Nominerte til Brageprisen 2009

Solide forfattere som Kjartan Fløgstad og Roy Jakobsen er med i konkurransen om Brageprisen, men nye navn kommer inn fra sidelinjen.

Kjartan Fløgstad, forfatter

Kjartan Fløgstad er nominert til Brageprisen for romanen 'Grense Jakobselv'

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Forfatter Kjartan Fløgstad er blant de nominerte til Brageprisen 2009. Han mener det er et sterkt lag av forfattere han skal konkurrere med om prisen. Fløgstad som er tungt dekorert med priser fra før, sier han er glad for å være nominert med nettopp Grense Jakobselv:

- Jeg synes dette et uttrykk for at boka ikke er blitt gjemt i den tabloide skodda som så ut til å dukke opp i sommer, sier Kjartan Fløgstad.

Større risiko med Tsjernobyl

To av landets mest kjente forfattere er blant de nominerte i kategorien for skjønnlitteratur. Ved siden av Fløgstad er også Roy Jacobsen med boka "Vidunderbarn" med. Kritiker Marta Norheim er overrasket og synes juryen kunne gjort et dristigere valg:

Marta Norheim

Marta Norheim, litteraturkritiker i NRK.

Foto: Marit Hverven / NRK

- Det hadde vært morsommere om juryen hadde vært dristigere. Det er så mange bøker å velge mellom og mange som kan nå opp. Jakobsen og Fløgstad kjenner folk så godt fra før. At Ingrid Storholmen er nominert for boka "Tsjernobylfortellinger" ved siden av Karl Ove Knausgård for "Min Kamp 1" i samme kategori er derimot spennende:

- Å velge Ingrid Storholmen er dristig. Hun er mindre kjent, men desto mer spennende. "Tsjernobylfortellinger" er både eksperimentell og original, sier Norheim.

Fram til 19. november jobber nå et elektorat på ni personer med å komme fram til hvem som blir vinnere av Brageprisen 2009.

Skjønnlitteratur for voksne:

Barne- og ungdomsbøker:

Sakprosa:

Åpen klasse; oversatt skjønnlitteratur:

Les HVORFOR DISSE ER NOMINERT

I fjor fikk Per Petterson Brageprisen for romanen Jeg forbanner tidens elv.

I kategorien barne- og ungdomsbøker vant Johan Harstad, Darla – 172 timer på månen, mens Bjørn Westli fikk prisen i kategorien sakprosa for Fars Krig. Øyvind Rimbereid vant åpen klasse med diktsamlingen Herbarium.

Per Petterson

Forfatter Per Petterson har fått Brageprisen to ganger. I 2000 for 'I kjølevannet og i 2008 for 'Jeg forbanner tidens elv.'

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Kulturstrøm

 • Festspilldirektøren må gå av

  Anders Beyer fratrer som direktør for Festspillene i Bergen. Styret har ikke lenger tillit til Beyer, og har valgt å si opp arbeidsavtalen med ham etter behandling av et varsel. Det skriver styret i Festspillene i en pressemelding.  Innholdet i varselet var alvorlig og styret besluttet at det skulle iverksettes en ekstern undersøkelse.

  Advokatfirmaet Hjort leverte sin rapport til styret 17. september 2021. Rapporten er underbygget av bevis som SMS, e-poster og Messenger-meldinger som er tidsnære, det vil si fra den perioden da hendelsene fant sted. Rapporten bekrefter innholdet i varselet. Av hensyn til den fornærmede i saken vil styret ikke gå nærmere inn på hendelsesforløpet.  

 • Netflix kjøper Roald Dahl-selskap

  Strøymegiganten Netflix opplyser i ei pressemelding at dei kjøper Roald Dahl Story Company, selskapet som har rettane til karakterane og forteljingane skapt av Roald Dahl.

  Oppkjøpet bygger vidare på partnarskapet dei inngjekk for tre år sidan. Dei jobbar no med å lage ein serie basert på Charlie og sjokoladefabrikken, i tillegg til å lage ein adapsjon av Matilda The Musical.

 • Sex og singelliv-stjerne død

  Skodespelaren Willie Garson er død, 57 år gammal. Det stadfestar sonen hans på Instagram.

  Garson er kjent frå mellom anna Sex og singelliv-serien og filmane, der han spelte Stanford Blatch. Han døydde av bukspyttkjertelkreft.

  Trass i sjukdom var han nyleg på filmsettet til den kommande Sex og singelliv-filmen, «And Just Like That ...».

  Willie Garson
  Foto: AP