Silokaia og Kilden med kunstsiloen
Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Kunstsilo i Kristiansand

Oppsummert

Nicolai Tangen ønsker å gi sin egen kunstsamling som består av 2000 verk. Målet er at kunstverkene skal utstilles i den gamle siloen på Odderøya i Kristiansand. Ifølge eieren er kunstverkene verdt flere hundre millioner. Saken har skapt stor debatt.

 • Ingen åpen budrunde

  Havnestyret i Kristiansand har vedtatt at siloen ikke skal ut på åpen budrunde, melder fvn.no. Flertallet i havnestyret gikk tirsdag inn for å by fram siloen til Sørlandets Kunstmuseum. Prisen er ikke fastsatt, men 15 millioner har vært antydet.

  Kunstsilo
  Foto: NRK
 • 20 millioner til Kunstsilo-prosjekt

  – Sparebanken Sør har gått inn med 20 millioner til Kunstsilo-prosjektet, sier adm.dir. i SKMU Reidar Fuglestad. – 16,5 millioner går til byggingen og 3,5 vil gå til aktiviteter for barn og unge, sier adm.dir. i Sparebanken Sør Geir Bergskaug.

  Kunstsiloen i overskyet vær - februar 2018
  Foto: Håkon Eliassen / NRK
 • Vil ha markedspris

  Havnestyremedlem Steinar Bergstøl Andersen (Frp) i Kristiansand mener silotomta må selges på det åpne markedet. Bakgrunnen er en kontroll Kystverket har gjennomført i havna. Det er planer om nytt kunstmuseum til mer enn 500 millioner i siloen.

  Kunstsiloen i overskyet vær - februar 2018
  Foto: Håkon Eliassen / NRK
 • Her er Tangen sin kunstplan

  Nicolai Tangen har planer om å snu opp ned på hele kunst-Norge, med kunstsiloprosjektet i Kristiansand. – Hovedsenteret i norsk kulturliv har alltid vært i Oslo, men jeg tror et tyngdepunkt i Kristiansand kan bli fantastisk, sier Tangen til NRK.

Det jobbes nå hardt for få med næringslivet til å sponse Kunstsiloen i Kristiansand. Næringsforeningen mener det er mer vanlig, i de andre norske storbyene, at bedrifter økonomisk støtter kulturaktiviteter.
KrF sine representanter er delt mellom Høyres og Arbeiderpartiets forslag.
Randi Øverland (Ap) og Terje Damman (H)
Den omstridte kunstsiloen i Kristiansand kan være historie i morgen. Milliardær og kunstsamler Nicolai Tangen setter nemlig hardt mot hardt, og trekker seg dersom fylkespolitikerne krever at han skal gi flere penger for å realisere bygget.