Vi vil ha eksklusiv og kortreist mat: Har 1400 på venteliste

Folk reiser langt og betaler i dyre dommer for å spise eksklusiv og lokalprodusert mat. – En global trend, sier reiselivssjef.

Hallvar Ellingsen, Kvitnes gård

Hallvar Ellingsen driver Kvitnes gård i Vesterålen. Til tross for at minimumsprisen for å spise er på 1850 kroner, har det vært kul på veggene i hele juli med 750 gjester. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Dina Storvik / NRK

Det bor omtrent 600 personer i området. Likevel har den lokale restauranten over dobbelt så mange på venteliste.

– Det er overveldende, sier den tidligere norgesmesteren i kokkekunst, Halvar Ellingsen.

Kvitnes gård i Vesterålen har blitt godt kjent for sin lokalproduserte og eksklusive mat de siste årene.

Men de er ikke enestående.

– Dette er en global trend som vi har sett komme. Og det er veldig spennende, sier reiselivssjef i Nordnorsk Reiseliv, Trond Øverås.

– Det er mange perler i Nord-Norge som serverer lokale råvarer. Det er folk villige til å reise langt for å oppleve, og betale for. Vi snakker om ganske store matopplevelser her, sier han.

Nordmenn har i flere år vært i ferd med å vende «tilbake til røttene», spise kortreist og bærekraftig mat. Og nå blomster virkelig denne næringen, i følge Øverås.

2020 var det store året for økt salg av lokalprodusert mat.

I november i fjor var det omsatt lokalmat og drikke for nær 12 milliarder i butikk. Det var en økningen på hele 12,6 prosent sammenlignet med 2019, i følge Landbruk- og matdepartementet.

Det er gledelig at så mange er opptatt av kvalitet og hvor maten kommer fra, sier Ellingsen.

– Men det er jo ganske kostbart?

– Ikke med tanke på hvor mye arbeidet som kreves for å lage maten, svarer han.

Havets frukter på fat, Kvitnes gård, 25 retter

Forberedelser på Kvitnes gård i Vesterålen.

Foto: Dina Storvik / NRK

Norge rundt for å spise

I Nord-Norge har interessen for eksklusiv og bærekraftig mat virkelig vokst.

NRK har snakket med drivere fra Alta i nord til Rana på Helgeland i sør. Flere holder til et godt stykke ute i distriktet:

Bakeriet på Trasti og Trine i Alta.
Et lite stykke utenfor Alta driver Johnny Trasti og Trine Lyrek et opplevelsessenter med restaurant, bakeri, hundekjøring - blant annet.
Turister søker matopplevelser.
De har mange dager med full restaurant. – Under pandemien har nordmenn fått opp øynene for sitt eget land, og kanskje spesielt distriktet og Nord-Norge, sier Trine.
Et selskap på Til Elise Fra Marius, restaurant og overnatting på Utskarpen, Rana kommune.
På Utskarpen i Rana kommune driver Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen «Til Elise Fra Marius». De kaller seg selv «en matdestinasjon på Helgeland».
Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen, Til Elise i Utskaprpen
Maten er mildt sagt kortreist. Også de driver overnatting og restaurant. – Vi har et stort trykk og lange ventelister. Jeg har ikke nøyaktige tall, men 30-40 på venteliste hver dag, sier Elise.

Det er ikke bare i distriktene det ryker av kassaapparatene på restaurantene. I Tromsø går Smak som det suser med lange ventelister.

Oppskriften er den samme: sesongbasert meny, lokale råvarer, eksklusiv presentasjon.

Eier og kokk Espen Ramnestedt driver stedet med kona Eva-Linda Ramnestedt. Da pandemien slo til, måtte de naturligvis stenge i perioder, som var utfordrende.

Fullt siden gjenåpning

Men da Norge åpnet igjen, var mange nordmenn mildt sagt klare for å bruke pengene sine på å spise godt:

– Det har vært fullt siden vi åpnet opp igjen siden mai. Pågangen er enorm, sier Espen.

Espen Ramnestedt, kokk og eier av gourmetrestauranten SMAK i Tromsø.

Espen Ramnestedt, kokk og eier av gourmetrestauranten Smak i Tromsø.

Foto: Ane Sofie Rønnfeldt / NRK

Også de får besøk av både lokale og tilreisende.

– Flere flyr opp til Tromsø kun for å spise hos oss. I tillegg til å se byen og spise andre steder, da, men hovedsakelig for å spise her, sier han.

Det samme gjelder for Kvitnes gård i Vesterålen.

– Så kan man jo spørre seg hvor bærekraftig det er at folk flyr i ens ærend for å spise, kommenterer Hallvar Ellingsen.

Men begge ser at det lønner seg å servere lokale og sesongbaserte råvarer på en eksklusiv måte.

Apropos dét; Ellingsen har en liten oppfordring:

– Besøk restauranter som oss ikke bare i ferien, men også til høsten. Det er jo da vi høster, sanker, jakter og slakter.

Halvar ble tidenes yngste NM-vinner i kokkekunst. Nå skal han åpne en gourmetrestaurant i en liten bygd i Vesterålen, og alt står på spill.

Halvar ble tidenes yngste NM-vinner i kokkekunst. Nå skal han åpne en gourmetrestaurant i en liten bygd i Vesterålen, og alt står på spill.