger, red.anm.) fra Storbritannia med rundt 1,8 millioner abonnenter på Youtube-kanalen sin, FunForLouis.

Turistvideoer fra Nord-Korea

Han har nettopp lastet opp en rekke videoer fra reisen til Nord-Korea, der han, sammen med surfere, og andre vloggere, var på besøk i sommer, blant annet for å lære Nord-Koreanere å skate og surfe, ifølge hans engen vlogg.

– Jeg prøver å fokusere på positive ting i landet og bekjempe det utelukkende negative bildet vi ser i media, skriver han om en av videoene han har lastet opp.

– Dypt umoralsk

Ifølge Vanity Fair er Louis Cole en dyktig reise-vlogger, som sjeldent poster noe kjedelig. Men hvorfor han har reist til Nord-Korea, og hvorfor han beskriver landet som en potensiell turistdestinasjon, vet de ikke.

Bård Larsen

UMORALSK: Historiker Bård Larsen i Civita.

– Dette er dypt umoralsk i alle betydninger av ordet. Det er ikke galt å reise til Nord-Korea, men han viser en pastellversjon av et system som genererer ekstrem lidelse, sier historiker Bård Larsen i Civita.

– I tillegg tenker jeg dette er uttrykk for en slags postmodernistisk nihilisme, hvor ingen ting egentlig betyr noe, alt er i flyt og hvor det gjelder å være kul og kontrær, sier han.

– Et «utrolig nydelig» land

I vloggen beskriver Louis Cole landet som «utrolig nydelig». Det serveres banketter med mat og de vestlige gjestene frekventerer lange sandstrender. I januar varslet FNs barnefond nok en gang om fare for en ny sultkatastrofe i Nord-Korea, og beskrev matmangelen i landet som kritisk.

– Grunnen til at vi er her er for at vi vil ha kontakt med og bry oss om folkene i Nord-Korea. Vi prøver å bygge bro, sier Cole.

Reaksjoner fra publikum

Reaksjoner fra publikum har ikke latt vente på seg: «Hvorfor viser du ikke verden undertrykkingen som foregår i landet?», skriver en.

«Hvorfor bidrar du med penger til det grusomme diktatorveldet ved å reise dit? ( ... ) Du kunne like gjerne gitt penger til nazister,» skriver en annen.

Andre tror Louis Cole er nødt til å holde maska mens han er i landet, og at han kommer med den ekte versjonen når han er tilbake og har summet seg. Så langt har Louis Cole ikke engasjert seg i diskusjonene rundt oppholdet i Nord-Korea.

I Norge er kunstneren Morten Traavik omstridt for sine kunstprosjekter i Nord-Korea. Han er blitt kritisert for å bygge opp under terrorregimet der.

Kulturstrøm

 • Lagde film om ett år med Bergman

  – Bergman var ekstremt disiplinert, han sov ikke så mye, og jeg tror han følte at han bare måtte gjøre alt dette mens han hadde muligheten, sier dokumentarfilmskaper Jane Magnusson til Studio 2. Da hun skulle lage dokumentarfilm om Ingmar Bergman, fant hun ut at det var mer enn nok å fortelle om året 1957. Filmen har premiere i Norge torsdag 23. august.

 • – Det er viktig for oss å informere

  Torsdag til mandag vil NRK gjøre opptak til serien «22. JULI» i og i området rundt Regjeringskvartalet. – Det er krevende scener, også fordi vi vet at dette er situasjoner som har berørt mange, sier Ivar Køhn, programredaktør i NRK.

 • Kan ha blitt gift på ordentlig

  Regissøren Francis Ford Coppola støtter en teori om at skuespillerne Winona Ryder og Keanu Reeves faktisk kan ha blitt lovlig gift med hverandre, skriver The Guardian. En bryllupsscene fra filmen «Dracula» fra 1992, basert på Bram Stokers romanklassiker, kan nemlig vise seg å ha vært juridisk bindende. Skuespilleren Winona Ryder sa til CNN at de to kan ha blitt lovlig gift da de filmet bryllupsscenen i Greek Orthodox church i Los Angeles med en ekte prest.

  Winona Ryder and Keanu Reeves
  Foto: Jordan Strauss / AP