Hopp til innhold

Når får vi se disse pandemi-filmene?

Her er våre forslag for å hjelpe norsk filmbransje tilbake på jobb – etter korona.

test

Norsk film hedrer seg selv med utdelingen av Amandaprisene denne helga. Det skjer samtidig som at filmbransjen forhåpentligvis i ferd med å ta farvel med både pandemi og glisne kinosaler.

Da står vi foran et stort og ulmende spørsmål: Vil det nå komme en bølge av norske filmer hvor korona står sentralt i handlingen?

For å gi litt starthjelp har NRK tatt seg friheten til å komme med noen forslag til mulige filmprosjekter:

Olsenbandens siste stikk
Illustrasjon: Martin Mikal Nesheim / NRK

Sammendrag: Olsenbanden har gjort et brekk og må skynde seg ut av landet. Men de står fortsatt i kø for å få dose nummer to, og mangler dermed vaksinesertifikatet som gjør at de kan reise. Likevel: Egon Olsen har – som alltid – en helmaks plan. Dynamitt-Harry blir tilkalt, og sammen prøver de å sprenge seg inn hvelvet hvor det flytende gullet fra Moderna og Pfizer oppbevares.

Kommandør Nakstad
Illustrasjon: Jonas Laumann / NRK

Sammendrag: Kommandør Nakstad er bekymret. Han aktiverer Kode Rød og går i krigen sammen med sine fire fryktløse medhjelpere. Ved hjelp av unike superkrefter skal de konfrontere monsteret «R-TALLET». Men først må de nedkjempe Charter-Svein fra planeten Vaccinus Scepticus, som bombarderer dem med brennende munnbind.

Øde på Oslo S
Illustrasjon: Martin Mikal Nesheim / NRK

Sammendrag: Pendlerne er borte, togene er tomme og bagettene på Deli de Luca er tørrere enn noensinne. Du er helt alene i morgenrushet og må kjempe med en hostende zombie med et løst forhold til tometersregelen. Denne postapokalyptiske grøsseren gir garantert større frysninger enn å bli varslet om «buss for tog».

Karsten og Petra havner i hver sin kohort
Illustrasjon: Martin Mikal Nesheim / NRK

Sammendrag: Bestevennene Karsten og Petra blir trassige over å ha havnet i hver sin kohort i barnehagen. Nå har de bestemt seg for å feire femårsdag med HELE avdelingen invitert, hvor de skal sitte tett ved et langbord og hvor ingen papptallerkner med sjokoladekake er merket med navn. I sin bursdagstale siterer Petra sin favorittdikter Bent Høie og sier: «Når du er fem år gammel er det ingenting som heter «neste sommer»».

Hjemmeundervisning med Gymnaslærer Pedersen
Illustrasjon: Maria Ødegaard / NRK

Sammendrag: Gymnaslærer Pedersen ønsker å undervise sine studenter om hvorfor vi trenger en kommunistisk revolusjon i Norge. Men når den fysiske undervisningen skal over på Zoom blir det tøft for læreren med begrenset teknisk kompetanse. Og trenger man egentlig å vite hvor mute-knappen er i en maoistisk utopi?

Dianas utsatte bryllup
Illustrasjon: Martin Mikal Nesheim / NRK

Sammendrag: Diana skal om kort tid gifte seg, men nå må paret plutselig ta en mye større avgjørelse: Arrangere bryllup uten favoritt-tante-Bjørg, som er i risikogruppa – eller vente i et helt år? Har svigermor symptomer på korona eller er hun bare rørt av talene? Og vil Diana gidde å ligge med ektemannen på bryllupsnatta etter at han har pådratt seg koronakropp det siste året?

Fredrikssons vaksinefabrikk
Illustrasjon: Andre Brenni / NRK

Sammendrag: Personalet på Fredrikssons fabrikk syr munnbind for harde livet, men blir plutselig pålagt å produsere koronavaksine. Direktør Fredriksson sliter med å motivere Pia, Oddveig, Margit og Kari, som plutselig krever å få status som «samfunnskritisk personell». Klarer de å bidra til å redde verden – eller ender det som vanlig med sarkastiske meldinger og trusler om streik?

Tatt av vattpinnen
Illustrasjon: Martin Mikal Nesheim / NRK

Sammendrag: På dagtid er hun en sjarmerende helsearbeider på den lokale Covid-teststasjonen. Men om natten blir hun en seriemorderske som dytter vattpinnen altfor langt inn i nesen slik at den treffer lillehjernen på hennes beilere. NB: 18 års aldersgrense.

Mormor savner de åtte ungene
Illustrasjon: Ingrid Reime / NRK

Sammendrag: Det har blitt ensomt i skogen for den koronaisolerte Mormor, som savner de åtte ungene. Samtidig har sinnet over den dårlige bredbånddekninga ført til at hun nå sitter på en grusom hemmelighet: I myra bak huset hennes ligger et ukjent antall telemontører begravd. Klarer hun å holde på hemmeligheten lenge nok til å få se Morten Minstemann igjen?

Fikk du også med deg denne?

Kulturstrøm

 • Bygget Pir i Ålesund vant pris

  Det røde betongbygget Pir i sentrum av Ålesund vinner æresprisen Betongtavlen 2022. Prisen deles ut av Norske arkitekters landsforbund og Norsk Betongforening.

  Det seks etasjer høye kontorbygget er tegnet av Mad arkitekter og Sandbakk og Pettersen arkitekter. – Vi er utrolig stolte. Det å tegne ny arkitektur i en by som Ålesund er en stor utfordring, skriver Magnus Pettersen i Mad arkitekter i en pressemelding.

  Pir Ålesund, vinner av Betongtavlen 2022 av Mad arkitekter
  Foto: Mad arkitekter
 • Iran innfører 60 minutts angrefrist for «desinformasjon»

  Iranske medium får no ein angrefrist på 60 minutt til å rette opp i desinformasjon, opplyser styresmaktene sitt cybersenter.

  I ei fråsegn frå senteret heiter det at alle informasjonstenester er pålagde å korrigere desinformasjon innan ein time. Bakgrunn for nyheitsmeldingar må leggast fram i løpet av 24 timar.

  Cybersenteret er underlagt eit råd som er nedsett av Iran sin øvste leiar ayatolla Khamenei. Senteret handterer alle saker som omfattar innlegg og ulike typar informasjon på nettet.

  Organisasjonen Reportere uten grenser ser på senteret som eit sensurorgan.

  Den politiske leiinga i Iran har gjentatte gonger skulda andre land og sosiale medium for å bidra til dei omfattande demonstrasjonane mot prestestyret. Observatørar ser denne framstillinga som eit forsøk på å dekke over den eigentlege årsaka til uroa.

  Den 22 år gamle kurdaren Mahsa Amini blei arrestert i midten av september for å ikkje ha dekka til håret, og døydde i politiet si varetekt. Hendinga utløyste dei landsomfattande protestane som no blir slått ned på av styresmaktene.

  (NTB)