NRK Meny
Normal

Lennons dress under hammeren

Den hvite dressen fra Abbey Road-coveret ble nylig solgt på en auksjon i USA

The Beatles Abbey road

The Beatles sitt legendariske Abbey road-cover. Lennon går fremst i sin hvite dress.

Foto: plateomslag

John Lennon i desember 1980, bare dager før han ble myrdet utenfor sitt hjem i New York.

John Lennon i desember 1980, bare dager før han ble myrdet utenfor sitt hjem i New York.

Foto: AP
Paul McCartney på scenen under Nobelkonserten i 2001

Miljøaktivisten Paul McCartney på scenen under Nobelkonserten i 2001

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX
Ringo Starr

Ringo Starr bak trommene, slik vi kjenner han aller best. Nå vil både fans og en minister redde barndomshjemmet hans

Foto: Vince Bucci / AP
Barndomshjemmet til Ringo Starr

Barndomshjemmet til Ringo Starr som byrådet i Liverpool vil rive.

Foto: PAUL ELLIS / Afp
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den hvite dress som John Lennon bruker på albumcoveret til Abbey Road, ble nylig solg på auksjon i USA for 46 000 dollar, som tilsvarer 270 000 norske kroner. Prisen var langt under forventet verdi som var satt til 120 000 dollar (700 000 kroner), basert på da dressen sist ble solgt i 2005.

Designerdress

Dressen ble laget i Paris i 1969 av designeren Ted Lapidus, og har hatt flere eiere siden det legendariske bilde hvor bandet krysser veien ved Abbey Road Studios.

Lennon gav i sin tid dressen til sin venn Richard Ross, men da han døde ble den gitt til Cynthia Lennon, Lennons første kone, som deretter solgte den til en ukjent musiker i 1996.

Les også:

Vil ha vegetarianerdag

Lennons låtskrivermakker i the Beatles, Paul MacCartney, er også i ilden om dagen. Som den svorne vegetarianer han er, vil han nå at India skal ha en egen vegetarianerdag.

Han skal derfor ha skrevet et brev til Manmohan Singh, statsministeren i India, hvor han håper den 12. januar kan bli dagen for å feire vegetarisme. Gjeldene dato er dagen da PETA ble grunnlagt i India.

- Et slikt vedtak vil redde uendelig mange dyr, redusere skadene på miljøet som kjøttindustrien bidrar til og det kan hjelpe på samvittigheten til de som deltar. Det vil bli en feiring av livet – alt liv, skriver han i brevet.

McCartney har også tidligere kjempet for dyrs rettigheter i India. I 2000 tok han kontakt med den daværene statsministeren, hvorpå han ville sette en stopper for salg av skinn på svartebørsen i landet.

Ministerhjelp for Ringo

Også Ringo Starr, trommisen i the Beatles, er aktuell om dagen. Eller rettere sagt barndomshjemmet hans. I desember gav byrådet i Liverpool tommelen opp for å rive huset som befinner seg i Madryn Street for å oppgradere bygningene i området.

Nå skal altså boligminister Grant Shapps, på vegne av alle Beatles-fans, forsøke å stoppe rivingen. Problemet er at byrådet har fått innvilget at huset skal rives, og det vil også beboerne i området.

Starr bodde dessuten der bare i kort tid før familien flyttet til Admiral Grove som fortsatt står uendret.

Turistattraksjon

Barndomshjemmene til de andre Beatlesmedlemmene er i dag populære turistattraksjoner i Liverpool. Hjemmene til Lennon og McCartney både eies og drives av National Trust, mens George Harrisons bardomshjem fortsatt eies privat.

Les også:

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP