NRK Meny
Normal

- Ringo løftet the Beatles

- The Beatles var et bra band med Pete Best, men de ble et kjempebra band med Ringo Starr, mener Bård Ose på trommeslagerens 70-årsdag.

Ringo Starr

Ringo Starr fyller 70, men er fortsatt i full vigør. Her på scenen i American Music Theater denne uka.

Foto: Marty Heisey / Ap

The Beatles med John Lennon, George Harrison, Ringo Starr og Paul McCartney

Ringo Starr ble en del av The Beatles i 1961, etter at Pete Best hadde gitt seg.

Foto: AP
Bård Ose

Programleder og Beatles-ekspert Bård Ose mener Ringo Starr hadde en stor betydning for The Beatles.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK
Ringo Starr

Ringo Starr er en stødig trommis, men også oppfinnsom.

Foto: Vince Bucci / AP
Ringo Starr og kona Barbara Bach da Ringo fikk sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame

Ringo Starr og kona Barbara Bach da Ringo fikk sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame tidligere i år.

Foto: Alberto E. Rodriguez / AFP
Holiday Shopping Notebook

Ringo Starr var den opprinnelige fortellerstemmen i de 26 første episodene av «Thomas the tank engine», eller Lokomotivet Thomas kjent fra Barne-tv.

Foto: Mark Lennihan / AP

I dag fyller en av tidenes mest berømte trommeslagere, Ringo Starr (Richard Starkey) 70 år.

Om han er verdens beste trommeslager vil for alltid være et diskusjonstema, men for programleder i P.I.L.S. og Betales-ekspert Bård Ose, er han det.

- Har betydd mest

- Ja, jeg synes jo egentlig det, han er i hvert fall verdens mest berømte og kanskje den som har betydd mest for unge gutter som vil begynne å spille trommer. At the Beatles slo gjennom i USA i 1964 åpnet for millioner av solgte trommesett, sier Bård Ose i et intervju med Norgesglasset på NRK P1.

Pete Best var den opprinnelige trommeslageren i The Beatles, men da Ringo Starr tok over i 1961 fikk de et løft, mener Bård Ose.

- Det fikk vi hørbare bevis for da «Anthology» kom ut i 1994. Da fikk du høre opptak med The Beatles fra både før og etter Starr sin inntreden. Da hører du at Beatles var et bra band med Pete Best, men at de ble et kjempebra band med Ringo. Og det var takket være ham som trommeslager. Han løftet hele bandet.

- Veldig stødig

- Hvordan vil du beskrive ham som trommeslager?

- Veldig stødig, han gjør aldri for mye – og det er grunnen til at vi undervurderer ham, dette at han bare kjører kompet. Han er mannen som skal være maskinen i The Beatles, men samtidig er han oppfinnsom. Dersom du hører en låt som «A day in the life», spiller han komposisjonen sammen med de andre. Han holder ikke bare takten, men spiller sangen.

- Hva skjedde med Ringo da the Beatles pakket ned instrumentene for godt?

- De fleste trodde jo at han var den som ikke kom til å klare seg. Hvilket band skal han spille med nå? Hva skal han drive med?

Fikk karriere mot alle odds

- Aller først gikk han til det skritt å lage en plate som en hyllest til moren sin, som alltid hadde betydd veldig mye for ham, med hennes favorittsanger. Det falt ikke i spesielt god jord blant fansen. Men året etter slår han til og får en hitsingle med «Don’t come easy», og gjør platekarriere stikk i strid med alle odds.

Gjennom 70- og 80-tallet fortsatte Ringos karriere med vekslende hell og ble noe av en klovn for enkelte.

- Han drakk litt mye, og det gikk litt til hodet på ham at han hadde vært med i The Beatles. Så han ble en ufordragelig fyr når det gjaldt intervjuer og slikt. Men etter at han kom ut av alkoholtåka, takket være hans kone Barbara Bach – har han blitt en helt annen person.

Om han hadde problemer på 80-tallet, underholdt han likevel og ble kjent for barna. Han ble den originale fortellerstemmen i barne-tv filmene om «Lokomotivet Thomas», eller «Thomas the tank engine».

- Han fikk forespørselen på tampen av 1983, og det syntes han var så kjekt fordi han husket bøkene fra han selv var liten. Så gjennom hele de 26 første episodene er Ringo den originale fortellerstemmen.

Reiser fortsatt rundt

Til tross for sin alder reiser Ringo fortsatt rundt på turnéer hvor han tar med seg andre artister som får synge hans «greatest hits».

- Det har en slags verdighet når han nå har gått inn i pensjonsalderen, men reiser likevel rundt med gamle venner og spiller slagere fra hele karrieren, mener Bård Ose.

70-årsdagen feirer Ringo Starr med å holde konsert i New York med en rekke musikalske venner.

Kulturstrøm

  • – En svært talentfull artist

    Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge, sier Avicii har betydd mye for EDM og moderne dansemusikk: – Han var en svært talentfull produsent, artist og merkevarebygger, som har gått bort altfor tidlig.

    Musikksjefen i P3 sier det er en svært talentfull produsent og artist som har gått bort.