Hopp til innhold

Nedgang over hele verden

Nye tall viser at nedgangen i platesalget er et globalt problem.

Illustrasjonsfoto: Platebutikk

Et stadig sjeldnere syn over hele verden: Folk som kjøper musikk i platebutikken.

Foto: Colourbox.com

Ifpi-sjef Frances Moore

Ifpi-sjef Frances Moore sier så mye som ti prosent av arbeidsstyrken innenfor den kreative sektor vil være borte innen år 2015.

Foto: Matt Dunham / Ap
Illustrasjonsbilde: Headset på handlevogn

Vi både kjøper stadig mer musikk på nettet, men samtidig er 19 av 20 låter som blir lastet ned fra nettet ulovlige.

Foto: Colourbox.com
Universal-sjef Max Hole

Universal-sjef Max Hole tror ikke musikk-salget går ned fordi ungdommen bruker mer tid på sosiale medier.

Foto: Matt Dunham / Ap
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Som vi har kunnet lese den siste tiden er salget av cd-plater stadig på vei ned, både i Norge og i USA. Nå viser nye tall at dette gjelder for hele verden.

Det globale salget av musikk falt med ni prosent det siste året, viser tallene fra rapporten som ble lagt fram av Ifpi, på en pressekonferanse i London torsdag.

95 prosent ulovlig

I tillegg viser det seg at hele 95 prosent av all musikk som lastes ned fra nettet skjer ulovlig. Noe som også pekes på som hovedgrunnen til det sterke fallet i salg av fysiske produkter.

- Som industri er vi veldig sårbare. Vi jobber nå innenfor et svært vanskelig klima, når 19 av 20 nedlastinger er ulovlige, sa Ifpi-sjef Frances Moore ifølge Reuters til pressen.

Les også:

- Vi fikk utført uavhengig forskning sist år som viser at det i Europa vil forsvinne omkring 1,2 millioner jobber innenfor den kreative sektoren innen 2015 – eller omtrent 10 prosent av arbeidsstyrket, var hans dystre spådom.

Digitalt salg øker

Den globale nedgangen på ni prosent I 2010 følger opp et fall på sju present fra 2009. Og inntektene bare fortsetter å synke til tross for at det lovlige digitale musikksalget fortsetter å øke.

Globalt økte salget av lovlig nedlastet eller streamet musikk med seks prosent i året som gikk.

Moore mener, ifølge Dagens Næringsliv, at nye tjenester som Wimp og Spotify er de viktigste faktorene i den digitale veksten.

Max Hole, en av sjefene i Universal Music, ser imidlertid minst ett lys i enden av den svært mørke tunellen. Han mener bransjen har grunn til optimisme siden stadig flere forbrukere får tilgang til musikk via sine smarttelefoner og nettbrett.

- Finnes ikke bevis

I tillegg skal piratvirksomheten ha gått ned i land der myndighetene har gått til aksjon, som i Sør-Korea og Frankrike.

En kan kanskje også spørre seg om ikke unge mennesker i dag bruker så mye tid på sosiale medier at musikkforbruket rett og slett har gått ned.

Det tror ikke Max Hole noe på.

- Det er ikke sant. Det finnes ikke bevis for noe slikt. Forbruket av musikk i alle tilgjengelige kanaler og sjangre bare øker. Alle digitale kanaler som bærer musikk, fra YouTube til radio og streamingtjenester går bare oppover. Musikk betyr mer for folk følelsesmessig enn noen gang, sier Hole ifølge Dagens Næringsliv.

Kulturstrøm

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB