Hopp til innhold

Lennons dress under hammeren

Den hvite dressen fra Abbey Road-coveret ble nylig solgt på en auksjon i USA

The Beatles Abbey road

The Beatles sitt legendariske Abbey road-cover. Lennon går fremst i sin hvite dress.

Foto: plateomslag

John Lennon i desember 1980, bare dager før han ble myrdet utenfor sitt hjem i New York.

John Lennon i desember 1980, bare dager før han ble myrdet utenfor sitt hjem i New York.

Foto: AP
Paul McCartney på scenen under Nobelkonserten i 2001

Miljøaktivisten Paul McCartney på scenen under Nobelkonserten i 2001

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX
Ringo Starr

Ringo Starr bak trommene, slik vi kjenner han aller best. Nå vil både fans og en minister redde barndomshjemmet hans

Foto: Vince Bucci / AP
Barndomshjemmet til Ringo Starr

Barndomshjemmet til Ringo Starr som byrådet i Liverpool vil rive.

Foto: PAUL ELLIS / Afp
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den hvite dress som John Lennon bruker på albumcoveret til Abbey Road, ble nylig solg på auksjon i USA for 46 000 dollar, som tilsvarer 270 000 norske kroner. Prisen var langt under forventet verdi som var satt til 120 000 dollar (700 000 kroner), basert på da dressen sist ble solgt i 2005.

Designerdress

Dressen ble laget i Paris i 1969 av designeren Ted Lapidus, og har hatt flere eiere siden det legendariske bilde hvor bandet krysser veien ved Abbey Road Studios.

Lennon gav i sin tid dressen til sin venn Richard Ross, men da han døde ble den gitt til Cynthia Lennon, Lennons første kone, som deretter solgte den til en ukjent musiker i 1996.

Les også:

Vil ha vegetarianerdag

Lennons låtskrivermakker i the Beatles, Paul MacCartney, er også i ilden om dagen. Som den svorne vegetarianer han er, vil han nå at India skal ha en egen vegetarianerdag.

Han skal derfor ha skrevet et brev til Manmohan Singh, statsministeren i India, hvor han håper den 12. januar kan bli dagen for å feire vegetarisme. Gjeldene dato er dagen da PETA ble grunnlagt i India.

- Et slikt vedtak vil redde uendelig mange dyr, redusere skadene på miljøet som kjøttindustrien bidrar til og det kan hjelpe på samvittigheten til de som deltar. Det vil bli en feiring av livet – alt liv, skriver han i brevet.

McCartney har også tidligere kjempet for dyrs rettigheter i India. I 2000 tok han kontakt med den daværene statsministeren, hvorpå han ville sette en stopper for salg av skinn på svartebørsen i landet.

Ministerhjelp for Ringo

Også Ringo Starr, trommisen i the Beatles, er aktuell om dagen. Eller rettere sagt barndomshjemmet hans. I desember gav byrådet i Liverpool tommelen opp for å rive huset som befinner seg i Madryn Street for å oppgradere bygningene i området.

Nå skal altså boligminister Grant Shapps, på vegne av alle Beatles-fans, forsøke å stoppe rivingen. Problemet er at byrådet har fått innvilget at huset skal rives, og det vil også beboerne i området.

Starr bodde dessuten der bare i kort tid før familien flyttet til Admiral Grove som fortsatt står uendret.

Turistattraksjon

Barndomshjemmene til de andre Beatlesmedlemmene er i dag populære turistattraksjoner i Liverpool. Hjemmene til Lennon og McCartney både eies og drives av National Trust, mens George Harrisons bardomshjem fortsatt eies privat.

Les også:

Kulturstrøm

  • Madonna gjorde Rio-strand til dansegulv

    – Dette stedet er magisk, sa Madonna foran 1,5 millioner tilskuere på Copacabana-stranda i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro.

    Gratiskonserten lørdag markerte avslutningen på hennes «Celebration Tour». Første konsert var i London i oktober i fjor.

    Den 65-årige superstjernen startet ballet med «Nothing Really Matters» fra 1998. Dette er første gang «Dronningen av pop» har en retrospektiv turné, og hun framfører låter fra karrieren på mer enn fire tiår.

    – Her er vi på det vakreste stedet i verden, sa Madonna og viste til utsikten mot havet, fjellene og Kristusstatuen på en av byens høyder.

    (NTB)

    Madonna avsluttet turneen i Rio de Janeiro lørdag.
    Foto: AP
  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.