Hopp til innhold

Ny undersøkelse: Kun 54 prosent av unge har tillit til norske medier

– Det har vist seg gang på gang at det finnes feilinformasjon i noen medier, og da brytes tilliten til det mediet ganske fort, sier Marcus Fone (27).

Marcus Fone

SKEPTISK: Marcus Fone (27) forstår at mange unge ikke har tillit til norske medier.

Foto: Anna Rut Tørressen

Mens 62 prosent av de fra 30 år og oppover har tillit til norske medier, er tilliten kun 54 prosent blant dem i alderen 18 til 29 år. Det viser tillitsbarometeret for 2023.

Til sammenligning var tallene på fjorårets barometer 68 prosent for aldersgruppen 18 til 29 år og 63 prosent for de over 30 år.

At mange unge ikke har tillit til norske medier, overrasker ikke Marcus Fone.

Noen nettaviser og sendinger følger jeg med på, men andre har jeg ikke helt tillit til, sier Marcus.

Les også 1 av 5 elever bruker ChatGPT til skolearbeid

Tre jenter sitter ved siden av hverandre på en benk, bak dem er en lysrød-farget murvegg. Jentene smiler bredt, det ser ut som de ler, og jenta ytterst til høyre holder rundt jenta i midten.

NRK møter Marcus på Arendalsuka, hvor tillitsbarometeret presenteres hvert år. Undersøkelsen er utført av Respons Analyse på vegne av Arendalsuka.

I Arendal er også venninnene Ingvild Fredriksen (22) og Victoria Resar (20).

De tror den manglende tilliten kommer av at de unge har økt bevissthet rundt hva som rører seg på internett.

Ved at vi har vært med på hele den teknologiske utviklingen, har vi blitt mer bevisst på kildekritikk, sammenlignet med den eldre generasjonen, sier Ingvild.

Venninnen Victoria følger opp.

Unge blir lært opp til å ha et kritisk blikk på det man leser. Man må forstå at det er flere sider til en sak.

F.v: Ingvild Fredriksen (22) og Victoria Resar (20).

Fra venstre: Ingvild Fredriksen (22) og Victoria Resar (20) har selv tillit til de fleste norske medier, men er kildekritiske.

Foto: Anna Rut Tørressen / Anna Rut Tørressen

Norsk Redaktørforening: – Viktig å ta på alvor

Reidun Nybø er generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Hun setter pris på tillitsbarometeret og svarene det gir.

Tillit er norske mediers viktigste valuta. Selv om tilliten i Norge generelt er høy, er denne undersøkelsen en viktig påminnelse på at det er nyanser. Tillit er noe man hele tiden må jobbe for å opprettholde.

Leder i Norsk redaktørforening Reidun Nybø, november 2022.

Leder i Norsk Redaktørforening Reidun Nybø er opptatt av at mediene skal nå ut til alle.

Foto: Håkon Benjaminsen / NRK

Nybø mener det er demokratisk problem at deler av befolkningen går glipp av viktig informasjon gjennom redaktørstyrte medier.

Norske medier når ikke deler av befolkningen i tilstrekkelig grad. Det skaper kunnskapsforskjeller og skillelinjer i samfunnet, så det er viktig at både myndighetene og mediene tar det på alvor.

Leder for Arendalsuka og tidligere redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, synes det er sunt at de unge er litt mer skeptiske enn resten av befolkningen.

– Det er fint med et kritisk blikk. Dessuten er tilliten til mediene generelt høy. Media er per definisjon kontroversielle, og det skal de være. Det vil være urimelig å tro at mediene kan få 80–90 prosent tillit.

Harald Stanghelle, leder av Arendalsuka hovedprogramkomite.

– Harald Stanghelle er leder for Arendalsuka. Han har lang fartstid bak seg som en sentral skikkelse i den norske mediebransjen.

Foto: Heidi Ditlefsen

Svært lav tillit til sosiale medier

Med dagens teknologi finnes det et enormt antall informasjonskilder, spesielt i sosiale medier. Det kan derfor være vanskelig å vurdere troverdigheten til det man leser.

Undersøkelsen viser at tilliten til sosiale medier er 13 prosent blant de mellom 18–29 år, mens de fra 30 år og oppover bare har 10 prosent tillit.

Det har aldri tidligere blitt målt så lav tillit til sosiale medier i denne undersøkelsen. Det viser at tilliten til redaktørstyrte norske medier ikke er så aller verst, sier Stanghelle.

Les også Avisredaktør på Rødts valgliste: – Utfordrende og krevende

Per Flåthe, Drangedalsposten

Både Ingvild Fredriksen og Victoria Resar sier at de er opptatt av å sjekke flere kilder i større saker. Dette for å unngå å kun få et syn på saken.

Da kan de redaktørstyrte mediene være til hjelp, mener Reidun Nybø.

De har en svært viktig rolle fremover. I et landskap hvor det bare blir vanskeligere å skille mellom hva som er sant og usant, må de redaktørstyrte mediene vite om og formidle hvor sakene kommer fra.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP