Omstridt Nord-Korea-kunstner får over ti millioner i statsstøtte

Morten Traavik mottar 3,5 millioner kroner årlig fra Kulturrådet over tre år for å lage kunst. Det vekker reaksjoner.

Morten Traavik

SAMARBEIDER MED NORD-KOREANERE: Morten Traavik, her under åpningen av Festspillene i Bergen i fjor, hvor han hadde premiere på stykket ​«Kardemommeyang». Det vekker nå reaksjoner at Kulturrådet gir ham millionstøtte.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB scanpix

Kulturrådet vedtok i går å tildele den kontroversielle kunstneren Morten Traavik 3,5 millioner kroner per år i en treårsperiode i såkalt basisstøtte.

Frps stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter har ikke sansen for Kulturrådets tildeling.

– Jeg synes ikke dette er god bruk av offentlige midler og skattebetalernes penger, sier han.

Hagesæter har også tidligere kritisert kunstneren. I 2012 stilte han spørsmål i Stortingets spørretime om norske myndigheter hadde støttet Traavik.

Se faktaboks for informasjon om den nye tildelingen.

– Styrker terrorregimet

Morten Traavik har flere ganger samarbeidet med nordkoreanske kunstnere og besøkt det lukkede landet.

Gjermund Hagesæter

SKEPTISK TIL PENGESTØTTE: FrPs stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix
Arne Fagerholt

DELER UT OVER TI MILLIONER: Arne Fagerholt leder Kulturrådets faglige utvalg for dans.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Hans prosjekter i Nord-Korea bygger opp under det forferdelige terrorregimet der, og gjør at de kan fortsette å undertrykke folket. Jeg har vært på ferie i Nord-Korea, og det er et forferdelig land, sier Hagesæter.

Tankesmia Civita har også lenge vært kritisk til Traaviks prosjekter. De synes heller ikke millionstøtten er vel anvendte penger.

– Det er bare å konstatere at Kulturrådet ikke har bitt seg merke i vår og andres kritikk mot Traaviks prosjekter om Nord-Korea, sier Civitas historiker Bård Larsen.

Forsvarer pengebruken

Arne Fagerholt, leder for Kulturrådets faglige utvalg for dans, forsvarer støtten til Traavik.

– Vi har sett debatten rundt «Munch+Melgaard» og tilløp til forsøk på sensur der, og det oppleves som problematisk. Det er viktig at Kulturrådet fastslår kunstens frie rolle. Så kan det være ting man ikke liker ved det, og det må vi være forberedt på, sier Fagerholt.

Morten Traavik mener selv at kunsten hans ikke styrker regimet i Nord-Korea.

– De aller fleste eksperter på koreanske forhold ser på mitt arbeid med Nord-Korea som en måte å åpne opp for dialog med ett av verdens mest strengt kontrollerte og isolerte samfunn, sier kunstneren.

LES OGSÅ:

Historiker Bård Larsen, Civita

DEBATT OM NORD-KOREA: Se Civita-historiker Bård Larsen i debatt med kunstner Morten Traavik i Dagsnytt atten.

Morten Traavik

I NORD-KOREA: Kunstner Morten Traavik har besøkt Nord-Korea flere ganger. Her i hovedstaden Pyongyang.

Foto: Morten Traavik / Privat

Kulturstrøm

 • Ari Behns fortellinger i nye opplag

  Kolon forlag har opplevd ny etterspørsel for Ari Behns bøker etter hans død. Hans tre samlinger med fortellinger er nå utsolgt fra forlaget, men trykkes i nye opplag. Debutboka «Trist som faen» (1999) kommer dermed i sitt niende opplag og har solgt over 100 000 eksemplarer, noe som antagelig er norsk rekord for en debutbok og en novellesamling.

  Ari Behns tre samlinger med fortellinger: «Trist som faen», «Talent for lykke» og «Tiger i hagen»
  Foto: Kolon forlag
 • Ny bokserie fra Nasjonalbiblioteket

  Nasjonalbiblioteket har innledet en ny bokserie med noen av de mest populære foredragene som er holdt hos dem. Først ut i serien «NBs populære» er to bøker som bygger på foredrag av henholdsvis Tor Åge Bringsværd og Anne Bitsch. «Min vei til science fiction» (bildet) og «Kjønn, makt og kroppens politikk. Vitenskapspioneren Harriet Holter» kommer begge ut denne uka.

  Omslaget til Tor Åge Bringsværds bok: «Min vei til science fiction»
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Godt år for norsk dokumentarfilm

  11 norske dokumentarer deltar i konkurransen på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen Human. Tre av dem har gått på kino, blant dem «Vær her» om Sigvart Tveit (bildet) og to andre demensrammede. – Årets samling av nominerte filmer vitner om et godt produksjonsår for dokumentarfilm i Norge, sier festivalens programsjef Silje Poulsen Viki. (NTB)

  Sigvald Tveit, den nå avdøde komponisten og musikkforskeren, som laget sanger til «Portveien 2». Fra dokumentarfilmen "Vær her" av Ragnhild Nøst Bergem.
  Foto: Human / NTB