Hopp til innhold

Per Petterson vant Brageprisen

Petterson ble tildelt Brageprisen 2008 for sin roman "Jeg forbanner tidens elv".

Per Petterson
Foto: Berit Roald / SCANPIX

Fredag kveld ble Per Petterson tildelt den høythengende norske litteraturprisen, i kategorien skjønnlitteratur for voksne.

'Jeg forbanner tidens elv' roses av Brageprisjuryen for den språklige presisjon, og forfatterens evne til å finne frem til kjernen i de avgjørende situasjonene i livet.

«På ujålete vis skjærer han rett inn til beinet. Språket er enkelt, men av høy kvalitet setning for setning, hele boka igjennom.», heter det i juryens begrunnelse.

Petterson har skrevet romaner og noveller, og ble i 1997 nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen "Til Sibir".

Om Per Pettersons forfatterskap

De andre nominerte i kategorien var Gunnhild Øyehaug med Vente, blinke , Nikolaj Frobenius med romanen Jeg skal vise dere frykten , og Jørgen Norheim, som var nominert med romanen Adjutanten .

Vinnerne av Brageprisen 2008:

Barne- og ungdomsbøker: Johan Harstad med boken "Darlah - 172 timer på månen".

Sakprosa: Bjørn Westlie med "Fars krig".

Poesi (Åpen klasse 2008): Øyvind Rimbereid med "Herbarium".

Skjønnlitteratur for voksne: Per Petterson med "Jeg forbanner tidens elv".

Om Brageprisen

Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen, og har som formål å hedre gode forfatterskap og skape interesse for norsk litteratur.

Prisen deles ut i fire kategorier: Skjønnlitteratur, sakprosa, barne- og ungdomsbøker og åpen klasse. I tillegg til en hederspris som i fjor gikk til Guri Vesaas.

Vinnerne får en sjekk på 75.000 kroner, samt Bragestatuetten laget av kunstneren Børre Larsen. Utdelingen foregikk under Bokmessa på Lillestrøm.

I fjor var det Carl Frode Tiller som vant med romanen Innsirkling, mens Dag Solstad ble tildelt prisen i 2006 for "Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman."

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.