Journalist Per Flåthe overtar redaktørstolen i lokalavisa Drangedalsposten i Telemark. 67-åringen skal også fungere som daglig leder i tillegg til den midlertidige redaktørrollen.
I nabokommunen Bamble figurerer den samme Flåthe på en kumulert femteplass på Rødts liste til høstens valg.
– Jeg skjønner at det kan være uheldig, men det er ikke ulovlig å flagge medlemskap i et parti, sier Flåthe.
Kan ikke fjernes fra valglista
Valgloven er tydelig på at han ikke kan trekke seg fra lista til kommunevalget.
– Jeg kan ikke fjernes fra lista, men jeg har vært åpen om dette overfor styret i avisa.
Da valglisten ble utformet i mars, var det ingen som visste at dette jobbtilbudet ville dukke opp, tilføyer Flåthe.
De siste månedene har han nærmest vært en enmannsredaksjon i Drangedalsposten. Ansvarlig redaktør Anita Mjelland og avisas eneste heltidsansatte journalist ble begge sykmeldt.
– Jeg har ikke skrevet politiske saker og jeg kommer til å være veldig bevisst på rollene mine når jeg nå skal fungere som redaktør på ubestemt tid, sier Flåthe.
Vil ikke melde seg ut
– Er du fortsatt medlem av Rødt og, i så fall, vil du melde deg ut?
– Ja, det medlemskapet står inntil jeg vet hva det er snakk om av tid. Blir det langvarig ser jeg at det er nødvendig, sier Flåthe.
Han tilføyer at han uansett ikke vil sitte som redaktør lenger enn til neste sommer.
Dobbeltrollen som redaktør og listekandidat til et kommunevalg er uheldig, mener generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.
– Jeg kjenner ikke denne saken utover det jeg nå får opplyst av NRK, men det er åpenbart utfordrende og heldigvis veldig sjeldent med denne typen bindinger.
Et sjeldent tilfelle
– Er du kjent med tilfeller i moderne tid, etter partiavisenes død, der en journalist eller redaktør figurerer på en valgliste?
– Nei. Jeg kommer i hvert fall ikke på noen eksempler i farten, sier generalsekretæren.
Hun viser til Vær varsom-plakaten hvor det i punkt 2.2 står følgende:
«Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.»
– Det kan oppfattes i Drangedal som at han har klare bindinger. Samtidig er det også krevende i en så liten redaksjon å flytte saker bort fra en enkeltperson. Ikke minst når denne personen også fungerer som redaktør, sier Nybø.
Styreleder frykter ikke sammenblanding
Styreleder Eirik Haugen i Drangedalsposten mener Flåthe har opptrådt ryddig.
– Per har vært åpen med oss hele veien og han er veldig bevisst på redaktørrollen og hvilke saker han kan ta, sier Haugen, som ikke er redd for en sammenblanding av roller.
– Det er også slik at denne rollen er midlertidig, og han kunne ikke vært redaktør om han hadde stått på en valgliste i Drangedal.
Bamble-ordfører Hallgeir Kjeldal er også leder av valgstyret i kommunen.
– Dette er jo veldig spesielt, men jeg ville vært enda mer skeptisk om han var redaktør i en avis med nedslagsfelt i Bamble.
Kjeldal tror det er gode muligheter for at Flåthe vil måtte møte i kommunestyret etter valget.
– Om han ikke blir valgt inn som fast medlem av kommunestyret, vil han nok etter all sannsynlighet måtte delta i noen møter som vararepresentant.