Hopp til innhold

Ni skjulte matskatter du kan plukke selv

– Det er så mye mer digg å starte i naturen enn å pakke opp masse plastemballasje, sier kokk Astrid Regine Nässlander.

– En matskatt for meg er å ha god tid til nettopp maten. Å starte på bakken, i havet, i buskene eller i toppen av et tre gir utslag i hele prosessen, sier kokk Astrid Regine Nässlander.

I NRK-serien «Kokkeliv» forteller hun om da hun flyttet fra storbylivet i København til en isolert hytte uten vann og strøm for å lære selvberging – med kort vei til naturens matfat.

– Min egen dørstokkmil vokser seg fort uoverkommelig hvis jeg glemmer å ta kontrollen. Jeg kan tenke at hvis jeg ikke kommer hjem med kilovis av ramsløk, sopp og masse eksotiske urter kan det være det samme, men det er jo bare dumt, sier hun.

Da minner hun seg selv om at hun bare kan gå en runde i hagen og plukke det hun finner.

– Og hvis ikke jeg finner noe har jeg fått meg frisk luft. Det er aldri bortkastet å prøve, mener Nässlander.

– Det er så mye mer digg å starte i naturen enn å pakke opp masse plastemballasje. Bare ikke legg lista for høyt.

Her er noen gode tips fra Kokkeliv-serien som du kan prøve selv:

Trøffeltang

  • En rødalge som vokser på vanlig grisetang
  • Også kjent som grisetangdokke
  • Smaker trøffel når den tørkes

– Det går an å plukke trøffel uten hund, sier kokk Halvar Ellingsen. Han bruker både fersk og tørket trøffeltang i matlagingen.

Rogn fra kråkebolle

Rognen fra kråkebolle. Fra NRK-serien Kokkeliv.
Foto: SØLVE SÆTHER / NRK

– Det lever i havet, men så er det så søtt og godt. Jeg spiser kun rognen, og det er når vannet er kaldt at kråkeboller har rogn, forteller Halvar Ellingsen.

Rognebær

Astrid Regine Nässlander plukker rognebær. Fra NRK-serien Kokkeliv.
Foto: Jon Anton Brekne / NRK
  • Smaker ikke spesielt godt rett fra treet
  • Kan behandles og brukes til salater, viltmat, drikker og desserter

– Hvis man høster rognebær etter nattefrost går den verste bitterheten ut, sier Astrid Regine Nässlander. Hun bruker dem til rognebærgele.

Her er flere triks som gjør rognebær spiselig.

Kvann

  • Mye brukt som mat før i tiden.
  • Stengelen kan nytes rå som rabarbra, men bør skrelles
  • Både roten, planten og bladene har stort bruksområde.

Kvann er trukket frem flere ganger fordi den historisk sett har vært en av våre mest populære planter til mat og medisin. Kvann kan brukes i salater, sauser, som grønnsak eller til å lage sirup.

– Den er også god til å smaksette brennevin, fortalte Amund Asgaard i programmet «Hagen min».

Strandsnegler

Strandsnegler i gryte. Fra NRK-serien Kokkeliv.
Foto: JON ANTON BREKNE / NRK
  • Små delikatesser som er enkle å tilberede
  • Finn de som er nærmest sjøkanten
  • Plukk de største du finner

– Det som ligger i strandkanten og sjøen er noe av det nydeligste i hele verden. Et matfat med østers, hjerteskjell, teppeskjell og strandsnegler. Det å gå og plukke og knaske litt strandsnegler er utrolig gøy, sier kokk Christopher Haatuft.

Han koker dem med smør og sjøvann – se oppskriften her.

Strandkarse

Halvar Ellingsen plukker strandkarse. Fra NRK-serien Kokkeliv.
Foto: SØLVE SÆTHER / NRK
  • Mulig å oppdrive hele året
  • Har en intens wasabismak
  • Fullt utvokst har den hvite blomster og saglignende blader

– Strandkarse har en helt syk pepperrot-smak, sier Halvar Ellingsen.

Alle delene av strandkarse kan spises. Roten kan brukes som pepperrot, mens bladene kan brukes i salater.

Engsyre

Engsyre. Fra NRK-programmet Kokkeliv.
Foto: Jon Anton Brekne / NRK
  • Har en sitronaktig smak
  • Spises ofte rå
  • Kan brukes til salater, dressing eller grønnsaks- og kjøttretter

– Engsyre lukter vår og smaker godt i tillegg, sier kokk Elaine Asp. Hun bruker blant annet engsyre i rømmedressing.

Sembrakongle

  • Fra sembrafuru.
  • Et fjelltre med en mindre bestand i Norge – dokumentert i indre strøk i Sør-Norge og helt opp til Finnmark.

– Kan bruke det på samme måte man bruker pinjekjerner stort sett, forteller Halvar Ellingsen.

Geitramsskudd

Astrid Regine Nässlander fra Kokkeliv og geiterams-skudd.
Foto: Astrid Regine Nässlander
  • Er sett på som aspargesen i naturen vår
  • Bør sankes når de er 10–20 centimeter
  • Har en mild smak som passer salat og ulike matretter

– Lag pesto, bruk fersk i salat, eller stek i smør med salt og pepper og bruk geitramsskuddene som tilbehør. Finn unge skudd eller toppskudd. Gamle stengler er harde og trasige, sier Nässlander.

Se alle episodene av Kokkeliv her.

Astrid bosatte seg på en isolert hytte uten strøm og vann for å lære seg selvberging. Nå skal hun få sambygdingene til å bruke elgkjøtt i tacoen.

Astrid bosatte seg på en isolert hytte uten strøm og vann for å lære seg selvberging. Nå skal hun få sambygdingene til å bruke elgkjøtt i tacoen.

Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
  • Blir den største i Noreg i sommar

    Tons of Rock har alt seld over 130.000 billettar til festivalen i juni. Festivalsjef Jarle Kvåle er overtydd om at dei kjem til å selge alle billettane på kort tid. Dermed vil rockefestivalen på Ekebergsletta bli det største kulturarrangementet i Noreg i år.