Hopp til innhold

Når kan kollegaen din få sparken?

Hva er riktig reaksjon på seksuell trakassering? Test om du klarer å tippe utfallet av disse sakene.

Illustrasjon Me Too

SEKSUELL TRAKASSERING: NRK har sett på rettsavgjørelser i saker om seksuell trakassering. Klarer du å tippe hva retten mener er riktig reaksjon?

Foto: Illustrasjon: Tom Bob Peru Aronsen

De aller fleste tilfellene av seksuell trakassering håndteres på arbeidsplassen. Men hvis striden ikke løses, kan saken ende i retten.

NRK har søkt opp rettsavgjørelser rundt dette. Alle sakene er basert på virkelige hendelser, men de er endret slik at de involverte ikke skal bli gjenkjent. Navnene er fiktive, og alder er ikke eksakt gjengitt.

Etter hvert eksempel kan du se hva lovverket sier og hvordan saken endte.

Test om du kan forutse hva utfallet ble!

Svarene du gir blir ikke delt med andre eller lagret av NRK.

1/5 Julebordet

Illustrasjon seksuell trakassering
Foto: Tom Bob Peru Aronsen / NRK

Et salgsfirma har julebord og Eirik, som er i 40-årene, er teamleder. Han spanderer mye drikke på Pia og Anette, som er like under 20 år gamle. De er nylig ansatt i firmaet, men ikke direkte underordnet Eirik.

Pia blir overstadig beruset, utvises fra hotellet, men kommer senere tilbake. Eirik hjelper henne på beina igjen. Senere oppdager betjeningen at Eirik har seksuell omgang med Pia på hotellet. Senere prøver han å kysse Anette og beføle henne under skjørtet, men blir avvist.

Begge jentene reagerte sterkt på det som skjedde, og var redde for å møte Eirik på jobb etter dette.

Eirik sier han ikke husker noe av det som skjedde. Han benekter ikke jentenes forklaringer. Uansett mener han at handlingene ikke er så graverende at det gir grunnlag for oppsigelse. Han mener det dreier seg om handlinger mellom voksne mennesker i en sosial sammenheng.

Eirik blir oppsagt. Begrunnelsen for oppsigelsen er «utilbørlig opptreden som ikke er forenlig med lederstilling», og gjaldt uverdig adferd av seksuell karakter på bedriftens julebord.

Eirik mener oppsigelsen er ugyldig og krever erstatning.

Hvordan ender saken?

2/5 Festbildene

Illustrasjon til sak om seksuell trakassering
Foto: Illustrasjon Tom Bob Per Aronsen / NRK

Tone er ansatt i et salgsfirma med mye festing. På salgsmøter bor alle ansatte på hotell, og på kveldene drikkes det en del alkohol. Flere ansatte tar bilder, og noen av disse kan være utfordrende og ha et seksualisert innhold. Bildene blir senere vist på storskjerm og lagt ut på selskapets server som alle de ansatte har tilgang til. Noen av bildene var av Tone.

Ett av bildene forestiller at en mann onanerer.

Tone tar ikke opp saken der og da, men flere år senere havner saken i retten da hun mener å ha krav på oppreisning.

Hun mener at hun har vært utsatt for seksuell trakassering, og at arbeidsgiveren ikke har oppfylt ansvaret de har i henhold til likestillingsloven § 8.

Bedriften argumenterer med at det ikke er holdepunkter for at Tone følte seg krenket, og bemerker at det gikk tre år fra et bestemt salgsmøte med bilder på storskjerm til Tone fant ut at hun var krenket. De påpeker også at de som viste frem bildene ikke hadde noen høyere stilling enn Tone.

De bemerker at Tone selv har delt lignende festbilder på epost.

Har Tone krav på oppreisning?

3/5 Mobbingen

Illustrasjon
Foto: Illustrasjon: Tom Bob Peru Aronsen / NRK

Petter og Dag jobber i brannvesenet. På en fest drikker Dag litt mye og gir Petter en lang klem og et kyss på kinnet. Etter dette begynner Petter å kalle Dag for «homse».

Petter sier i retten at han har sagt «homo» rundt ti ganger, men at dette har vært en spøkefull tone mellom de to.

Kollegaer sier de oppfatter situasjoner og hendelser mellom de to som ren mobbing. Dag sier bruken av ordet homo er veldig plagsomt, og betegner det selv som mobbing. Dette varer i halvannet år. Dag unngår Petter mer og mer, og blir i en periode sykmeldt.

Petter blir oppsagt, men går til retten fordi han mener oppsigelsen er usaklig.

Hva mener retten ville være riktig reaksjon?

4/5 Penisbildene

Illustrasjon
Foto: Illustrasjon: Tom Bob Per Aronsen / NRK

Hans er elektriker og har jobbet flere år i samme firma. Han er i 40-årene. Turid er rett under 20 og lærling. En dag får hun en melding fra Hans med bilde av hans penis. Hun reagerer med avsky på dette.

Hun får også meldinger om at Hans gjerne vil «varme henne».

Det viser seg at Hans også har sendt slike bilder og meldinger til andre kvinnelige ansatte. Hans erkjenner at disse bildene og meldingene er sendt, og at det var gjort for å få kontakt med Turid, og at hun kanskje hadde lyst til å ligge med ham.

Saken ender med at Hans blir sagt opp. Hans mener en advarsel hadde vært nok, og at han kunne vært flyttet til en annen avdeling. Han går til retten for å få oppsigelsen opphevet.

Firmaet mener oppsigelsen er saklig begrunnet. De sier handlingene medfører brudd på arbeidsavtalen og interne retningslinjer. Det blir også vist til arbeidsmiljøloven § 4-3 og likestillingsloven § 8. De bemerker at handlingen også rammes av straffeloven § 298.

Hva mener retten ville være riktig reaksjon?

5/5 Sikkerhetsvakta

Illustrasjon
Foto: Illustrasjon: Tom Bob Per Aronsen / NRK

Bernt er i 60-årene og jobber i et sikkerhetsfirma. Trude er vaktleder. En dag hun kommer for å be Bernt avslutte pausen, sitter Bernt med buksebeina trukket opp, i strid med uniformsreglementet. Bernt sier: «Håper det ikke blir for mye mann for deg, sånn at du dåner, og hvis du gjør det så kan jeg bare bære deg opp på et hemmelig rom.»

Trude sier han ikke skal snakke slik.

Når Bernt senere konfronteres med dette, sier han at det bare var humoristisk ment.

En annen dag står han i heisen sammen med Bente og flere andre andre. I heisen begynner Bernt å kneppe opp skjorteknappene sine – noe som ifølge Bernt var vanlig da de ansatte var på vei til omkledningsrommet.

Han henvender seg til Bente, knepper opp skjorten og spør om hun «vil se mer».

Bernt får først beskjed om at Bente har varslet ledelsen om den andre hendelsen, etter at han allerede har bragt oppsigelsen inn for retten.

Han ber om at oppsigelsen kjennes ugyldig, og at firmaet betaler ham erstatning.

Hva mener retten ville være riktig reaksjon?

Flere saker om seksuell trakassering:

– Kanskje på tide at vi forstår mennene

Likestillings- og diskrimineringsombudet: Hva er egentlig seksuell trakassering?

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters