Hopp til innhold

Nye teorier om Lennon-drapet

Mark David Chapman var ikke alene om drapet på John Lennon, hevdes det i en ny John Lennon-biografi.

Mark David Chapman og John Lennon

Mark David Chapman - bare en desillusjonert Lennon-fan eller et verktøy for CIA da han drepte John Lennon?

Foto: AP / AFP / Scanpix

Rolling Stone: «The lost Lennon Tapes»

Rolling Stone Magazine publiserer det siste intervjuet de gjorde med John Lennon i sin helhet.

Foto: Rolling Stone
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Onsdag er det 30 år siden John Lennon ble myrdet utenfor sitt hjem i New York. En dag som vil bli markert på mange måter. Blant annet gir musikkmagasinet Rolling Stone ut det siste intervjuet de gjorde med Lennon, i sin helhet.

Det kom trolig ikke fram noen store nyheter i dette intervjuet, men i en ny biografi kommer det fram nye teorier om hvordan og hvorfor Lennon døde.

Her blir det hevdet at Mark David Chapman ikke var alene om drapet på det musikalske ikonet. Han var heller ikke en besatt fan av Beatles-medlemmet, men en tidsinnstilt «bombe», plantet av CIA.

Drept av CIA?

I den nye biografien «Life, Times And Assassination», ført i pennen av Phil Strongman kommer det igjen nye teorier om drapsmannen Mark David Chapman, skriver The Daily Mail.

Strongman er en forfatter som tidligere har skrevet flere musikkbøker - også om John Lennon, blant annet «John Lennon and the FBI Files», «Pretty Vacant: A History of UK Punk» og «John Lydon's Metal Box: The Story of Public Image Ltd ».

Les også:

Strongman hevder Lennons virkelig drapsmann var CIA, på ordre fra krefter på det ytterste høyre i det amerikanske politiske etablissement.

Etter angivelig å ha fyrt av fem skudd og drept John Lennon, flyktet Chapman aldri fra drapsstedet, men ble rolig stående som om han ventet på å bli anholdt av politiet. På seg hadde han romanen «The Catcher in the Rye», som senere er blitt beskrevet som et manuskript til hvordan han skulle gjennomføre drapet.

- Så overbevist som noe menneske kan være

I den nye biografien hevedes det imidlertid at «The Catcher» bare var en slags utløser.

Mark David Chapman, noen år før drapet på John Lennon - i 1975.

Mark David Chapman, noen år før drapet på John Lennon - i 1975, som medlem av en speidergruppe.

Foto: AP

Politiet leder Mark David Chapman (med hodet tildekket) inn i rettslokalene 9. desember 1980

Politiet leder Mark David Chapman (med hodet tildekket) inn i rettslokalene 9. desember 1980.

Foto: DAVID HANDSHUH / AP
John Lennon i desember 1980, bare dager før han ble myrdet utenfor sitt hjem i New York.

John Lennon i desember 1980, bare dager før han ble myrdet utenfor sitt hjem i New York.

Foto: AP
Phil Strongman: «John Lennon: Life, Times & Assassination»

Phil Strongmans «John Lennon: Life, Times & Assassination» bringer nye teorier om hvorfor og hvordan John Lennon ble tatt livet av.

Foto: Bluecoat Press
«Jeg er så overbevist som noe menneske kan være om at elementer fra både FBI og CIA utvilsomt stod bak hendelsene i desember 1980. De var også dypt involvert i selve drapet»
, skriver forfatter Strongman i boka.

Overfor en sjokkert verden ble det hevdet at Lennons drapsmann var en desillusjonert nerd som gikk på forskjellige stoffer og var mentalt forstyrret. I sitt rotløse liv uten jobb skal han ha funnet trøst i musikken til The Beatles.

Men etter avsløringer av Lennons enorme rikdom og gryende forretningsimperium skal dette ha gått Chapman fullstendig til hodet. Han skal ha følt seg forrådt og personlig fornærmet.

Ryggsekk med Lennon-musikk?

Forfatteren peker imidlertid på det faktum at Chapman aldri hadde en eneste plate eller bok av Lennon. Det skal ha blitt påstått at Chapman hadde en ryggsekk med en masse kassetter med Lennon-musikk på seg da drapet skjedde.

«Dette har aldri blitt fotografert eller vist fram, av den enkle grunn at de ikke eksisterer», hevder Strongman.

Han mener også et av de sterkeste indisiene for at drapet på Lennon var en planlagt statlig konspirasjon, er Chapmans rolige oppførsel etter selve handlingen. Han ble bare stående, som om han ventet på politiet – og det var nettopp det han gjorde, mener forfatteren.

Etterforskningen av Chapman viser at penger aldri var noe problem for ham. Til tross for at han var en tilsynelatende blakk mann uten jobb, var han på en rekke reiser rundt om i verden. Noe Strongman mener var finansiert som en del av CIAs opplæringsprogram.

En slags «avtrekker»

Og det er her «The Catcher in the Rye» kommer inn; dette var en del av Chapmans hypnotiske programmering. Phil Strongman hevder dette var en slags «avtrekker» som kunne brukes for å sette i gang handlinger som var forhåndsprogrammert.

Forfatteren mener imidlertid Chapman ikke handlet på egenhånd den 8. desember 1980. Til tross for at drapsmannen straks etterpå hevdet at han opererte alene, mener Strongman det finnes sterke indisier på at det må ha vært flere involvert.

De fem kulene som traff John Lennons kropp satt så tett inntil hverandre at patologene hadde problemer med å finne de forskjellige inngangssårene. I tillegg skal Chapman ha stått på Lennons høyre side, mens obduksjonsrapporten sier alle sårene etter skuddene var på hans venstre side.

Forfatteren hevder det var en medarbeider fra CIA som jobbet i bygningen der drapet fant sted, og at det var derfra skuddene kom.

Mark David Chapman ble dømt til en straff på minimum 20 år. Etter at denne tiden gikk ut i 2000 har han seks ganger søkt om å bli satt fri – senest tidligere i år. Lennons drapsmann - nå 55 år gammel, sitter for tiden i Attica-fengslet nord i staten New York.

Video John Lennon drept

Utdrag fra reportasjen som ble sendt dagen etter at John Lennon ble drept.

Kulturstrøm