NRK Meny
Normal

- Klarer ikke stoppe nedgangen

Lovlig streaming og nedlasting klarer ikke demme opp for nedgangen i inntektene til plateselskapene.

Illustrasjonsbilde, nedlasting av musikk

Lovlig nedlasting og streaming er blitt alternativet til cd-plater, men er ikke blitt stort nok ennå.

Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox

Geoff Taylor, BPI

Geoff Taylor, sjef for BPI (som tilsvarer norske Ifpi) er redd for at investeringer i digitale tjenester og britiske musikalske talenter ville tørke opp.

Foto: BPI
Illustrasjonbilde: Musikklytting

Både lovlig og ulovlig nedlasting øker, men den lovlige delen klarer ikke kompensere for tapte inntekter fra cd-salget.

Foto: dlaborde / PHOTOPQR/LA NOUVELLE REPUBLIQUE / COLOURBOX
Taylor Swift

Countryartisten Taylor Swift forsetter å toppe Billboard-lista, men med stadig lavere salgstall.

Foto: Richard Drew / Ap
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Til tross for at stadig mer av musikkforbruket på nettet har gått over i lovlige former klarer ikke platebransjen å hente inn det de har tapt på det stadig synkende platesalget.

- Klarer ikke å veie opp

Vi ser et stadig mer oppdelt musikkmarked der cd-salget synker, lovlig nedlasting og streaming øker og vinyl-platene har fått sin renessanse . Likevel klarer ikke de positive trekkene ved utviklingen å kompensere for plateselskapenes tapte CD-salg.

Les også:

- Lovlig nedlasting klarer ikke å veie opp for nedgangen i CD-salget, fordi det overskygges av ulovlig konkurranse, sier Geoff Taylor, sjefen for BPI (British Phonographic Industry) til The Independent.

Mens vi denne uken har kunnet lese at inntektene til plateselskapene i Norge de siste ti åra har blitt halvert, viser nye tall at nedgangen også fortsetter i Storbritannia.

7 prosent ned

Albumsalget falt i Storbritannia med 7 prosent i året som gikk, mens den lovlige digitale nedlastingen økte med nesten 33 prosent. Det ble solgt 14 millioner færre cd-plater i Storbritannia i 2010 enn året før.

Når det gjelder singler (eller digitale enkeltlåter) er tallene mer positive. Der økte salget med 6 prosent i året som gikk, men 98 prosent av salget var på digitale plattformer. Det selges altså svært få cd-singler .

- Vi må få til meningsfulle tiltak for å takle den ulovlige nedlastingen. Det blir helt avgjørende dersom vi skal stabilisere det britiske musikksalget - enn si komme tilbake til vekst i markedet, sier Geoff Taylor som er redd for at investeringer i digitale tjenester og britiske musikalske talenter ville tørke opp.

Ny bunn-notering

I tillegg til disse negative nyhetene har også det amerikanske platemarkedet fått en ny bunn-notering.

Countrystjerna Taylor Swift ligger for sjette uka på rad øverst på den amerikanske Billboard 200-lista med låta «Speak now». Dette er til tross for at salget av melodien har gått ned med 32 prosent siden forrige uke og «bare» solgt 52.000 kopier.

Det betyr at den har det laveste salget for en toppnotering siden Nielsen SoundScan startet sine målinger av musikksalget i USA i 1991.

Kulturstrøm

  • Jobbar mot neste års festival

    Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.