Det bor omtrent 600 personer i området. Likevel har den lokale restauranten over dobbelt så mange på venteliste.
– Det er overveldende, sier den tidligere norgesmesteren i kokkekunst, Halvar Ellingsen.
Kvitnes gård i Vesterålen har blitt godt kjent for sin lokalproduserte og eksklusive mat de siste årene.
Men de er ikke enestående.
– Dette er en global trend som vi har sett komme. Og det er veldig spennende, sier reiselivssjef i Nordnorsk Reiseliv, Trond Øverås.
– Det er mange perler i Nord-Norge som serverer lokale råvarer. Det er folk villige til å reise langt for å oppleve, og betale for. Vi snakker om ganske store matopplevelser her, sier han.
Nordmenn har i flere år vært i ferd med å vende «tilbake til røttene», spise kortreist og bærekraftig mat. Og nå blomster virkelig denne næringen, i følge Øverås.
2020 var det store året for økt salg av lokalprodusert mat.
I november i fjor var det omsatt lokalmat og drikke for nær 12 milliarder i butikk. Det var en økningen på hele 12,6 prosent sammenlignet med 2019, i følge Landbruk- og matdepartementet.
– Det er gledelig at så mange er opptatt av kvalitet og hvor maten kommer fra, sier Ellingsen.
– Men det er jo ganske kostbart?
– Ikke med tanke på hvor mye arbeidet som kreves for å lage maten, svarer han.
Norge rundt for å spise
I Nord-Norge har interessen for eksklusiv og bærekraftig mat virkelig vokst.
NRK har snakket med drivere fra Alta i nord til Rana på Helgeland i sør. Flere holder til et godt stykke ute i distriktet:
Det er ikke bare i distriktene det ryker av kassaapparatene på restaurantene. I Tromsø går Smak som det suser med lange ventelister.
Oppskriften er den samme: sesongbasert meny, lokale råvarer, eksklusiv presentasjon.
Eier og kokk Espen Ramnestedt driver stedet med kona Eva-Linda Ramnestedt. Da pandemien slo til, måtte de naturligvis stenge i perioder, som var utfordrende.
Fullt siden gjenåpning
Men da Norge åpnet igjen, var mange nordmenn mildt sagt klare for å bruke pengene sine på å spise godt:
– Det har vært fullt siden vi åpnet opp igjen siden mai. Pågangen er enorm, sier Espen.
Også de får besøk av både lokale og tilreisende.
– Flere flyr opp til Tromsø kun for å spise hos oss. I tillegg til å se byen og spise andre steder, da, men hovedsakelig for å spise her, sier han.
Det samme gjelder for Kvitnes gård i Vesterålen.
– Så kan man jo spørre seg hvor bærekraftig det er at folk flyr i ens ærend for å spise, kommenterer Hallvar Ellingsen.
Men begge ser at det lønner seg å servere lokale og sesongbaserte råvarer på en eksklusiv måte.
Apropos dét; Ellingsen har en liten oppfordring:
– Besøk restauranter som oss ikke bare i ferien, men også til høsten. Det er jo da vi høster, sanker, jakter og slakter.