Ni skjulte matskatter du kan plukke selv

– Det er så mye mer digg å starte i naturen enn å pakke opp masse plastemballasje, sier kokk Astrid Regine Nässlander.

Astrid Regine Nässlander fra NRK-serien Kokkeliv plukker rognebær.

Jon Anton Brekne / NRK

– En matskatt for meg er å ha god tid til nettopp maten. Å starte på bakken, i havet, i buskene eller i toppen av et tre gir utslag i hele prosessen, sier kokk Astrid Regine Nässlander.

I NRK-serien «Kokkeliv» forteller hun om da hun flyttet fra storbylivet i København til en isolert hytte uten vann og strøm for å lære selvberging – med kort vei til naturens matfat.

– Min egen dørstokkmil vokser seg fort uoverkommelig hvis jeg glemmer å ta kontrollen. Jeg kan tenke at hvis jeg ikke kommer hjem med kilovis av ramsløk, sopp og masse eksotiske urter kan det være det samme, men det er jo bare dumt, sier hun.

Da minner hun seg selv om at hun bare kan gå en runde i hagen og plukke det hun finner.

– Og hvis ikke jeg finner noe har jeg fått meg frisk luft. Det er aldri bortkastet å prøve, mener Nässlander.

– Det er så mye mer digg å starte i naturen enn å pakke opp masse plastemballasje. Bare ikke legg lista for høyt.

Her er noen gode tips fra Kokkeliv-serien som du kan prøve selv:

Trøffeltang

Kokk Halvar Ellingsen plukker trøffeltang.

SØLVE SÆTHER / NRK
  • En rødalge som vokser på vanlig grisetang
  • Også kjent som grisetangdokke
  • Smaker trøffel når den tørkes

– Det går an å plukke trøffel uten hund, sier kokk Halvar Ellingsen. Han bruker både fersk og tørket trøffeltang i matlagingen.

Rogn fra kråkebolle

Rognen fra kråkebolle. Fra NRK-serien Kokkeliv.
Foto: SØLVE SÆTHER / NRK

– Det lever i havet, men så er det så søtt og godt. Jeg spiser kun rognen, og det er når vannet er kaldt at kråkeboller har rogn, forteller Halvar Ellingsen.

Rognebær

Astrid Regine Nässlander plukker rognebær. Fra NRK-serien Kokkeliv.
Foto: Jon Anton Brekne / NRK
  • Smaker ikke spesielt godt rett fra treet
  • Kan behandles og brukes til salater, viltmat, drikker og desserter

– Hvis man høster rognebær etter nattefrost går den verste bitterheten ut, sier Astrid Regine Nässlander. Hun bruker dem til rognebærgele.

Her er flere triks som gjør rognebær spiselig.

Kvann

Kokk Elaine Asp plukker og behandler kvann.

Jon Anton Brekne / NRK
  • Mye brukt som mat før i tiden.
  • Stengelen kan nytes rå som rabarbra, men bør skrelles
  • Både roten, planten og bladene har stort bruksområde.

Kvann er trukket frem flere ganger fordi den historisk sett har vært en av våre mest populære planter til mat og medisin. Kvann kan brukes i salater, sauser, som grønnsak eller til å lage sirup.

– Den er også god til å smaksette brennevin, fortalte Amund Asgaard i programmet «Hagen min».

Strandsnegler

Strandsnegler i gryte. Fra NRK-serien Kokkeliv.
Foto: JON ANTON BREKNE / NRK
  • Små delikatesser som er enkle å tilberede
  • Finn de som er nærmest sjøkanten
  • Plukk de største du finner

– Det som ligger i strandkanten og sjøen er noe av det nydeligste i hele verden. Et matfat med østers, hjerteskjell, teppeskjell og strandsnegler. Det å gå og plukke og knaske litt strandsnegler er utrolig gøy, sier kokk Christopher Haatuft.

Han koker dem med smør og sjøvann – se oppskriften her.

Strandkarse

Halvar Ellingsen plukker strandkarse. Fra NRK-serien Kokkeliv.
Foto: SØLVE SÆTHER / NRK
  • Mulig å oppdrive hele året
  • Har en intens wasabismak
  • Fullt utvokst har den hvite blomster og saglignende blader

– Strandkarse har en helt syk pepperrot-smak, sier Halvar Ellingsen.

Alle delene av strandkarse kan spises. Roten kan brukes som pepperrot, mens bladene kan brukes i salater.

Engsyre

Engsyre. Fra NRK-programmet Kokkeliv.
Foto: Jon Anton Brekne / NRK
  • Har en sitronaktig smak
  • Spises ofte rå
  • Kan brukes til salater, dressing eller grønnsaks- og kjøttretter

– Engsyre lukter vår og smaker godt i tillegg, sier kokk Elaine Asp. Hun bruker blant annet engsyre i rømmedressing.

Sembrakongle

Kokk Halvar Ellingsen rensker sembrakongler.

SØLVE SÆTHER / NRK
  • Fra sembrafuru.
  • Et fjelltre med en mindre bestand i Norge – dokumentert i indre strøk i Sør-Norge og helt opp til Finnmark.

– Kan bruke det på samme måte man bruker pinjekjerner stort sett, forteller Halvar Ellingsen.

Geitramsskudd

Astrid Regine Nässlander fra Kokkeliv og geiterams-skudd.
Foto: Astrid Regine Nässlander
  • Er sett på som aspargesen i naturen vår
  • Bør sankes når de er 10–20 centimeter
  • Har en mild smak som passer salat og ulike matretter

– Lag pesto, bruk fersk i salat, eller stek i smør med salt og pepper og bruk geitramsskuddene som tilbehør. Finn unge skudd eller toppskudd. Gamle stengler er harde og trasige, sier Nässlander.

Se alle episodene av Kokkeliv her.

Astrid bosatte seg på en isolert hytte uten strøm og vann for å lære seg selvberging. Nå skal hun få sambygdingene til å bruke elgkjøtt i tacoen.

Astrid bosatte seg på en isolert hytte uten strøm og vann for å lære seg selvberging. Nå skal hun få sambygdingene til å bruke elgkjøtt i tacoen.

Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

  • Slutt for Senkveld på TV 2

    Etter 20 år er det slutt. Aller siste Senkveld sendes på TV 2 den 21. mai. Programmet ble fra 2003 og til 2018 ledet av Harald Rønneberg og Thomas Numme. TV 2s programredaktør Kathrine Haldorsen sier til NTB at kanalen nå skal fornye seg.

  • «Nomadland» håvet inn Baftaer

    «Nomadland» ble den store vinneren under søndagens britiske Bafta-utdeling med seier i fire forskjellige kategorier – blant dem beste film og beste regi. Filmen handler om en kvinne som etter ektemannens død bestemmer seg for å forlate hjembyen i Nevada til fordel for et liv som nomade. Hovedrollen spilles av Frances McDormand. (NTB)

    Frances McDormand i «Nomadland».
    Foto: Searchlight Pictures. © 2020 20th Century Studios All Rights Reserved / Searchlight Pictures