Vi feirer årets norske filmer og gir deg alt du trenger for å mene noe om nominerte og vinnere! Programleder Mona B. Riise, hennes makker Torkil Risan og de filmelskende gjestene deres kommenterer prisutdelingen fra Haugesund direkte og Filmpolitiets Birger Vestmo bidrar med sitt blikk.

Amandaprisen

Oppsummert

Lørdag kveld gikk den 37. utgaven av den tradisjonsrike Amandaprisutdelingen av stabelen i Haugesund.

 • Fire priser til Flikkes «Ninjababy»

  Ingvild Sve Flikkes film «Ninjababy» fikk fire priser under Amanadpris-utdelingen lørdag. Filmen fikk prisen for Beste regi (Flikke), Beste kvinnelige skuespiller (Kristine Kujath Thorp), Beste mannlige birolle (Nader Khademi), pluss prisen for Beste manus (Johan Fasting, Yngvild Sve Flikke og Inga H. Sætre).

  Beste regi til Yngvild Sve Flikke på Amandaprisutdelingen.
  Foto: NRK
 • Kunsteren og tyven Årets kinofilm

  Amanda for beste norske kinofilm gikk til «Kunsteren og tyven» Regissør Benjamin Ree og filmen har høstet mange priser og lovvord for den spesielle historien om den tsjekkiske kunstneren Barbora Kysilkova, som ble frastjålet to store malerier, og tyven hun oppretter et varmt og uventet vennskap med.

  Amanda for beste norske kinofilm gikk til «Kunsteren og tyven».
  Foto: NRK
Amandaprisen 2021 vignett.

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK