NRK Meny
Normal

Youtube-stjerner brukes som propaganda for Nord-Korea

Nord-Korea bruker Youtube-stjerner for å fortelle verden hvor flott landet er. – Dypt umoralsk, sier historiker.

Nord-Koreas leiar Kim Jong-un.

MISBRUK: Det nord-koreanske regimet misbruker vloggeres vidoer for å skryte av landet.

Foto: Wong Maye-E / Ap

Har den Nordkoreanske regjeringen invitert unge vestlige bloggere til landet, for å skape et nytt image av Nord-Korea som en turistdestinasjon?

33 år gamle Louis Cole er en kjent vlogger (videoblogger, red.anm.) fra Storbritannia med rundt 1,8 millioner abonnenter på Youtube-kanalen sin, FunForLouis.

Turistvideoer fra Nord-Korea

Han har nettopp lastet opp en rekke videoer fra reisen til Nord-Korea, der han, sammen med surfere, og andre vloggere, var på besøk i sommer, blant annet for å lære Nord-Koreanere å skate og surfe, ifølge hans engen vlogg.

– Jeg prøver å fokusere på positive ting i landet og bekjempe det utelukkende negative bildet vi ser i media, skriver han om en av videoene han har lastet opp.

– Dypt umoralsk

Ifølge Vanity Fair er Louis Cole en dyktig reise-vlogger, som sjeldent poster noe kjedelig. Men hvorfor han har reist til Nord-Korea, og hvorfor han beskriver landet som en potensiell turistdestinasjon, vet de ikke.

Bård Larsen

UMORALSK: Historiker Bård Larsen i Civita.

– Dette er dypt umoralsk i alle betydninger av ordet. Det er ikke galt å reise til Nord-Korea, men han viser en pastellversjon av et system som genererer ekstrem lidelse, sier historiker Bård Larsen i Civita.

– I tillegg tenker jeg dette er uttrykk for en slags postmodernistisk nihilisme, hvor ingen ting egentlig betyr noe, alt er i flyt og hvor det gjelder å være kul og kontrær, sier han.

– Et «utrolig nydelig» land

I vloggen beskriver Louis Cole landet som «utrolig nydelig». Det serveres banketter med mat og de vestlige gjestene frekventerer lange sandstrender. I januar varslet FNs barnefond nok en gang om fare for en ny sultkatastrofe i Nord-Korea, og beskrev matmangelen i landet som kritisk.

– Grunnen til at vi er her er for at vi vil ha kontakt med og bry oss om folkene i Nord-Korea. Vi prøver å bygge bro, sier Cole.

Reaksjoner fra publikum

Reaksjoner fra publikum har ikke latt vente på seg: «Hvorfor viser du ikke verden undertrykkingen som foregår i landet?», skriver en.

«Hvorfor bidrar du med penger til det grusomme diktatorveldet ved å reise dit? ( ... ) Du kunne like gjerne gitt penger til nazister,» skriver en annen.

Andre tror Louis Cole er nødt til å holde maska mens han er i landet, og at han kommer med den ekte versjonen når han er tilbake og har summet seg. Så langt har Louis Cole ikke engasjert seg i diskusjonene rundt oppholdet i Nord-Korea.

I Norge er kunstneren Morten Traavik omstridt for sine kunstprosjekter i Nord-Korea. Han er blitt kritisert for å bygge opp under terrorregimet der.