Hopp til innhold

Blir dette den neste norske katastrofe­filmen?

Norsk film har druknet Geiranger og revet Oslo i fillebiter. Men hva blir det neste? Her er 11 forslag.

Plakat for den fiktive filmen "Kommunereformen"
Foto: Laget av Øyvind Johannessen/NRK

Geolog Kristian Eikjord (spilt av Kristoffer Joner) og hans familie har virkelig fått kjørt seg i møtet med naturkrefter på norsk jord. Han var i sentrum da Geiranger ble rammet av tsunami i filmen «Bølgen». Og han var på feil sted til feil tid da et jordskjelv jevnet store deler av Oslo sentrum med jorden i filmen «Skjelvet».

Filmplakat for filmen Bølgen

Plakat for katastrofefilmen «Bølgen» fra 2015.

Produksjons­selskapet Fantefilm, som står bak begge disse filmene, har fått 15 millioner kroner av staten til en ny, topphemmelig film. Det eneste vi vet er at filmen blir «spektakulær, spennende og dramatisk». I tillegg skal det lages en katastrofefilm om tunnelbrann på Vestlandet.

NRK har følgende innspill til mulige temaer for den neste, typisk norske katastrofefilmen:

ettall

Filmplakat for den fiktive filmen "Den første snøen"
Foto: Laget av Mari Grafsrønningen/NRK

Idet vinterens første snøfnugg lander i hovedstaden, lammes en hel nasjon. All kollektivtrafikk stopper, skoler stenger og utenlandske vogntog sperrer veiene. Samtidig fører krisen med seg uhyggelige konsekvenser: Store deler av befolkningen i Nord-Norge må hasteinnlegges på sykehus etter å ha pådratt seg alvorlige tilfeller av latterkrampe.

totall
Filmplakat for den fiktive filmen «Flåtten»
Foto: Laget av Lene Sæter/NRK

Katastrofen er et faktum når den lille, idylliske vestlandsbygda invaderes av blodtørstig flått. Befolkningen må skaffe seg høye gummistøvler, pinsetter og flåtthalsbånd mens de venter på evakuering. Rekker Flåttskvadronen fram i tide?

tretall
Plakat for den fiktive filmen Kommunereformen
Foto: Laget av Øyvind Johannessen/NRK

I en direktesendt tale får den lille kommunen Rævfjord skrekkbeskjeden av kommunalminister Jan Tore Sanner (spilt av Jon Øigarden): De skal slås sammen med nabokommunen Pessvik. Nå må befolkningen kjempe mot økt eiendomsskatt, dårligere barseltilbud og et nytt og uforståelig kommunevåpen.

firetall
Plakat for den fiktive filmen "Medarbeidersamtalen"
Foto: Laget av Åsmund Matzow/NRK

Stemningen er trykkende og uhyggelig hjemme hos familien Eikjord. Tidligere på dagen har far i huset mottatt innkallelse til den årlige medarbeidersamtalen. Hva har han egentlig bidratt med det siste året? Hvor ser han seg selv om fem år? Et fortettet, psykologisk selvransakelsesdrama.

femtall
Plakat for den fiktive filmen "Gluten"
Foto: Laget av Kjartan Michalsen/NRK

En liten brødskalk utløser et drama på ramme alvor. Uten å kjenne til sin autoimmune sykdom blir Einar Glutenberg (Kristoffer Joner) oppblåst og uvel etter å ha inntatt gluten. Operasjonen med å få fram en nødrasjon med bokhvete i tide blir et nervepirrende kostholdsdrama.

sekstall
Plakat for den fiktive filmen Buss for tog
Foto: Laget av Lene Sæter/NRK

På vei til påskeferie opplever de alle familiers mareritt. På grunn av togstreik må de fraktes til fjells med buss. De blir dermed ofre for en konstant strøm av kolonnekjøring, manglende reisekvitteringer og rasende medreisende på jakt etter refusjon. Rekker familien til fjells før påsken er over?

(Oppfølgerfilmen «Tog for buss for tog» er allerede under planlegging).

sjutall
Plakat for den fiktive filmen "Trekken"
Foto: Laget av Snorre Berge/NRK

Ute er det full sommer, men det gamle huset er hjemsøkt av trekk. Bevæpnet med tettelister og kitt starter en influensasyk far jakten på luftstrømmene og de ørsmå bevegelsene i gardinene. Rekker han å stenge ute trekken før alle sykedagene hans er brukt opp?

åttetall
Plakat for den fiktive filmen "Eldrebølgen"
Foto: Laget av Tom Bob Peru Aronsen/NRK

De er gamle, de er mange, og de er sinte. De store etterkrigskullene er nå pensjonister, og de vil ha hjelp. Nå. Fastleger, hjemmehjelptjeneste og folkevalgte er fritt vilt når horder av misfornøyde pleietrengende nekter å ta et nei for et nei. Og de er ikke redde for å skrive sinte innlegg på Facebook med store bokstaver.

nitall
Plakat for den fiktive filmen "Svenske tilstander"
Foto: Laget av Martin Mikal Nesheim/NRK

Bare dager før Harry Hendels store 50-årsfeiring blir han tatt i tollen etter å ha svenskehandlet for mye bacon og folköl på Nordbysenteret. I en desperat operasjon klarer han å rømme fra politi og tollere i denne apokalyptiske roadmovien hvor alt står på spill.

titall
Filmplakat for den fiktive filmen Avfølgingen
Foto: Laget av Håvard Gjelseth/NRK

En profilert pappa-blogger og influencer opplever at antallet følgere på sosiale medier stuper. Dermed starter jakten etter svar på hvordan algoritmene i sosiale medier fungerer. Samtidig tikker antallet likes og følgere ubønnhørlig mot null.

ellevetall
Plakat for den fiktive filmen "Rekkeviddeangsten"
Foto: Laget av Stefan Ogden/NRK

På vei over Finnmarksvidda i 30 minusgrader sprer frykten seg i Tesla-kupéen. Vil de nå fram til ladestasjonen i Karigasniemi på finsk side av grensen før elbilen går tom for batteri? Eller går familien den sikre, men miljøvennlige, død i møte?

Anbefalt quiz:

Kulturstrøm

  • «Motståndaren» blir svensk Oscar-kandidat

    Filmen om en bekymret, iransk bryter er Sveriges Oscar-kandidat.

    – Det er litt uvirkelig, sier regissør av «Motståndaren», Milad Alami til TT om at den svenske Oscar-komiteen valgte hans film foran blant annet Lukas Moodysons «Tilsammans 99».

    Allerede er hans film valgt ut som svensk kandidat til Nordisk råds filmpris, som deles ut i oktober.

Flere kulturnyheter