NRK Meny
Silokaia og Kilden med kunstsiloen
Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Kunstsilo i Kristiansand

Oppsummert

Nicolai Tangen ønsker å gi sin egen kunstsamling som består av 2000 verk. Målet er at kunstverkene skal utstilles i den gamle siloen på Odderøya i Kristiansand. Ifølge eieren er kunstverkene verdt flere hundre millioner. Saken har skapt stor debatt.

 • Ap-ja til kunstsiloen

  Stiftelsesmøtet i Agder Ap sier ja til den planlagte kunstsiloen i Kristiansand, men understreker at kostnadene må bli lavest mulig. Arendal Ap hadde foreslått å si nei kunstsiloen.

  Kunstsiloen i overskyet vær - februar 2018
  Foto: Håkon Eliassen / NRK
 • Vil ha næringsliv med på Kunstsilo

  30 millioner kroner skal hentes inn fra privat næringsliv til Kunstsilo-prosjektet. Nå er jobben for å skaffe pengene i full gang.

  Det jobbes nå hardt for få med næringslivet til å sponse Kunstsiloen i Kristiansand. Næringsforeningen mener det er mer vanlig, i de andre norske storbyene, at bedrifter økonomisk støtter kulturaktiviteter.
 • For ambisiøst om siloen

  Besøkstallene det er lagt opp til for kunstsiloen i Kristiansand er urealistiske. Det mener gruppeleder for KrF i Vest-Agder, Rune André Sørtveit Frustøl. Han mener det er altfor optimistisk å tro på 150.000 besøk første året.

  Kunstsiloen i Kristiansand
  Foto: Mestres Wåge Arquitectes og MX_SI Architectural
 • – Private bør gi mer

  Næringslivet bør sponse kunstsiloen i Kristiansand med 50 millioner kroner, mener Tore Askildsen, fylkesvaraordfører i Vest-Agder. Planen har vært at næringslivet skal bidra med 30 millioner, men Askildsen mener økningen er et realistisk og godt mål.

  Tore Askildsen, fylkesvaraordfører i Vest-Agder
  Foto: Svein Sundsdal / NRK
 • Cultiva glade for vedtaket

  Styreleder Ansgar Gabrielsen i Cultiva sier til NRK at han er glad for dagens vedtak.
  – Det er viktig at både det regionale og det kommunale slutter opp om dette. Det er et viktig premiss for Cultiva, for driften skal bæres sammen med staten.

  Ansgar Gabrielsen
  Foto: Kai / Stokkeland
Det jobbes nå hardt for få med næringslivet til å sponse Kunstsiloen i Kristiansand. Næringsforeningen mener det er mer vanlig, i de andre norske storbyene, at bedrifter økonomisk støtter kulturaktiviteter.
KrF sine representanter er delt mellom Høyres og Arbeiderpartiets forslag.
Randi Øverland (Ap) og Terje Damman (H)
Den omstridte kunstsiloen i Kristiansand kan være historie i morgen. Milliardær og kunstsamler Nicolai Tangen setter nemlig hardt mot hardt, og trekker seg dersom fylkespolitikerne krever at han skal gi flere penger for å realisere bygget.